Bayi Tahsilat Sistemi Nedir?

İçindekiler

Birçok firma, son kullanıcıya ulaşmak için bayilik sistemini tercih ediyor. Bu sistemde üretici, tüketiciye ulaşırken çok daha az aracı ile çalışıyor. Fakat bu süreci yönetmek her zaman kolay olmuyor. Bayi satışlarını takip etmek, uzun tahsilat vadeleri, ödemelerin tahsil edilememesi, ödemelerin takibi, dağıtılması ve mutabakat süreçleri olmak üzere birçok yönetim aşaması, bayi tahsilat sistemi sayesinde kolaylaşıyor. Peki, bayi tahsilat sistemi nedir? 

Bayi tahsilat sistemi; ana firma, distribütör, toptancı, bayi ve alt bayi gibi birbiriyle ilişkili paydaşların arasındaki ödeme sürecinin otomatik hâle getirilerek yönetilebildiği bir finansal teknolojidir. Bu sistemde ödeme işlemleri dijitalleştiği için ödeme süreçleri ve nakit akışı hızlanır. Şimdi, bayi tahsilat sisteminin özelliklerine daha yakından bakalım. 

Bayi Tahsilat Sisteminin Özellikleri

Bayi tahsilat sistemi, tahsilat sürecinin dijitalleşmesi ve bu sayede kolaylaşması temeli üzerine kurulmuştur. Dolayısıyla en temel özelliği, tek bir ekran üzerinden tüm süreci yönetmeyi mümkün kılması olarak öne çıkıyor. Sisteme dahil olan kullanıcılar; bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi internete bağlanabilen cihazlardan, zamana ve mekâna bağlı kalmadan, diledikleri her yerden tahsilat süreçlerini yönetebiliyorlar.

Sistemin bir diğer önemli özelliği ise tahsilatları otomatikleştirmesi ve otomatik olarak dağıtılabilmesi. Bir bayi satış yaptığında, tahsil edilen tutarın ana firmaya ait olan kısmı otomatik olarak ana firmanın hesabına gönderiliyor. Bu özellik ile ana firma, bayilerinden tahsilat beklemek zorunda kalmadan, ürün son kullanıcıya satıldığı anda ödemesini otomatik olarak tahsil etmiş oluyor. Özellikle ana firmalar vade süresi beklemek durumunda kalmıyor ve nakit akışı sürekli hâle geliyor.

Bayi tahsilat sisteminde ana firmalar için fonlama ve taksit avantajı sunma gibi özellikler de mevcut. Bu özellikler sayesinde ana firmalar, bayilerini daha avantajlı bir konuma getirerek satışların artmasını sağlayabiliyor. Ayrıca sistem içerisine dahil edilen bayiler birden fazla ödeme yöntemi sunabiliyor ve bu sayede müşteri kaybetme riski en aza iniyor. Bayi tahsilat sistemi ile müşterilere sunulabilecek alternatif ödeme yöntemlerini ise şöyle sıralayabiliriz:

    • Kartlı ödemeler
    • Link ile uzaktan ödeme alma
    • NFC ile temassız ödeme
    • Tüketici kredisi ve ticari kredi ile ödeme

Bayi Tahsilat Sistemi Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bayi Tahsilat Sistemi Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bayi ödeme sistemi olarak da bilinen bu sistemin kuruluşu aslında oldukça basit. Çünkü üyelik işlemlerinin ardından Paynet portalına girmek yeterli. Ana firma, sistemin ana yöneticisi konumunda olur. Bayi ve alt bayiler için ise ayrı ayrı hesaplar oluşturulur. Bayiler kullanıcı adı ve şifre ile portala girerek müşterilerinden ödeme alabilir veya kendileri de ana firmalarına ödeme yapabilirler. Her halükarda ödemelerin ana firmaya ait kısmı otomatik olarak ana firmanın hesabına geçer. 

Ana firmanın, portal üzerinde tahsilat ekranına erişimi olur. Bayilerin yaptığı ödemeler bu ekrandan takip edilir. Anlık ödeme takibinin yapılabildiği ekrandan tüm bayi ağı ve satış ekiplerine ait detaylı raporlara erişilebilir ve ERP veya CRM uygulamalarına otomatik olarak yansıması sağlanabilir.

