NFC ile ödeme, temassız ödeme sistemleri arasında son yıllarda yaygınlaşan yöntemlerden biri. Kullanıcılar kredi veya banka kartlarını POS cihazlarına yaklaştırıp ödemeyi kolayca yapabiliyor. Böylece ödemeler hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleşiyor. Bu blog yazımızda sizler için genel olarak"NFC özelliği nedir?", "NFC desteği nedir?" ve "NFC ile yapılabilir?" sorularının cevaplarını derledik.
NFC Nedir ve Nasıl Çalışır?
Near field communication sözcüklerinin kısaltılmış hali olan NFC, Türkçeye yakın alan iletişimi olarak çevriliyor. Japon teknoloji devi Sony ve Hollanda merkezli Philips tarafından geliştirilen teknolojinin tarihi 2003 yılına dayanıyor. Bluetooth ya da Wi-Fi gibi bir kablosuz bağlantı türü olan NFC, birkaç santimetre içerisinde farklı teknolojik cihazlar arasında iletişim kurulabilmesini sağlıyor.
NFC teknolojisinin çalışma prensibi, RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) prensibine dayanır; fakat veri aktarımı radyo dalgalarıyla sağlanmaz. Manyetik alan indüksiyonu sistemini kullanarak veri aktaran NFC’nin 10 santimetreye kadar kapsama alanı bulunuyor.
Aslında NFC, endüstriyel üretim gibi alanlarda uzun süredir kullanılıyor. Cihazların birbirleri ile veri paylaşımı, doğrulaması ya da işlenmesi gibi önemli süreçlerde bağlantı kurulmasını sağlıyor. Bunun dışında akıllı telefonlar için de oldukça önemli bir iletişim aracı olarak görülüyor. Örneğin birçok sosyal medya uygulamasında kullanıcılar telefonlarını temas ettirerek arkadaşlık isteği oluşturabiliyor. Ayrıca çok hızlı ve sorunsuz bir teknoloji olması sayesinde günümüzde ödeme sistemlerine de hızla entegre ediliyor. Peki, NFC ile hangi mağazalarda ödeme yapabilirim?
Bugün itibarıyla Türkiye’de birçok mağazada NFC ile ödeme alınabiliyor. Kullanıcılar, temassız ödeme özelliğine sahip kredi veya banka kartları ile ödeme işlemlerini tamamlayabiliyor.
NFC Nasıl Kullanılır?
NFC kullanmak için öncelikle akıllı cihazdaki NFC özelliği aktifleştirilmelidir. Aktifleştirme işleminin yapılacağı menü; cihazın markasına, modeline veya sürümüne göre farklı yerlerde olabilir. Fakat genellikle “Bağlantılar” menüsünün altında “NFC ve temassız ödemeler” başlığıyla yer alır. Bu başlıkla ilgili onay butonu kullanılarak NFC özelliği açılabilir ve kullanılabilir.
Kullanım sırasında ise veri transferi yapacak cihazlar veya ödeme yapılacak kart, NFC özelliği açık olan cihaza birkaç santimetre kalacak şekilde yaklaştırılmalıdır. NFC teknolojisinin alışverişte kullanılabilmesi için ödeme yapacak ve alacak olan cihazlarda NFC ödeme uygulaması bulunmalı ve her iki cihazda da bu özellik açık olmalıdır. Aynı şekilde ödeme yapılacak kartın da temassız ödeme özelliği açık olmalıdır.
NFC ile Ödeme Nasıl Yapılır?
NFC ödemelerinin gerçekleşebilmesi için ilk olarak POS veya NFC özelliğine sahip akıllı telefon ya da NFC etiketli satış noktası gibi bir ödeme cihazı gerekiyor. Müşteriler aktif olarak çalışan NFC özelliğine sahip bir ödeme aygıtına kartlarını yaklaştırarak ödemelerini gerçekleştirebiliyor.
Ancak POS cihazlarında NFC ile ödeme al aktif olarak çalışmıyorsa veya bulunmuyorsa ödeme alınamıyor. Bu nedenle ya POS cihazlarının yenilenmesi ya da mümkünse özellik ilavesi yapılması gerekiyor.
Buna ek olarak Paynet tarafından geliştirilen PayPOS ile de NFC ödemeleri alınabiliyor. NFC özelliği bulunan Android işletim sistemine sahip cep telefonları, tabletler, el terminalleri veya kiosk gibi cihazlara PayPOS yüklenebiliyor. Android işletim sistemine sahip cihazlar ile işletmeler NFC ile temassız ödeme alabiliyor.
