Çevrim İçi Ödeme Hizmetleri: İşletmeniz İçin En İyi Seçenekler Nelerdir?

İçindekiler

Teknoloji geliştikçe tüketicilerin alışveriş ve ödeme alışkanlıkları da değişiyor. Günümüzün en yaygın ödeme alışkanlıklarını çevrim içi ödemeler oluşturuyor. İşletmenizde satışlarınızın düşmemesi için bu değişimlere ayak uydurmanız ve çevrim içi ödeme hizmetleri sunmanız gerekiyor. Peki, çevrim içi ödeme hizmetlerine tam olarak neden ihtiyacınız var?

Neden Çevrim İçi Ödeme Hizmetlerine İhtiyacınız Var?

Çevrim içi ödeme hizmetlerine, müşteri memnuniyetini artırmak için ihtiyacınız vardır. Yeni nesil yöntemlerle ödeme yapmak isteyen müşterilerinize alternatif yöntemler sunmadığınız takdirde müşteri kaybetme riskiyle karşılaşabilirsiniz. Çevrim içi ödeme hizmetleri sunarak bu riski minimize edebilir, ayrıca müşteri kitlenizi de genişletebilirsiniz.

E-ticaretin olmazsa olmazlarından olan çevrim içi ödeme hizmetlerine hem internet üzerinden hem de fiziki mağazanızdan satış yaparken ihtiyaç duyabilirsiniz. Özellikle genç bir müşteri kitlesine hitap ediyorsanız mobil ödeme yöntemleri sunmalısınız.

Nakit taşımayan ve kredi kartı kullanmayan müşterilerden ödeme alabilmek için de online ödeme yöntemlerine ihtiyacınız olur. Klasik ödeme yöntemi olan havale/EFT ile ödeme bu aşamada oldukça kullanışlıdır.

Çevrim İçi Ödeme Hizmetleri Türleri

cevrimici-odeme-turleri.jpg

İşletmenizde veya e-ticaret sitenizde çevrim içi ödeme almak istiyorsanız kullanabileceğiniz çok sayıda yöntem bulunur. Bu yöntemleri kullanarak gerek fiziki mağaza ortamında gerekse de e-ticaret sitenizde alternatif yöntemlerle ödeme alabilirsiniz. Peki, çevrim içi ödeme nasıl alınır, hangi yöntemler kullanılır?

1. Sanal POS

Sanal POS, en temel çevrim içi ödeme yöntemlerinden biridir. Başta e-ticaret olmak üzere birçok alanda kullanılan çevrim içi ödeme sistemi olan sanal POS, tüketicinin kart ile online ödeme yapmasını sağlar. Bu ödeme türünde müşterileriniz kart numaralarını, son kullanma tarihlerini ve güvenlik kodlarını yazarak çevrim içi ödeme yaparlar. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla ödeme alabileceğiniz sanal POS ile müşterilerinize taksitli satış da yapabilirsiniz.

2. Havale/EFT

Online olarak anlık para transferi yapmayı sağlayan Havale/EFT/FAST ile ödeme almak için tek yapmanız gereken; IBAN, hesap numarası veya Kolay Adres bilgisi paylaşmaktır. Aynı bankayı kullandığınız müşterileriniz havale, farklı bankayı kullandığınız müşterileriniz ise EFT/FAST yöntemiyle her zaman ödeme yapabilirler. Ayrıca bu süreçte açık bankacılık sistemini kullanabilir, farklı bankalardaki hesaplarınıza gelen ödemeleri tek uygulamadan takip edebilirsiniz.

3. Mobil Ödeme

Mobil ödeme, harcamanın telefon faturasına yansıtılmasını sağlayan bir çevrim içi ödeme hizmetidir. Türkiye’de hizmet veren bazı GSM operatörlerinin sunduğu bu hizmet ile de online ödeme alabilirsiniz. Bu yöntemde siz ödemenizi alırken müşteriniz, nakit para veya kredi kartı kullanmadan vadeli bir şekilde ödeme yapabilir. Çünkü mobil ödeme yöntemi tercih edildiğinde yapılan harcama telefon faturasına yansıtılır ve ilgili döneme ait faturanın son ödeme tarihine kadar ödenebilir.

