Ödeme Ağ Geçidi Nedir?

Payment gateway veya Türkçesi ile ödeme ağ geçidi, kısaca müşterinin ödeme yapmasını ve işletmenin ödeme almasını sağlayan sistemdir. Sistem, müşteri ile işletme arasında aracı görevi üstlenip ödemenin banka tarafından onaylanmasını sağlar. 

Sanal POS’lar aracılığı ile yapılan ödemelerde müşteri, işletme, altyapı sağlayıcı ve banka arasında çeşitli bilgilerin transfer edilmesi gerekir. Bu süreç içerisinde de müşterinin bilgileri korunmalıdır. Bilgilerin korunmasını ve hızlı bir şekilde iletilmesini sağlayan sisteme ise ödeme ağ geçidi adı verilir.

Ödeme Ağ Geçitleri Nasıl Çalışır?

odeme-ag-gecidi-nasil-calisir

Sanal POS, halihazırda Türkiye’de e-ticarette ödeme yöntemleri arasında en yaygın olanıdır. Sanal POS ile banka veya kredi kartı ile ödemeler yapılırken de payment gateway’e başvurulur. 

Ödeme ağ geçidinin çalışma prensibi ise uçtan uca şöyledir: 

●    Müşteri, işletmenin e-ticaret platformunda satın almak istediği ürün veya hizmetleri sepetine ekler. 
●    Müşteri, kredi kartı ile ödemeyi gerçekleştirmek için bilgilerini girer. 
●    Girilen bilgiler web üzerinde özel bir kriptoloji metodu ile şifrelenir.
●    İşletmenin bankasının ödeme işlemcisine bilgiler iletilir. Ödeme işlemcisi, finansal kuruluşların kullandığı bir sistemdir. Genel hatlarıyla ödeme işlemcisi; kart ile ödeme kabulü yapılması, yapılan ödemelerin onaylanması ve işletmelerin ödeme aracılığı ile para almasını sağlar.
●    Ödeme işlemcisi, kart verilerinin doğrulanabilmesi için bilgileri Bankalararası Kart Merkezi’ne iletir. Bu sürece yetkilendirme talebi adı verilir.
●    Burada da müşterinin kullandığı kartın bağlı olduğu banka devreye girer. Banka, yetkilendirme talebini inceleyip kabul veya ret işlemi gerçekleştirir. Kabul durumunda ödeme onaylanabilir. Ret durumunda ise ödeme onaylanmaz.
●    İşlemci, ağ geçidi vasıtasıyla aldığı yetkilendirme ile işlemi tamamlar. İşletme ve müşteri, ret veya kabul yanıtına göre ödemenin yapılıp yapılamadığını görebilir. 

Ödeme ağ geçidinin işleme süreci, karmaşık ve oldukça uzun gibi görünse de sanal POS aracılığı ile yapılan bir işlemin ortalama süresi birkaç saniyeyi aşmaz. Kısacası kredi kartlarındaki bilgilerin doğrulanması, güvenlik protokollerinin yürütülmesi ve satın almanın gerçekleşmesi gibi süreçler birkaç saniye içerisinde gerçekleşir. 

Ödeme ağ geçidi, doğrudan bankaların sağladığı sanal POS’lar ile sisteme entegre edilebilir. Tüketiciler, işletmenin e-ticaret sayfasında CVV kodu ve kart numarası gibi bilgileri girdiği anda sistem tetiklenir. Bankaların sağladığı sanal POS’lar ile ödemeler birkaç saniye içerisinde ret veya kabul ile sonuçlanır.

Bankaların sağladığı sanal POS sistemleri, farklı bankalar ile yapılan işlemlerde taksit sayısını sınırlama gibi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle de işletmelerin, tüm kart altyapılarına taksit imkanı sunabilmesi için farklı bankalar ile anlaşması gerekir. 

Bankalar dışında sanal POS sunan ödeme çözümü kuruluşları da bulunur. Bankaların sistemleri ile entegre olan Paynet gibi ödeme çözümü sunan kuruluşların sanal POS’ları ile tüm bankalardan kolayca ödeme alınabilir. 

Paynet sanal POS ile tüm bankalardan ödeme alınabildiği gibi yasal sınırları ve bankaların belirlediği kuralları geçmemek kaydıyla taksitli satış da gerçekleştirilebilir. Böylece tüketiciler, yüksek ücretli ürünleri bile kolayca satın alabilir. 

En İyi Müşteri Deneyimi için Ödeme Ağ Geçidinde Olması Gerekenler

E-ticarette kullanılan ödeme yöntemlerinde, kartlı ödemeler büyük bir önem arz ettiği için özel olarak işletmelerin ödeme ağ geçidine dikkat etmesi gerekir. Çünkü sanal POS’lar üzerinden yürütülen süreç, e-ticarette alınan ödemelerin büyük bir kısmını kapsar. 

Müşterilere iyi bir deneyim sunabilmek için ağ geçidinde olması gereken en önemli özellik ise hızdır. Normal şartlarda bir işlemin birkaç saniye içerisinde tamamlanması gerekir. Bundan daha uzun süren işlemler, müşteriler tarafından hoş karşılanmayabilir. 

Deneyimi güçlendirmek için yapılması gereken diğer bir işlem ise banka veya Paynet gibi güvenilir sağlayıcılardan hizmet almaktır. Ayrıca ödeme ekranında, Paynet gibi TCMB onaylı ödeme çözümleri sunan şirketlerin logosunun bulunması önerilir. Böylece müşteriler güvenlik konusundaki endişelerinden sıyrılırlar. 

Ödeme Ağ Geçidini Kimler Kullanır? E-Ticaretteki Yeri Nedir?

odeme-ag-gecidini-kimler-kullanir

Bir işletme, kendi e-ticaret platformunu geliştiriyorsa ödeme ağ geçidini sistemine entegre etmesi gerekir. Çünkü internet üzerinden yapılan alışverişlerin büyük bir kısmı, sanal POS’lar ile alınır. Kısacası e-ticaret platformu oluşturmak isteyen tüm işletmelerin ödeme ağ geçidine sahip olması gerekir.

Ödeme Ağ Geçitleri Güvenli mi?

Ödeme ağ geçidi, verilerin korunup doğrulanması ve ödeme işleminin gerçekleşmesi için geliştirilmiştir. Ancak tüm sistemler için “güvenlidir” demek doğru değildir. İşletmelerin, tercih edecekleri ağ geçidinde PCI-DSS gibi uluslararası sertifikaları incelemesi gerekir. Aksi takdirde sorunlarla karşılaşabilirler.

Üçüncü Taraf Ağ Geçidinin Avantajları Nelerdir?

PayPal gibi üçüncü taraf ağ geçidi sunan kuruluşlar dünya genelinde yaygın olarak kullanılır. Ancak Türkiye’de bu tip uygulamaların birçoğu, gerekli lisans anlaşmalarını yapmadıkları için faaliyette değildir. 

Günümüzde ayrıca ödemelerin kripto paralarla yapıldığı ve blockchain üzerine inşa edilmiş ağ geçitleri de bulunur. Ancak TCMB, 16 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmasına Dair Yönetmelik” ile bu sistemlerin tamamını yasaklamıştır. 

Kısacası ödeme alabilmek için bankalar veya Paynet gibi ödeme çözümleri sunan şirketlerin kullanılmasında yarar bulunur. Çünkü tüm işlemler TCMB onayı ve PCI-DSS sertifikasyonu ile gerçekleşebilir. Böylece süreç sorunsuz olarak işletilebilir.
 


 

6 dakika