BDDK tarafından belirlenen NFC ile ödeme limiti aşılmadığı takdirde, kart şifresi olarak bilinen PIN kodu talep edilmiyor. Bu nedenle de müşterinin veya işletmenin herhangi bir ek işlem yapmasına gerek kalmıyor. Ancak belirlenen tutar aşıldığı takdirde ödemenin onaylanabilmesi için müşterinin PIN kodunun girilmesi gerekiyor. Peki, NFC ile telefonla ödeme nasıl yapılır?
NFC ile Telefonla Ödeme Nasıl Yapılır?
Telefon ile NFC ödeme yapmak için öncelikle telefondaki bu özelliğin açık olması gerekir. Ardından bir banka veya mobil cüzdan uygulamasına giriş yapılır. Uygulama üzerindeki ödeme menüsüne girilir. Sonrasında telefon, POS cihazına veya PayPOS yüklü mobil cihaza yaklaştırılarak birkaç saniyede ödeme yapılır. Bu ödemeler sadece NFC ile ödeme kabul eden bankalar üzerinden yapılabiliyor. Peki, NFC ile hangi bankalar ödeme kabul ediyor?
Günümüzde Türkiye’de hizmet veren bankaların tamamına yakını NFC ile ödeme kabul ediyor, fakat her banka bu hizmeti mobil bankacılık uygulaması üzerinden sunmuyor. Bazı bankalar için ek bir cüzdan uygulaması indirmek gerekebiliyor.
NFC ile Ödemenin Avantajları Nelerdir?
NFC ile ödeme yöntemi, hem işletmeler için hem de tüketiciler için önemli avantajlar sağlıyor. Başlıca avantajı ödeme süreçlerini hızlandırması olan bu yöntem ile ödeme almak ve ödeme yapmak çok kolaylaşıyor. Ödemelerin birkaç saniyede tamamlanmasını sağlayan NFC ile ödemenin bazı avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Ödeme sürecini hızlandırarak zaman kazandırır.
- Belirli bir tutara kadar şifre girmeyi gerektirmez.
- Cihazlar arası eşleşme ve doğrulama gibi işlemlere ihtiyaç duyulmaz.
- Nakit para alışverişi yapılmayacağı için bekleme olmaz.
- Kasa önünde kuyruk oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
- Mobil ödemelerde de çalıştığı için fiziki kart taşımaya gerek kalmaz.
- PayPOS kullanılması halinde fiziki POS cihazına da ihtiyaç duyulmaz.
Paynet ile NFC Ödeme Nasıl Alınır?
NFC ödeme uygulaması olan PayPOS’u NFC özelliği bulunan Android işletim sistemine sahip cihazlarına yükleyen Paynet üye iş yerleri, uygulamayı aktif hale getirip NFC özelliğini ayarlardan açtıktan sonra ödeme alabiliyor. Ödeme, tıpkı POS cihazlarında olduğu gibi kart yaklaştırıldığı anda gerçekleşiyor. Herhangi bir ek işlem yapılmasına gerek kalmıyor.
PayPOS, pratik bir ödeme alma çözümü olarak öne çıkıyor. İşletmeler, Google Play’e girip PayPOS ve Paynet mobil uygulamalarını indirerek ödeme alabilecek hale gelebiliyor. PayPOS’un öne çıkan diğer özellikleri ise şöyle sıralanıyor:
- Herhangi bir ek kuruluma veya cihaz alınmasına gerek kalmıyor. Ayrıca ödemeler, NFC sayesinde çok hızlı bir şekilde alınabiliyor.
- Tüm işlemler, fiziki POS cihazları ile aynı güvenlik seviyesinde gerçekleşiyor.
- Düşük maliyetli bir çözüm olan PayPOS ile işletmeler; fiziki POS cihazı satın almak, bulundurma bedeli ödemek ya da bakım yaptırmak gibi masraflardan kaçınabiliyor.
Cep pos veya POS cihazları ile ödeme alınabilmesi için kredi veya banka kartlarının hem temassız ödeme özelliğine hem de NFC ile temassız ödeme iznine sahip olması gerekiyor. Temassız ödeme özelliğine sahip, ancak izin verilmemiş kartlar için ise müşterilerin bankaları ile iletişime geçip temassız ödeme özelliğini aktif hale getirmeleri yeterli.