4. Kredi Kartı Ödemeleri

Yaygın bir ödeme yöntemi olan kredi kartları ile çevrim içi ödeme almak için yeni nesil yöntemleri kullanmak gerekir. E-ticaret siteniz ve mobil uygulamanız üzerinden sanal POS ile ödeme alabileceğiniz gibi uzaktan ödeme almak için de link ile ödeme yöntemini kullanabilirsiniz.

Link ile ödeme yönteminde SMS, e-posta veya WhatsApp gibi çeşitli iletişim kanallarıyla müşterilerinize bir ödeme bağlantısı gönderebilirsiniz. Ödeme bağlantısına tıklayan müşterileriniz, kart bilgilerini girerek çevrim içi ödeme yapabilirler. Bunun yanında e-ticaret siteniz için kart saklama hizmetini de kullanabilir, müşterilerinize hızlı ödeme yapma imkânı sunabilirsiniz. İşletmenizde ise bir mobil temassız ödeme yöntemi olan CepPOS gibi yöntemlerle de kredi kartı üzerinden çevrim içi ödeme alabilirsiniz.

Çevrim İçi Ödeme Hizmeti Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sorunsuz bir ödeme deneyimi sunabilmek adına işletmeniz için en iyi çevrim içi ödeme hizmetini seçmeli, seçim yaparken de bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken başlıca detaylara daha yakından bakalım.

1. Güvenlik

Online ödemeler, tüketicilerde güvenlik açısından soru işareti oluşturabilir. Bu nedenle mutlaka güvenli çevrim içi ödeme hizmetlerini kullanmalısınız. Çevrim içi ödemelerde dolandırıcılık problemleri yaşamamak için ödeme hizmeti sağlayıcıları arasında araştırma yaparken güvenliği ilk sıraya koymalısınız. Bu süreçte ödeme firmasının uluslararası güvenlik standartlarını karşıladığını gösteren PCI-DSS gibi bir sertifikaya sahip olup olmadığına bakabilirsiniz.

2. İşlem Ücretleri

Çevrim içi ödeme kabul edebilmek için ödeme hizmet sağlayıcılardan hizmet almanız gerekir ve bu hizmetlerin de belirli ücretleri vardır. Bazı firmalar işlem başına sabit ücret alırken bazı ödeme kuruluşlarında komisyon sistemi mevcuttur. Bu nedenle çevrim içi ödeme işlem ücretleri hakkında da detaylı araştırma yapmalı, bütçenize uygun en güvenilir firmalardan birini seçmelisiniz.

3. Kullanıcı Dostu Olması

Tüketiciler, kolay ödeme yapabilmek adına çevrim içi ödeme yöntemlerini kullanırlar. Bu nedenle, sizin de kullanıcı dostu arayüzlerle kolay bir çevrim içi ödeme deneyimi sunmanız önemlidir. Karmaşık yapıda sistemleri bulunan firmalarla çalışmak hem sizin için hem de müşterileriniz için yorucu olur. Bu noktada kullanıcı dostu kullanım sistemine sahip ödeme hizmet sağlayıcılarına yönelmelisiniz.

4. Müşteri Desteği

Online ödemelerin anlık olarak gerçekleşmesi gerekir ve olası bir problemde anlık ödeme alamayabilirsiniz. Buna ek olarak sistemle ilgili çeşitli konularda desteğe ihtiyacınız olabilir. Bu gibi durumlarda çevrim içi ödeme hizmeti sunan firmadan destek almanız gerekir. Söz konusu destek hem hızlı hem de çözüm odaklı olmalıdır. Dolayısıyla çevrim içi ödeme hizmeti seçerken ödeme kuruluşunun müşteri desteği konusundaki hizmetlerini de değerlendirmelisiniz.

