Online Ödeme ve Tahsilat Sistemleri

İçindekiler

Dünya genelindeki dijitalleşme trendi, ödeme ve tahsilat süreçlerinde de etkili oluyor. Online ödeme alma sistemleri, fiziksel işletmelerde dahi kullanılmaya başlandı. Tahsilat sistemi kullanan işletme ve bayi sayısı da her geçen gün artıyor. Bu sistemlerin yaygın bir şekilde kullanılmasının en önemli sebebi ise hem alıcı hem de satıcı için avantajlı olması. Peki, online ödeme ve tahsilat sistemleri nelerdir?

Online Ödeme ve Tahsilat Sistemi Nedir?

Online ödeme ve tahsilat sistemi, aynı sistemin iki tarafını ifade eder. Ödeme teknolojilerinde alıcı ve satıcı, aynı altyapının iki farklı yönünü kullanır. Buna göre online tahsilat sistemini, işletmelerin ödeme almasını sağlayan sistem olarak tanımlayabiliriz. Bu ödemeler anlık satışlar, bayi tahsilatları, abonelik ücreti gibi tahsilatlar olabilir. 

Sistemin online ödeme tarafı ise tüketicilerin dijital bir şekilde ödeme yapmasını ifade eder. Ödeme ve tahsilat teknolojilerinde alıcı konumunda olan kişiler, fiziksel veya dijital ödeme araçlarıyla online olarak çalışan bir sistem üzerinden ödeme yapabilirler.

Şimdi, bu online ödeme ve tahsilat sistemlerine yakından bakalım

Bayilerden Ödeme Alma

Bayi tahsilat sistemi, ana firma konumundaki işletmeler için oldukça faydalı ve kullanışlı bir uygulamadır. Bayilik sistemiyle çalışıyorsanız bayileriniz müşterilerine satış yaptığında size düşen payı almak için belirli bir vadeyi beklemeniz gerekir. Bayilikle çalışan firmalara özel geliştirilen e-tahsilat sisteminde ise pay dağıtımı, ödemenin müşteriden alındığı anda yapılır. Böylece uzun süre vade beklemeye gerek kalmadan işlem anında ödeme paydaşların hesabına geçer ve tahsilat riski ortadan kalkar.

Bir ürün satışı yapıldığında ödeme alınır ve sistem, tahsil edilen tutarı işletme ile alt bayiler arasında paylaştırır. Paylaşma sürecindeki oranlar sisteme önceden girildiği için sistem sorunsuzca işler. Bayi tahsilat sistemi sayesinde bayilerinizden gelecek ödemeler için vade beklemenize gerek kalmaz ve anlık ödemeler alırsınız.

SMS ve E-Posta ile Ödeme Alma

Geleneksel ticarette ödemeler kartla veya nakit olarak alınır. E-ticarette de sanal POS sistemleri yaygındır. SMS, e-posta ve WhatsApp üzerinden ödeme almayı sağlayan link ile tahsilat, sistemi ise hem işletmelerde hem de e-ticaret sitelerinde rahatça kullanılabilir.

Link ile tahsilat sisteminde bir güvenli ödeme linki oluşturmanız yeterlidir. Bu linki müşterilerinize istediğiniz kanaldan gönderebilir, SMS veya e-mail ile tahsilat yapabilirsiniz. Ayrıca linki sosyal medya üzerinden ya da WhatsApp ile de paylaşabilirsiniz.

Müşterileriniz, gönderdiğiniz link ile ulaşacakları ödeme sayfasındaki adımları tamamlayarak ödemeyi yapabilir. Bu sayfada banka veya kredi kartı ile ödeme yapabilmek mümkündür. Ayrıca müşterilerinize taksitli ödeme yapabilecekleri linkler de gönderebilirsiniz.

Müşteri Yanında Ödeme Alma

Online ödeme ve tahsilat sistemleri genellikle e-ticaretle ilgili gibi algılanır. Fakat bu sistemler geleneksel ticarette de kullanılabilir, fiziksel işletmelerde online mobil ödeme alınabilir. İşletmelerde kullanılan online tahsilat sistemlerine mobil POS cihazlarını örnek olarak gösterebiliriz. Mobil POS, genellikle telefon ve tablet gibi mobil cihazlara kurulan bir aplikasyon yardımıyla çalışır. 

Mobil POS, telefon ve tablet gibi cihazlarınızı POS makinesine dönüştürür. Bu sayede işletmenizde ekstra POS cihazına ihtiyaç duymadan ödeme alabilmeniz mümkün olur. Tahsilat sürecinde mobil cihazlardaki NFC teknolojisi kullanılır. İşletmenizde online tahsilat yapmak için mobil POS kullanabilir, cihazlarınızın NFC özelliği üzerinden temassız ödeme alabilirsiniz.

