Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Finans Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

İçindekiler

Yapay zeka (artificial intelligence - AI) ve makine öğrenmesi (machine learning - ML) alanlarındaki gelişmeler, birçok farklı sektörü doğrudan veya dolaylı bir şekilde etkiliyor. Bu alanların başında da finans sektörü geliyor. Finans sektöründeki firmalar ise ürün ve hizmetlerini geliştirirken makine öğrenmesi ve yapay zeka teknolojilerinden de faydalanıyor.

Finansal işlemlerin dijitale taşınmış olması bu duruma zemin hazırlıyor. Çünkü dijital finansta yapay zeka kullanımı hem kullanıcıların hem de sektördeki firmaların işlerini önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Peki, yapay zeka ve makine öğrenmesi, finans sektörünü hangi konularda etkiliyor?

Kişiselleştirilmiş Müşteri Deneyimi

Müşteri deneyimini kişiselleştirmek, finans sektörünün en iyi yaptığı işlerden biri. Bu kişiselleştirmeleri daha etkin bir hale getirmek için ise yapay zeka araçlarına başvuruluyor. Çünkü yapay zeka araçları, çok daha hassas bir şekilde veri topluyor. Bu sayede her bir müşterinin dijitaldeki davranışları öğrenilebiliyor. Yapay zeka araçlarının veriyi doğru işleyip işe yarar sonuçlar çıkarması da müşteri deneyimini iyileştirmeye yardımcı oluyor.

Bu noktada yapay zeka, müşteri davranışlarına göre doğru ürün ve hizmetlerin önerilmesini de sağlıyor. Böylece müşteri ihtiyaçları daha kişiselleştirilmiş bir şekilde karşılanıyor ve müşteri sadakati artıyor.

Finans sektöründe yapay zeka destekli chatbot (sohbet robotu) ve sanal asistanların kullanılması da kişiselleştirme açısından çok faydalı oluyor. Anlık cevaplar verebilen chatbot’lar, müşteri taleplerinin hızlı sonuçlandırılmasını sağlıyor. Ayrıca sisteme girilen veriler doğrultusunda çözüm odaklı ve alternatif seçimlerin yapılabildiği cevapların verilmesi, müşterilerin aradıklarına ulaşmasını kolaylaştırıyor.

Artan Verimlilik

Makine öğrenmesi ile sürekli gelişen yazılımlar ve yapay zeka araçları, verimliliğin artması noktasında da etkili. Özellikle süreçleri hızlandırması, zaman kazanma konusunda önemli bir verimlilik sağlıyor. Manuel olarak saatler sürebilecek işlemler yapay zeka ile otomatikleştirilerek saniyeler içinde tamamlanıyor ve artakalan zaman farklı işlere ayrılabiliyor.

Yapay zekanın finans sektörüne getirdiği bir diğer verimlilik örneğini de hatalı veriler üzerinden örneklendirebiliriz. Manuel veri işleme sırasındaki olası insan hataları, emek ve zaman kaybına neden olabilirken bu duruma bağlı olarak ek maliyetler de ortaya çıkabilir. Yapay zeka ile otomatikleştirilmiş sistemler ise minimum hata riskiyle bu sürecin de verimliliğini artırıyor. 

Geliştirilmiş Risk Yönetimi

Finansal yapay zeka araçları, risk yönetimini etkin bir şekilde yapmaya da yardımcı oluyor. Özellikle kredi riski ve piyasa riski gibi konularda yapay zeka ve makine öğrenmesi ile hem işleri kolaylaştırmak hem de daha net sonuçlar almak mümkün. Örneğin bir kredi başvurusu bu yöntemle değerlendirilebilir ve risk, yapay zekanın topladığı müşteri verileri dikkate alınarak hesaplanabilir. Kredi skorlamasının anlık olarak yapılmasının ardından onay/ret cevapları da yapay zekadan alınarak müşteriye iletilebilir.

Bu süreci işletmenizde deneyimleyebilmek adına Paynet’in PayKredi çözümünü kullanabilirsiniz. PayKredi ile kart limiti yetersiz kalan, kart bakiyesini kullanmak istemeyen, kredi kartı bulunmayan veya uzun vadeli ödeme planı talep eden müşterilerinize kredi ile ödeme imkânı sunabilirsiniz. PayKredi’de müşterinizin başvurusu anlık olarak bankaya iletilir ve yapay zeka kredi skorlaması ile cevap da birkaç saniyede gelir.   Bu sayede müşterinizin bankaya gitmesine gerek kalmaz ve risk almadan anında kredi ile tahsilat yapabilirsiniz.

Sektörel açıdan piyasa risklerini ölçmek için de yapay zekadan faydalanılıyor. Rakip analizi yapmak, yatırımların potansiyelini ölçmek ve gelecek tahminleri konusunda yapay zeka, piyasanın tüm verilerini tarayarak çeşitli değerlendirme ve raporlar sunabiliyor. Alınan sonuçlar da stratejik adımların risk oranını ölçerken işe yarıyor.