NFC Hangi Telefonlarda ve Cihazlarda Kullanılabilir?
Günümüzde üretilen cihazların büyük bir kısmında NFC özelliği yer alıyor. Bir telefonun ya da tabletin NFC özelliğine sahip olup olmadığını öğrenebilmek için bağlantı ayarlarıyla ilgili menüye bakmak gerekiyor. NFC özelliğinin kullanım aşamaları ise telefonun markasına, modeline ve en önemlisi işletim sistemine bağlı olarak değişiyor. Telefondan NFC ile ödeme yapmak için bu özelliğin açılması gerekiyor. Peki, en yaygın iki işletim sistemi olan Android ve iOS’ta NFC özelliği nasıl açılır? NFC ile internetsiz ödeme nasıl yapılır?
Android NFC açma adımları:
- “Ayarlar” uygulamasına girip “Bağlantılar” menüsüne tıklayın.
- “NFC ve temassız ödemeler” butonunu aktif hale getirin.
NFC özelliği, Android telefonların hızlı erişim ekranlarına kısayol olarak da eklenebiliyor. Hızlı erişim ekranı veya bildirim çubuğu olarak da bilinen bu alanda NFC simgesi yer alıyorsa bu simgeye tıklayarak da özelliği aktif etmek mümkündür.
iOS NFC açma adımları:
- “Kestirmeler” uygulamasını açıp “Otomasyonlar” sayfasına girin.
- “Kişisel Otomasyon Yarat” butonuna tıklayın.
- “NFC”yi seçin ve “NFC Etiketi Tara” butonuna tıklayın.
iOS telefonlarda NFC özelliği genellikle her zaman aktiftir. Bu nedenle bağlantı ayarları menüsünde NFC ayarı bulunmaz. Yukarıdaki adımlar manuel NFC taramaları için kullanılabilir.
NFC ile Hangi İşlemleri Yapabilirsiniz?
Yüz yüze gerçekleşen tüm ödeme işlemlerinde NFC kullanılması teknik olarak mümkündür. PayPOS gibi sistemlerde ise mağazalara ek olarak müşterinin bulunduğu herhangi bir yerde de ödeme alınabiliyor. Yani mekan kısıtlaması ortadan kalkabiliyor.
NFC ile Ödeme Güvenli mi?
PayPOS başta olmak üzere NFC ile gerçekleşen ödemeler, diğer tüm kartlı işlemler kadar güvenlidir. Çünkü müşteri, kartını satış temsilcisine ya da herhangi başka bir kişiye vermeden ödemeyi gerçekleştirebiliyor.
NFC ve Diğer Ödeme Yöntemleri Karşılaştırması
NFC ile ödeme yöntemi bazen QR ile ödeme yöntemiyle karıştırılabiliyor. Bu iki yöntem de temassız ödemeler için kullanılıyor ve Paynet çözümleri sayesinde POS cihazı olmadan da bu yöntemlerle ödeme alınabiliyor. POS cihazı olmadan ödeme alınabilen bir diğer yöntem ise link ile ödemedir. Buna göre NFC, QR kod ve link ile ödeme yöntemleri arasındaki farklara yakından bakalım.
NFC ve QR Kod Arasındaki Farklar Nelerdir?
Quick response sözcüklerinin kısaltması olan ve hızlıca ödeme yapılabilmesini sağlayan QR kod, bir çeşit barkoddur. Akıllı telefonların kameraları ile QR kod okutulup ödeme sayfasına geçilebiliyor. NFC teknolojisinde ise kamera gibi aygıtların kullanılması gerekmiyor. İşlem sadece POS veya akıllı cep telefonu gibi bir ödeme cihazına, kredi veya banka kartı yakınlaştırılarak yapılıyor.
Ancak her iki ödeme yöntemi de oldukça güvenli ve hızlıdır. Bu nedenle birçok kullanıcı her iki teknolojiyi de kullanmayı tercih ediyor. Yani bir işletmede hem QR kod ile ödeme hem de NFC ile ödeme teknolojilerinin bulunması, kullanıcıların farklı ödeme araçları ile ödeme yapabilmesine yardımcı oluyor.