Muhasebe Programınızla Entegrasyon Kolaylığı

Online tahsilat sistemleri, muhasebe programları ile entegre bir şekilde çalışır. Bu da hesap takibini önemli ölçüde kolaylaştırır. Muhasebe programları da online tahsilat yönetim sistemleri arasında gösterilebilir. Hem gelir gider takibi hem de yasal muhasebe süreçleri için kullanılan muhasebe yazılımları, online ödeme sistemlerinden gelen bilgileri de kaydeder. Bu sayede gelen tahsilatlar doğrudan muhasebe kayıtlarına yansır ve hem mali kayıtlarda eksiklik olmaz hem de tahsilat takibi kolaylaşır.

Sanal POS ile Ödeme Alma

Online ödeme alma yöntemleri arasında en yaygın kullanılanlardan biri sanal POS’tur. Çünkü sanal POS, e-ticaretin en temel ödeme sistemi olarak kabul edilir. Sanal POS sistemi, e-ticaret sitelerinin kartlı ödeme araçlarıyla (banka kartı, kredi kartı, ön ödemeli kart, sanal kart) tahsilat yapmasını mümkün hâle getirir. 

Sanal POS ile online tahsilat yapmak için ödeme sürecinde bir işlem yapmanız gerekmez. E-ticaret sitenizden alışveriş yapan müşterileriniz, ödeme adımında sanal POS formuna kart bilgilerini girer. Bu bilgiler banka tarafından onaylanır ve ödeme tamamlanır. Sonrasında sanal POS firması, tahsil edilen tutarı sizin banka hesabınıza gönderir. 

Üye / Abonelerden Tahsilat

Üye ve abonelerden online tahsilat yapmak, üyeliğin devamlılığı için önemlidir. Tüketiciler, abonelik ücretlerinin ödeme sürecindeki zorluklardan dolayı aboneliklerini sonlandırabilirler. Bu gibi düzenli ve tekrarlayan ödemeler için ise online tahsilat sistemlerinden faydalanılabilir. 

Üyelik ücreti, hizmet aboneliği, okul taksiti, aidat gibi tekrarlayan ödemeler için düzenli ödeme sistemleri kullanılabilir. Düzenli ödeme sistemlerinde tahsilat periyotları ve tutar, işletme tarafından önceden sisteme kaydedilir. Ardından abone, ödeme yapmak istediği kart bilgilerini girer. Sonrasında sistem, ödeme günü geldiğinde kayıtlı karttan ücreti tahsil eder. 

Online Ödeme ve Tahsilat Sisteminin Avantajları Nelerdir?

online-odeme-ve-tahsilat-sisteminin-avantajlari.

Online ödeme ve tahsilat sistemleri, işletmeniz için birçok avantaj sağlar. Ayrıca müşterileriniz için de kolay, hızlı ve güvenli ödeme avantajı sunar. Bu nedenle hem işletmenizde hem de e-ticaret sitenizde bu sistemleri kullanmanız faydalıdır. Online tahsilat ve ödeme sistemlerinin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • 7/24 tahsilat yapabilirsiniz. 
  • Tahsilat süreçlerini hızlı ve kolay bir hâle getirebilirsiniz. 
  • Tahsilatlarınızı online olarak anlık takip edebilirsiniz. 
  • Tahsilat ve ödemelerinizle ilgili nakit akışını kolayca yönetebilirsiniz. 
  • Güvenlik sistemleri sayesinde müşteirlerinize güvenli ödeme deneyimi sunabilirsiniz. 
  • Mobil kullanım sağlayan sistemlerle mekândan bağımsız ödemeler alabilirsiniz.
  • Vadeli tahsilatlarda vade beklemeden ücreti tahsil edebilirsiniz.
  • Tahsilat süreçleriyle ilgili detaylı raporlara erişebilirsiniz.

Paynet Online Ödeme ve Tahsilat Sistemleri Hizmeti

Online ödeme ve tahsilat sistemleriyle ilgili hizmetler için Paynet’in çözümlerinden faydalanabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) lisanslı Paynet, işletmelerin çeşitli ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler üreterek yeni nesil ödeme ve tahsilat sistemlerini hizmete sunuyor. Ödeme sistemleri konusunda sektör liderleri arasında yer almasının yanında PCI-DSS gibi sertifikalarıyla da güvenli ödeme altyapısı sağlıyor. 

Paynet ile sanal POS, NFC ile ödeme alma, alışveriş kredisi ile ödeme alma, link ile ödeme alma, düzenli ödeme alma gibi çeşitli tahsilat sistemlerine erişebilirsiniz. Paynet Bayi Ağım ile bayilerinizden gelecek tahsilatları düzenleyebilir, Tedarikçi Ödeme Çözümü ile de tedarik sürecindeki nakit akışınızı verimli hâle getirebilirsiniz.

Yenilikçi online ödeme ve tahsilat sistemleri için hemen Paynet’e başvurun; enerjinizi tahsilata değil, büyümeye harcayın!

4 dakika