Banka veya kredi kartları ile internet üzerinden ödeme alabilmenizi sağlayan ve milyonlarca kullanıcıya kolayca ulaşmanıza yardımcı olan sanal POS’ların nasıl kurulduğunu sizin için anlattık. İlk olarak sanal POS’un ne anlama geldiği ile başlayalım.
Sanal POS (VPOS) Nedir?
Banka veya kredi kartlarından ödeme alabilmek için POS cihazı adı verilen fiziksel cihazlara ihtiyaç duyulur. İngilizcesi “point of sale terminal” olan POS cihazlarının Türkçe karşılığı ise satış noktası terminalidir. POS cihazları ile kredi veya banka kartlarının bilgilerinin doğrulanması sağlanıp ödeme alınabilir.
Türkçesi sanal POS olan VPOS’lar ise POS cihazlarının sanallaştırılmış versiyonudur. POS cihazlarından farklı olarak kart bilgilerini okuyamadıkları için kullanıcıların e-ticarette bu bilgileri girmeleri gerekir. Daha sonra VPOS aracılığı ile ödeme alınabilir ve tüketiciler online olarak saniyeler içerisinde işlemlerini tamamlayabilir. “VPOS nedir?” sorusunu cevapladığımıza göre, "Sanal POS nasıl alınır?" sorusuyla birlikte kurulum gibi aşamaları anlatabiliriz.
Sanal POS Nasıl Alınır?
VPOS’lar, fiziksel POS cihazları gibi alınıp satılabilen fiziksel varlıklar değildir. Bunun yerine bankalar veya Paynet gibi ödeme çözümleri sunulan kuruluşlar tarafından e-ticaret siteleri gibi şirketlerin kullanmak istedikleri alanlara kurulumları gerçekleştirilir.
Sanal POS kurulumu, sadece başvuru ile yapılabilir. Bu nedenle ilk olarak bir bankaya veya Paynet gibi ödeme çözümü sunan bir kuruluşa başvuru yapılması gerekir. Başvuru sırasında banka veya ödeme çözümü sunan kuruluşlar, şirket bilgileri gibi bazı detayların paylaşılmasını ister. Kuruluşlar ile anlaşma sağlayıp sözleşme imzalayan şirketler, VPOS kurulumu aşamasına geçebilir.
Son olarak bankalardan VPOS alırken bilinmesi gereken bir diğer husus, banka POS’larının tüm kartlara taksit imkanı veya puan avantajlarını sunmamasıdır. Bu nedenle de müşterilerin taksit ve puan gibi avantajlardan yararlanabilmesi için bankalar ile ayrı ayrı sözleşme imzalanması gerekebilir. Paynet gibi finansal çözümler sunan kuruluşlar sayesinde ise tüm bankalardan tek VPOS ile ödeme alınabilir. Bu ödemelerde kullanıcıların taksit ve puanlardan yararlanabilmesi de sağlanır.
Sanal POS Kurulumu Nasıl Yapılır?
VPOS kurulumu, e-ticaret sitesinin veya mobil uygulamanın türüne göre değişiklik gösterebilir. Şirketler, kurulumu kendileri yapabilirler veya teknik destek alabilirler. Sanal POS kurulumu PHP vasıtasıyla gerçekleştirilecekse GitHub gibi kaynaklardan yararlanılabilir. Ancak burada güvenli işlem için teknik destek alınması önerilir.
Şirketlerin çok sık başvurdukları bir diğer yöntem ise CMS üzerinden modül veya kod aracılığı ile kurulumdur. Modüller veya kodlar siteye entegre edilip VPOS yani online POS aktif hale getirilebilir.