Bayi Tahsilat Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Bayi tahsilat sistemi, sunduğu avantajlar sayesinde bayi ağı içerisinde bulunan tüm paydaşların işini kolaylaştırıyor. Özellikle ana firmalar için önemli avantajları bulunan bu sistem, ödeme süreçlerini kolaylaştırmasının yanında satışların artmasında da önemli bir rol oynuyor. Sistemin öne çıkan avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

    • Komisyon oranını kısmen fonlama veya tamamını bayi/distribütöre yansıtma seçenekleri
    • Paynet’in bayi-toptancı sözleşme yapısıyla POS'un hukuki sorumluluğunun paylaşımı
    • Bayi ve toptancıların yaptığı satışların ödemesini anında alarak vade ve kur riskine karşı koruma
    • Ödeme süreçlerinin otomatikleşmesiyle operasyonel iş yükü ve POS mutabakat eforunda azalma
    • Tüm finansal akışları tek ekrandan takip etme
    • ERP ve CRM programlarına entegrasyon ile tüm işlemleri otomatik muhasebeleştirme
    • Taksit ve kampanya seçenekleriyle bayi satış hacimlerinde artış

Bayi tahsilat sistemiyle birlikte gelen bu avantajlardan bazılarına daha detaylı şekilde bakmakta fayda var. 

Operasyonel İş Yükü ve Maliyetlerde Azalma

Bayi tahsilat sistemine geçişle birlikte ana firmanın operasyonel iş yükü önemli ölçüde azalır. İş yükünü azaltan özellik ise tahsilatların otomatikleşmesidir. Ana firma, alacaklarını tahsil etmek için herhangi bir operasyona ihtiyaç duymaz. Bayilerin yaptığı satışlardan ana firmaya düşen pay, otomatik şekilde hesaba geçer. Ödeme ve tahsilat süreçlerinde EFT/havale gibi işlem maliyetleri de yoktur. Dolayısıyla maliyetler azalırken tahsilat hacmi artar, nakit akışı düzene girer.

Firmanıza Yapılacak Ödemelerin Kolay Takibi

Geniş bayi ağına sahip olan ana firmaların tahsilat süreçlerini yönetmesi ve takip etmesi her zaman kolay değildir. Örneğin her bayi, farklı bir bankayla çalışıyor olabilir. Ana firmanın da birden fazla ticari hesabı bulunabilir. Böyle durumlarda hangi bayi ve hesaptan hangi hesaba ödeme geldiği takip edilemez bir hâl alabilir. Bayi tahsilat sisteminde bu karmaşa yoktur. Tüm tahsilatlar tek ekrandan rahatlıkla takip edilebilir.

Maliyetin Düşük Olması

Bayiler, satışını yaptığı ürünlerden ana firmanın payına düşen kısmı, bayi tahsilat sistemi olmadan ödemek istediğinde ek bir maliyet doğmaz. Bayi tahsilat sisteminde yazılım maliyeti, platform kullanım bedeli, sistem bakım ücreti gibi ücretler talep edilmez. Böylece sistemin getirdiği tüm avantajlara oldukça düşük bir maliyetle sahip olmak mümkün olur. 

Paynet Bayi Tahsilat Sistemi ile Bayi Ağı Ödemelerini Yönetin

Bayi Tahsilat Sistemi Kurulumu Nasıl Yapılır?

Paynet’in bayi tahsilat sistemi çözümü Bayi Ağım ile ödemelerinizi kolayca yönetebilirsiniz. Bayi Ağım’da sisteme dahil olan  bayi, toptancı ve distribütör gibi paydaşlarınız ve kendi ana firmanız için hak ediş oranlarını önceden belirlemeniz yeterli. Böylece herhangi bir bayiden satış yapıldığında tahsil edilen ücret üzerinden tüm paydaşlara, önceden belirlediğiniz oranlar doğrultusunda otomatik dağıtım yapılır.

Bayi tahsilat sistemi çözümü Bayi Ağım sayesinde tahsilatlar için vade beklemenize de gerek kalmaz. Geleneksel sistemde ödemeler belirli vadelerle alınır ve bu vadeler, kimi zaman çok uzun bir sürece yayılabilir. Bu durum ise firmanıza nakit akışı sağlamanızı zorlaştırır. Paynet Bayi Ağım ise size vade süresini kısaltma imkânı verir. Tahsilatlarınız dijital ortamda hızlı bir şekilde gerçekleşir, firmanıza sürekli nakit akışı sağlanır. 

Bayi Ağım’ın ana firmanıza sunduğu avantajları siz de bayilerinize sunabilirsiniz. Paynet’in bayi tahsilat sistemi sayesinde bayileriniz, müşterilerden banka ve kredi kartının yanında kredi ile de ödeme alabilir. Ayrıca link ile ödeme alma gibi yeni nesil ödeme yöntemleri de Bayi Ağım’da mevcuttur. Bu avantajlar sayesinde müşteri kaybı minimuma iner, satışlar artar ve firmanızın nakit kaynağı zenginleşir. 

Paynet’in bayi tahsilat sistemi Bayi Ağım ile tüm finansal süreçleri ve tedarik zincirini tek ekrandan yönetebilir, operasyonel yükünüzü azaltabilir, detaylı raporlarla finansal durumunuzu görebilir ve güvenli altyapı sayesinde tahsilatlarınızı sorunsuzca gerçekleştirebilirsiniz.

5 dakika