Ödeme teknolojileri her geçen gün biraz daha gelişirken diğer yandan güvenliği tehdit eden risklerin olup olmadığı da soru işareti yaşatıyor. Fakat güvenilir ödeme sağlayıcılarla iş ortaklığı yürütmek ve birkaç basit önlem almak, işletmeleri olası risklerden koruyor. Peki, işletmenizi tehdit eden ödeme güvenliği riskleri nelerdir ve bu risklerden nasıl korunabilirsiniz?
Ödeme Güvenliği Neden Önemli?
Bir işletme için ödeme güvenliği birçok açıdan önem taşır. En önemli detaylardan biri ise maddi kayıplardır. Ödeme güvenliği sağlanamadığı takdirde ciddi oranda maddi kayıp yaşayabilirsiniz. Ayrıca bu sadece işletmenizle değil, müşterileriniz ve iş ortaklarınızla da ilgilidir.
Tahsilat yaptığınız kişi ve kurumların hassas verilerini korumak adına da ödeme güvenliğine önem vermelisiniz. Güvenli ödeme altyapısı sayesinde hem işletmenizin hem de müşterilerinizin finansal bilgilerini koruyabilirsiniz.
Bunlara ek olarak ödeme güvenliği, bir işletmenin marka değeri ve prestiji açısından da önemlidir. Ödeme konusunda şüphe yaratan bir işletme, müşterilerin güvenini kazanamaz ve müşteri memnuniyeti düşük olur. Bu nedenle olası riskleri göz önünde bulundurmalı ve gerekli önlemleri almalısınız.
Ödeme Güvenliğini Tehdit Eden Riskler Nelerdir?
Ödeme güvenliğini sağlamak için öncelikle riskleri bilmeniz gerekir. Siber saldırı gibi problemlerin yanında hatalı işlemler, yasal mevzuatlara uyum sağlama ve bazı fiziki detaylar da ödeme güvenliğini riske atabilir.
Siber Saldırılar
Siber saldırılar; bilgi sistemlerini, ağları, altyapıları ve cihazları hedef alan, çoğunlukla dijital kanallarla yapılan saldırılardır. Bu saldırılar kimi zaman finansal bilgileri elde etme, kimi zaman da ilgili işletmeye maddi zarar verme amacıyla yapılır. Siber saldırının amacı ve şekli fark etmeksizin böyle bir durumda ödeme güvenliği tehdit altında olur.
Hata ve Yanlışlıklar
Ödeme veya tahsilat sırasında yapılabilecek bazı hatalar da ödeme güvenliğini riske atabilir. Hassas bilgileri güvenilir olmayan kişi ve kurumlarla güvenilir olmayan kanallar üzerinden paylaşmak başlıca hatalardan biridir. Bununla birlikte ödeme altyapısı oluştururken veya ödeme alma cihazlarını kullanırken yapılacak hatalar da güvenlik açığı oluşturabilir.
Yasal Düzenlemeler ve Uyumluluk
Hangi ödeme yöntemini kullanırsanız kullanın yasal düzenlemelere mutlaka uyum sağlamalısınız. Hem dünyada hem de ülkemizde ödeme sistemleri ile ilgili yasal mevzuatlar sık sık güncellenir. Söz konusu regülasyonların yakından takip edilmemesi ve bu düzenlemelere uyum sağlanmaması, kullanılan ödeme kanallarındaki güvenlik sistemlerinin yetersiz kalmasına yol açabilir.
Fiziksel Güvenlik Riskleri
Fiziki ödeme araçlarının ve tahsilat cihazlarının da ödeme güvenliğinde tehdit yaratabileceğini söyleyebiliriz. Bu fiziki araçların yeterli güvenlik altyapısına sahip olmaması, riskler arasında gösterilebilir. Ayrıca çevresel etmenleri de fiziksel güvenlik riski olarak kabul edebiliriz. Örneğin hassas finansal bilgiler içeren bir cihazı başkaları ile paylaşmak veya bu cihazlara güvenilirliği test edilmemiş fiziki donanımlar takmak, ödeme güvenliğini riske atabilir.