Çevrim İçi Ödeme Hizmetlerini Kullanmanın Faydaları

cevrim-ici-odeme-hizmetlerinin-faydalari.jpg

Çevrim içi ödeme hizmetlerini kullanmanızın işletmeniz için çeşitli faydaları vardır. Pek çok konuda işletmenizi avantajlı konuma getirebilen online ödemeler sayesinde hem müşteri memnuniyetini hem de kazancınızı artırabilirsiniz. Çevrim içi ödeme almanın başlıca faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

1. Artan Satışlar

Çevrim içi ödeme yöntemleriyle ödeme kabul ettiğiniz takdirde müşteri kitleniz genişler. Geleneksel yöntemlerin yanında yeni nesil yöntemlerle ödeme yapmak isteyen müşterilere de hitap etme fırsatınız olur. İşletmenize gelen bir müşterinin alternatif bir ödeme yöntemi bulamadığı için alışverişten vazgeçmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Dolayısıyla satışlarınız ve kazancınız artış gösterir.

Buna ek olarak uzaktaki müşterilere ulaşma konusunda da avantaj elde edersiniz. Zaman ve mekân fark etmeksizin her yerden ödeme alabilirsiniz. Bu detaylar da satışlarınızı artırmanıza yardımcı olur.

2. Gelişmiş Müşteri Deneyimi

Müşteri beklentilerini karşılayabilmek, başta müşteri sadakati olmak üzere pek çok açıdan önemlidir. Çevrim içi ödeme çözümleri sunarak bu konudaki beklentileri karşılayabilir ve müşteri deneyimini iyileştirebilirsiniz. Alışveriş deneyimi iyileşen müşteriler ise sadık ve memnun müşterilere dönüşerek işletmenizin hacmini büyütür.

Müşteri deneyimini, ödeme sürecini sorunsuz bir hale getirerek de artırabilirsiniz. Güçlü altyapıya sahip bir çevrim içi ödeme sistemi kullanmanız halinde müşterileriniz ödeme sürecinde problem yaşamaz. Bu durum müşteri memnuniyetini artırdığı gibi sepet terk oranını da azaltarak kazancınızı olumlu yönde etkiler.

3. Zamandan ve Paradan Tasarruf

Online ödemelerin en önemli faydalarından biri zaman tasarrufu sağlamasıdır. Uzun süren ödeme süreçlerini birkaç saniyeye kadar indirebilen çevrim içi ödemeler sayesinde hem siz zaman kazanırsınız hem de müşterilerinize zaman kazandırırsınız. Bu avantaj, özellikle kasa önünde oluşan kuyrukları önler ve müşteri memnuniyetini de artırır.

Çevrim içi ödeme hizmeti sunan çok sayıda firma olduğu için avantajlı komisyon ve işlem ücreti sunan bir firmadan hizmet alma şansınız yüksektir. Ayrıca ekstra bir cihaza ihtiyaç duymayacağınız için de çevrim içi ödeme almanın maliyeti düşüktür.

4. Artan Güvenlik

Tüketiciler, yüksek güvenlik düzeyi sebebiyle de çevrim içi ödeme yöntemlerini tercih eder. Online ödemeler sayesinde nakit paralarını ve fiziki kartların kaybolma/çalınma riskine karşı bakiyelerini mobil uygulama ve cüzdanlarında saklayan müşterilerle birlikte kartlarıyla uzaktan ödeme yapmak isteyen tüketicilere de güvenli ödeme deneyimi sunabilirsiniz.

Ayrıca her geçen gün biraz daha gelişen çevrim içi ödeme sistemleri oldukça güvenli bir hale gelmiş durumda. Tabii bu noktada hizmet aldığınız ödeme kuruluşunun da önemi büyük. Güvenlik açısından sorun yaşamamak için TCMB lisansına ve uluslararası güvenlik standardını gösteren 1. seviye PCI-DSS (Ödeme Kartları Sektörü Veri Güvenliği Standartları) sertifikasına sahip Paynet’in çevrim içi ödeme çözümlerinden faydalanabilirsiniz.

5 dakika