PayPOS ile NFC, PayQR ile de QR kod ödemelerini alabiliyorsunuz. Ayrıca bunların tamamına da Paynet’in gelişmiş ve güvenli altyapı aracılığı ile ulaşabiliyorsunuz. Üstelik bunların tamamına da Paynet’in gelişmiş ve güvenli altyapı aracılığı ile ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca Paynet üye iş yeri olarak PayPOS’un yanında sanal POS, link ile ödeme alma, tedarikçi finansmanı ve çoklu ödeme alma gibi birçok farklı ödeme çözümünden de faydalanabilirsiniz.
NFC ve Link ile Ödeme Arasındaki Farklar Nelerdir?
Link ile ödeme, tüketicinin bir ödeme ekranına kart bilgilerini yazarak online ödeme yapmasını sağlayan sistemdir. NFC ve link ile ödeme yöntemleri birbirlerinden oldukça farklıdır. NFC ile ödemede kart ile ilgili herhangi bir bilgiye ihtiyaç duyulmaz. Link ile ödeme yönteminde ise kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodu gereklidir.
Bu iki yöntemin arasındaki diğer temel fark ise link ile ödemenin uzaktan ödeme almak için de kullanılabiliyor olmasıdır. NFC ile sadece yüz yüze ödeme alınabilirken link ile ödeme yöntemiyle oluşturulan ödeme linki; SMS, e-posta, WhatsApp ve benzer kanallarla müşteriye gönderilebilir. Böylece müşteri nerede olursa olsun ödemeyi yapabilir.
NFC Özelliği Ne Demek?
Bluetooth ya da Wi-Fi gibi bir kablosuz bağlantı türü olan NFC, birkaç santimetre içerisinde farklı teknolojik cihazlar arasında iletişim kurulabilmesini sağlıyor.
NFC Desteği Nedir?
NFC desteği nedir diye baktığımızda, Android işletim sistemine sahip cihazlardan banka veya kredi kartının cihaza yaklaştırılarak ödeme alınmasını sağlayan teknolojidir.
NFC ile Ne Yapılabilir?
NFC ile internete ve kablolu bağlantıya ihtiyaç duymadan cihazlar arasında veri transferi yapılabilir. Ayrıca kimlik doğrulama ve belge okuma işlemleri de NFC teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bunun dışında NFC ile ödeme de yaygın kullanılan yöntemlerden biridir.
NFC ile Nasıl Ödeme Yapılır?
NFC ödemelerinin gerçekleşebilmesi için ilk olarak POS veya NFC özelliğine sahip akıllı telefon ya da NFC etiketli satış noktası gibi bir ödeme cihazı gerekiyor. Müşteriler aktif olarak çalışan NFC özelliğine sahip bir ödeme aygıtına kartlarını yaklaştırarak ödemelerini gerçekleştirebiliyor.
PayPOS Nasıl Çalışır?
PayPOS’u NFC özelliği bulunan Android işletim sistemine sahip cihazlarına ücretsiz olarak yükleyen Paynet üye iş yerleri, uygulamayı aktif hale getirip NFC özelliğini ayarlardan açtıktan sonra ödeme alabiliyor. Ödeme, tıpkı POS cihazlarında olduğu gibi kart yaklaştırıldığı anda gerçekleşiyor. Herhangi bir ek işlem yapılmasına gerek kalmıyor.
NFC ile Ödeme Nedir?
NFC ile ödeme, NFC özellikli bir cihaz veya RFID çipine sahip kart ile NFC özelliğine sahip bir başka cihaz arasında yapılan ödeme işlemidir. Bu ödeme yöntemi temassız gerçekleşir ve ödeme süreci birkaç saniyede tamamlanır.
NFC internetsiz çalışır mı?
NFC cihazlar arasındaki iletişimi elektromanyetik radyo dalgaları ile kurar. Bu nedenle NFC özelliğinin çalışması için bir internet bağlantısına ihtiyacınız yoktur. Ancak NFC ile ödeme almak ve ödeme yapmak için ek uygulamalara ihtiyaç vardır. Bu uygulamalar internet bağlantısı ile çalışır.
NFC Nasıl Okutulur?
Müşteriler aktif olarak çalışan NFC özelliğine sahip bir ödeme aygıtına kartlarını yaklaştırarak ödemelerini gerçekleştirebiliyor. Ancak POS cihazlarında NFC ile ödeme al aktif olarak çalışmıyorsa veya bulunmuyorsa ödeme alınamıyor. Bu nedenle ya POS cihazlarının yenilenmesi ya da mümkünse özellik ilavesi yapılması gerekiyor.
19 dakika