Ödeme Güvenliğini Sağlamak İçin Alınabilecek Önlemler
Hem işletmeniz hem de müşterileriniz için ödeme güvenliğini sağlamak adına alabileceğiniz bazı temel önlemler vardır. İşte, ödeme güvenliği sağlamak için alınabilecek 5 temel önlem:
1. Gizliliğe Önem Verin
Gizlilik, güvenlik ile ayrılmaz iki konudur. Ödeme güvenliği sağlamak için öncelikle hassas verilerin gizliliğine önem verin. Özellikle kişisel ve finansal bilgilerinizi koruduğunuzdan emin olun. Aynı hassasiyeti müşterilerinizin bilgileri için de gösterin.
2. Çalışanlarınızı Ödeme Güvenliği Konusunda Bilgilendirin
Sadece sizin dikkat etmeniz veya kullandığınız ödeme sistemlerinin güvenli olması tek başına yeterli olmaz. İşletmenizde çalışan personeli ödeme güvenliği konusunda bilinçlendirin. Gerekli olması halinde bir eğitim programına dahil olun ve çalışanlarınızın bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlayın.
3. Güvenli Ödeme Sistemleri Kullanın
Kullandığınız ödeme sistemleri ve ödeme altyapıları, güvenlik için en temel detaylar arasındadır. Güvenlik konusunda risk ve şüphe yaratan sistemleri, ne kadar avantajlı olursa olsun kullanmayın. Güvenli ödeme sistemi kullanarak hem işletmenizi güvenilir bir yer haline getirin hem de müşterilerinize rahat bir alışveriş imkanı sunun.
4. Güvenli Ödeme Yöntemlerini Çeşitlendirin
İşletmenizde tek tip ödeme yöntemi kabul etmeyin. Bunun yerine müşterilerinizin kendilerini daha güvenli hissettikleri yöntemlerle ödeme yapmalarına imkan verin. Güvenilirlik konusunda sorun çıkarmayan her türlü dijital ve geleneksel ödeme yöntemini müşterilerinize sunarak ödeme güvenliği kapsamını genişletin.
5. Güvenilir Ödeme Hizmet Sağlayıcılarıyla Çalışın
Tercih edeceğiniz ödeme hizmet sağlayıcıları da bu noktada son derece önemli. Özellikle dijital kanallar üzerinden ödeme alırken hizmet alacağınız ödeme kuruluşlarının güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Bu noktada ödeme hizmet sağlayıcılarının sertifikalarına, izin belgelerine ve diğer işletmelerin yorumlarına göz atarak karar verebilirsiniz.
Özel Sektörlerde Ödeme Güvenliği İçin Mobil Ödemeler
Güvenilir ödeme deneyimi için tercih edebileceğiniz en uygun yöntemlerden biri mobil ödemedir. Mobil cihazlar üzerinden ödeme alarak ödeme güvenliği seviyesini yükseltebilir, aynı zamanda müşteirlerinize hızlı ve pratik bir ödeme deneyimi sunabilirsiniz.
İşletmenizde kullanabileceğiniz en pratik mobil ödeme yöntemi olarak NFC ile ödeme almayı gösterebiliriz. NFC ile ödeme alma yöntemi, SoftPOS teknolojisiyle çalışır. Bu teknoloji sayesinde cep telefonu, tablet, kiosk ve el terminali gibi NFC özelliği bulunan cihazlar üzerinden temassız ödeme alabilirsiniz.
NFC ile güvenli bir şekilde mobil ödeme alabilmek için Paynet’i tercih edebilirsiniz. Paynet’in NFC ile Ödeme Alma çözümünü kullanarak işletmenizin her noktasında güvenli ödeme alabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası lisansına ve uluslararası ödeme güvenliği standartlarına uygunluğu gösteren PCI-DSS Level-1 sertifikasına sahip olan Paynet ile işletmenizde ödeme güvenliği sağlamak için hemen başvurun.
4 dakika