Veri Odaklılık

Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Finans Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

Finansal analizde yapay zeka kullanmak, daha doğru sonuçlara ulaşabilmek için tercih edilebilecek en uygun yollardan biri olarak görülüyor. Çünkü yapay zeka hem büyük veri (big data) analizi yapabilmek hem de makine öğrenme tekniklerini kullanabilmek gibi özellikleri ile araştırmaların tutarlı sonuçlar vermesini sağlıyor. Bu da kapsamlı veri yönetiminin ve veri odaklı çalışmaların sıkça yapıldığı finans sektörünü doğrudan etkiliyor.

Finans sektöründe veri odaklı olmak; ürünlerden müşterilere, satıştan pazarlamaya, iletişimden kurumsal kimliğe kadar birçok konunun temelini oluşturuyor. Verinin böylesine önemli olduğu bir sektör için yapay zeka, büyük miktarda veriyi hızlı, doğru ve etkin bir şekilde analiz edip sonuçlandırabildiği için kullanılıyor. Ayrıca yapay zekanın gerçek zamanlı veri çekmesi de sonuçların doğruluğunu artırıyor.

Yeni Ürün ve Hizmet Geliştirme

Finans sektöründe yapay zeka kullanımının etkileri, yeni ürün ve hizmet geliştirmelerinde de görülebiliyor. Yeni nesil ödeme sistemlerinin hızla yaygınlaşmasında ciddi bir etkisi olan yapay zeka, farklı uygulamaların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlıyor. Sorunsuz çalışan yapay zeka destekli entegrasyonlar ise ödeme ve tahsilat süreçlerini hızlandırıyor. Bununla birlikte finansal uygulamaların içine yapay zeka eklemek de yükselen trendler arasında yer alıyor.

Finans kurumları, yeni ürün ve hizmet geliştirmeleri için kullanıcıya sunulan yapay zeka destekli uygulama ve araçlardan veri topluyor. Bu verilerin analizini de yine yapay zeka yardımıyla yaparak müşteri ihtiyaçlarını net bir şekilde tespit edebiliyorlar. Ardından bu ihtiyaçlara cevap verebilecek ürün ve hizmetler geliştirerek müşterilerine sunuyorlar.

Müşterilere hizmet olarak kişiselleştirilmiş finansal planlar sunma imkânı da yapay zeka ile mümkün olabiliyor. Müşterilerin finansal eylemlerini analiz eden yapay zeka, kısa ve uzun vadede kişilerin ne tür ürün ve yatırımlara yönelebileceklerini tahmin edebiliyor. Bu da finansal kurumlara, müşterilere özel finansal planlar ve yatırım önerisi sunma fırsatı veriyor.

Tüm bu ürün ve hizmetlerin geliştirilme sürecinde, regülasyonlara uyum konusunda da yapay zekadan destek alınabiliyor. Yapay zekanın gerçek zamanlı veri toplaması ve regülasyonlara hakim olması sayesinde otomatik denetim yapılabiliyor. Böylece finansal kurumlar, yasal riskleri minimuma indirerek ürün ve hizmet geliştirebiliyor.

Müşteri ihtiyaçlarına cevap verme konusunda oldukça başarılı olan Paynet de yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyor. İşletmelerin ihtiyaçlarını hem yapay zeka hem de saha deneyimleri üzerinden değerlendiren Paynet, her işletmeye özel bir ödeme çözümü sunabiliyor. Bayi ve distribütör ağından online tahsilat sistemlerine, e-ticaretten saha satışlarına kadar her alanda Paynet ile tahsilat yapmak mümkün.

Finansal süreçlerinizi dijitalleştirmek ve nakit akışınızı kolayca yönetebilmek için hemen Paynet’e başvurun!

Finans alanında yapay zeka; veri toplama, analiz etme, finansal raporlar oluşturma, ödemeleri ve tahsilatları takip etme gibi süreçleri yapay zeka desteği ile otomatikleştirme ve hızlandırmayı ifade eder.

Yapay zeka, büyük miktarda veriyi çok kısa sürede verimli bir şekilde analiz edebilir. Finans sektöründe de yapay zekanın bu özelliğinden sıkça faydalanılır. 
 

Şirketler yapay zekayı finansal yönetimden müşteri ilişkilerine, kullanıcı deneyiminden risk analizine, dijital güvenlikten satış ve pazarlamaya kadar birçok alanda yazılımlar ve araçlar aracılığıyla kullanıyor.

Üretimde yapay zeka, zaman ve maliyet tasarrufu için üretim sürecinde yapay zeka kullanımını ifade eder. Finans sektöründe bu konu, yeni bir ürün veya hizmetin yapay zeka ile sanal ortamda test edilmesi olarak değerlendirilebilir.

5 dakika