CMS'lerde Sanal POS Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
İçerik Yönetim Sistemi veya İngilizcesi ile Content Manangement System (CMS), genel bir addır; ancak çoğunlukla WordPress gibi yayın sistemlerini anlatmak için kullanılır. CMS’lerin türüne göre VPOS entegrasyon süreci farklılık gösterebilir. Genellikle VPOS sağlayıcıları belirli modüller oluşturur veya kodlar paylaşır, CMS’lere kodlar veya modüller eklenerek kurulum kolayca gerçekleştirilebilir.
WordPress Sanal POS Kurulumu
En yaygın CMS türlerinden biri olan WordPress, şirketlerden kişisel bloglara kadar birçok alanda kullanılır. WordPress üzerinden kurulmuş bir siteye sanal POS entegrasyonu için özel olarak geliştirilmiş modüllerin eklenmesi gerekir.
Anlaşma sağlanan banka veya kuruluşun VPOS entegrasyon modülü arayüze eklendikten sonra kolayca ödeme alınabilir. Ancak WordPress'in çok sayıda farklı eklentisi bulunduğu için modülün arayüz ile entegre olup olmadığı önceden öğrenilmelidir. Aksi takdirde modül eklense bile çalışamayabilir.
WooCommerce Sanal POS Kurulumu
WordPress üzerinden birçok farklı e-ticaret eklentisine ulaşmak mümkündür. Ancak en çok kullanılan eklenti WooCommerce’tir ve birçok şirket, sitelerinde WooCommerce’ten yararlanır. WooCommerce için PHP sanal POS entegrasyonu yapmak isteyenler, çalıştıkları banka veya kuruluşun sitesinden modüllere ulaşabilir. Örneğin Paynet WooCommerce modülüne GitHub üzerinden erişilebilir.
WooCommerce paneline girdikten sonra VPOS’un modülünün yüklenmesi gerekir. WooCommerce’in ayarlar kısmından ödeme seçeneğine tıklayıp modülü aktif hale getirdikten sonra ödemeler rahatça alınabilir.
ASP.NET Sanal POS Entegrasyonu
ASP.NET ile siteye ödeme yöntemi ekleme işlemini gerçekleştirmek için açık kaynak olarak paylaşılan kodları arayüze entegre etmek gerekir. VPOS’ların bankalara veya ödeme kuruluşlarına göre kodları değişiklik gösterir. Bu nedenle entegrasyondan önce bankalar veya ödeme kuruluşları ile iletişime geçilmesi gerekir.
Wix Sanal POS Entegrasyonu
Wix üzerinden ödeme alabilmek için öncelikle premium üye olunması gerekir. Böylece kurulan siteye “kredi kartı ile ödeme ekleme” veya “PayPal ile ödeme ekleme” gibi eklentiler yapılabilir.
Premium üyeliği aktif hale getirdikten sonra VPOS eklemek için gerekli olan Secret Key ve Publishable Key gibi kodların alınması gerekir. Bu kodlar genellikle açık olarak paylaşılmaz ve banka veya ödeme çözümü sunan şirketler kodları anlaşma sonrasında e-posta vasıtasıyla iletirler. İletilen kodlar Wix arayüzünde ödeme alma kısmına eklendikten sonra VPOS aktif hale gelir.
Paynet Sanal POS ile Fiziksel POS’a Gerek Duymadan Ödemeleri Kolayca Alın
E-ticaret sitesi için sanal POS arayanlar, Paynet Sanal POS’un tüm bankalara taksitli alışveriş imkanlarından yararlanabilir, cep POS cihazı Paynet mobil uygulamayı kendi e-ticaret uygulamalarına kolayca entegre ederek her yerden ödeme ve stok takibini yapabilirler. Böylece farklı bankalar veya ödeme altyapıları ile anlaşma yapılmasına gerek kalmaz. Ayrıca Paynet VPOS, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve PCI-DSS güvencesindedir. Yani sanal POS ve SSL entegrasyonu yapıldıktan sonra güvenlik maksimum seviyeye ulaşabilir.
Ücretsiz Sanal POS Sahibi Nasıl Olunur?
7 dakika