7524 Sayılı Vergi Kanunu ile Vergi Usul Kanununda Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

İçindekiler

Ülkemizin vergi sistemindeki değişiklikleri içeren 7524 sayılı kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. 2 Ağustos 2024 tarihli ve 32620 sayılı Resmi Gazete ile hayatımıza giren 7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, çeşitli vergi kalemlerinin yeniden düzenlenmesini içeriyor. Özellikle Vergi Usul Kanunu’nda (VUK) yapılan değişiklikler, işletmeleri yakından ilgilendiriyor. Peki, 7524 sayılı kanun ile Vergi Usul Kanunu’nda yapılan düzenlemeler neler? 

Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

7524 sayılı kanun düzenlemesi ile Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ve vergi kaybına yol açan uygulamaların özel usulsüzlük cezaları artırıldı, yeni ceza kalemleri eklendi. Bu kapsamda en çok dikkat çeken düzenlemelerden biri ise başkalarına ait cihaz ve hesaplar üzerinden ödeme alma konusundaki madde oldu.

İşletmeye ait olmayan ödeme cihazları ve hesaplar üzerinden ödeme alınması dolayısıyla doğan vergi kaybı ile kayıt dışı ticaretin önlenmesi amacıyla bu eylemleri gerçekleştirenlere özel usulsüzlük cezası kesilmesine karar verildi. Şimdi, bu maddenin uygulama esaslarına ve kesilecek ceza tutarlarına yakından bakalım. 

7524 Sayılı Kanun ve VUK Kapsamında Tahsilat Süreçlerinde Yapılan Değişiklikler

7524 Sayılı Kanun ve VUK Kapsamında Tahsilat Süreçlerinde Yapılan Değişiklikler

7524 sayılı kanun ile yapılan en önemli değişikliklerden biri, özel usulsüzlük cezalarındaki artıştır. Yapılan ciddi orandaki artış ile bazı uygulamaların değiştirilmesi, ödeme almak için POS sistemi ve banka hesabı kullanan işletmeleri yakından ilgilendiriyor.

Yeni düzenlemeler ile ticari işlemlerde banka havalesi ve/veya kartlı sistemler kullanılarak yapılan tahsilatlara da cezai yükümlülükler getirildi. Bu düzenleme sonrası mal ya da hizmet satışlarına dair ücretlerin işletme adına kayıtlı POS sistemleri yerine şahsi veya farklı kişi ve kurumlara ait POS sistemlerinden tahsil edilmesi durumunda yüksek oranda ceza uygulanacak.

Yeni düzenleme ile birlikte bu ceza, söz konusu işlem tutarının %30’u olarak belirlendi. Ayrıca ceza hem kartlı işlemlerde işletmenin POS sistemi yerine başkasını kullanan işletmeye hem de POS sistemini kullandıran kişi veya kuruma kesilecek.

7524 Sayılı Kanun ile Güncellenen Özel Usulsüzlük Cezaları Tablosu

Özel Usulsüzlük FiilleriCeza Tutarı (2024)
Mal Teslimi veya Hizmet İfalarına İlişkin Para Transferlerinin, Başkasına Ait Hesaplara Yapılmasıİşleme konu tutarın %10’u olarak ceza kesilen mükellefe göre 20.000, 10.000, 5.000 TL, azami 20.000.000 TL
Başkasına Ait POS Cihazı KullanımıCeza kesilen mükellefe göre 20.000, 10.000, 5.000 TL tutarlarının 3 katı olarak 60.000, 30.000, 15.000 TL, azami 20.000.000 TL
ÖKC ve POS Cihazları ile İlgili Bakanlık Düzenlemelerine Uymayanlara200.000 TL
Bir takvim yılında kesilecek azami ceza tutarı 20.000.000 TL

Tabloda da görebileceğiniz üzere tahsilat süreçlerini doğru yönetebilmeniz büyük önem taşıyor. Bu süreçte tercih edeceğiniz ödeme hizmet sağlayıcıları ve aracılar da önemli. İlgili yasal mevzuatlarla birlikte yeni kanunlara da uyum sağlayabilen, size hukuki açıdan problem çıkarmayacak, güvenilir bir aracı ile çalışmanızda fayda var. Yasal açıdan sorunsuz bir deneyim yaşamak için ise Paynet’in VUK düzenlemelerine uygun ödeme yöntemlerini değerlendirebilirsiniz. 

Paynet'in Vergi Usul Kanununa Uygun Ödeme Yöntemleri

Yasalara ve düzenlemelere uyumluluğa önem veren Paynet, ilk günden beri bu konuda gerekli çalışmaları yaparak iş ortaklarına güvence sağlıyor. 6493 sayılı kanun çerçevesinde TCMB tarafından yetkilendirilmiş bir ödeme hizmet sağlayıcısı olan Paynet, iş ortakları ile imzaladığı Ödeme Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi kapsamında her bir işletmeye ayrı POS sistemi tanımlıyor. Yapılan tahsilatlar ise ilgili Paynet iş ortaklarının Paynet sistemindeki kendi hesaplarına kaydediliyor ve yasal gerekliliklere uygun şekilde ayrı ayrı raporlanıyor. 

Paynet Bayi Ağım sistemi içerisinde ana firma ve bayiler tarafından kullanılan POS sistemleri de 7524 sayılı kanun kapsamındaki yeni VUK düzenlemelerine uygundur. Bu kapsamda;

  • Ana firma olarak faaliyet gösteren bir Paynet iş ortağının, Paynet POS Sistemleri ile kendi bayi ya da müşterilerinden yaptığı kartlı tahsilat işlemleri, ana firmanın kendi adına kayıtlı POS sistemi üzerinden kendi adına yaptığı kartlı tahsilat olarak dikkate alınıp raporlanır.  
  • Bayi olarak faaliyet gösteren bir Paynet iş ortağının, Paynet POS Sistemleri ile kendi müşterilerinden yaptığı kartlı tahsilat işlemleri, bayinin kendi adına kayıtlı POS sistemi üzerinden kendi adına yaptığı kartlı tahsilat olarak dikkate alınıp raporlanır.  
  • Son kullanıcıdan alınan ödemeler, ana firmanın belirlediği oranlarda Paynet tarafından otomatik olarak ana firma, bayi ve toptancıların hesaplarına dağıtılır. Tüm paydaşlarla yapılan bu sözleşme sayesinde ana firma kendini güvence altına almış olur.
     

Özetlemek gerekirse Paynet iş akışında ana firmanın, kendisine ait POS sistemini bayisine kullandırması gibi yasalara aykırı ve cezai yükümlülük doğuracak bir süreç yoktur.

Bunların dışında Paynet’in ana firmalara ve bayilere tahsis etmiş olduğu POS sistemlerinin, Paynet bilgisi ve sözleşmesel onayı haricinde üçüncü kişi ve kurumlara kullandırılması veya yapılan tahsilatlara ilişkin düzenlenmesi zorunlu olan fatura/yazar kasa fişlerinin usulüne uygun olarak düzenlenmemesi, Paynet’ten bağımsız bir durum olarak cezai yükümlülük doğurabilir.

7524 sayılı kanun ve Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikler doğrultusunda herhangi bir yasal ihlalle karşılaşmadan tahsilat yapmak ve nakit akışını hızlandırmak için Paynet ile iletişime geçin; zamanınızı ve enerjinizi tahsilata değil, büyümeye harcayın.

 

4 dakika