ETBİS Nedir, ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

İçindekiler

E-ticaret sektörü, her geçen gün biraz daha büyüyor. Sektörde hem girişimcilerin hem de tüketicilerin haklarını koruyabilmek adına çeşitli uygulamalar geliştiriliyor. Bu uygulamalardan biri de ETBİS. E-ticaret sitelerinin kayıt altında tutulduğu ve tüketicilerin de temel firma bilgilerine erişebildiği ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi), bazı e-ticaret firmaları için zorunlu tutuluyor. Peki, tam olarak ETBİS nedir ve ETBİS’e kimler kayıt olmak zorundadır?

ETBİS Nedir?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi veya kısaca ETBİS, Ticaret Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan; internet alışverişlerinde e-ticaret işlemlerini kayıt altına almayı, e-ticaret verilerini toplamayı ve doğru e-ticaret politikaları üretmeyi amaçlayan bir platformdur. Sistemin kullanım şartları, çalışma prensibi ve diğer tüm detaylar, 2017 yılında yayımlanan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ ile belirlenmiştir.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ne İşe Yarar?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, e-ticaret faaliyetlerinin kayıt altında tutulmasına ve takip edilmesine yarar. Başlıca amacı elektronik ortamda kayıt dışı ticaret yapılmasını önlemek olan bu sistem kapsamında e-ticaret firmaları, periyodik olarak sisteme bilgi aktarır. Aktarılan bu bilgiler ile sistemde işlenebilir veri toplanır.

ETBİS’in bir diğer işlevi, tüketicilere e-ticaret firmaları hakkında bilgi vermektir. Tüketiciler, ETBİS sorgulama sayfasını kullanarak sisteme kayıtlı firmaları görebilir veya alışveriş yapmak istedikleri bir e-ticaret sitesi hakkında bilgi alabilirler.

Kimler ETBİS Kaydı Oluşturmalıdır?

İlgili tebliğe göre ETBİS kaydı zorunluluğu bulunan firmalar şu şekildedir:

  • Kendine ait bir e-ticaret sitesi veya mobil uygulama aracılığıyla internet üzerinden satış yapan firmalar
  • İşletmelerin e-ticaret yapabilmesi için aracılık hizmeti sunan (online pazar yerleri) firmalar
  • Türkiye’de yerleşik olup yurt dışı merkezli e-ticaret siteleri ve online pazar yerlerinde satış yapan firmalar

Zorunluluk, sadece bu koşulları taşıyan işletmeleri kapsıyor. Buna göre kendinize ait bir e-ticaret siteniz veya uygulamanız yoksa ve satışlarınızı pazar yerleri üzerinden yapıyorsanız, ETBİS’e kayıt olmanız gerekmiyor.

ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

ETBİS kayıt işlemiyle ilgili tüm süreç, online ortamda gerçekleşir. Bir e-ticaret firmanız varsa, ETBİS kaydınızı Ticaret Bakanlığının e-ticaret işlemleri ile ilgili resmi web sitesi olan “eticaret.gov.tr” üzerinden yapabilirsiniz. Kayıt sürecinde izlemeniz gereken adımlar ise şöyledir:

  1. eticaret.gov.tr” web sitesine girin.
  2. Sağ üst köşedeki “ETBİS Giriş” butonu ile giriş sayfasına ulaşın.
  3. E-devlet bilgileriniz ile sisteme giriş yapın.
  4. Ulaştığınız ekranda yer alan “ETBİS’e Kayıt Ol” butonu ile işleminize devam edin.
  5. MERSİS (Merkezi Sicil Sistemi) veya ESBİS (Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi) üzerinden bilgilerinizin gelmesini bekleyin.
  6. Bilgileriniz geldikten sonra sağ üst köşedeki “Site Ekle” butonu ile işleme devam edin.
  7. Açılan sayfada sizden istenen bilgileri, eksiksiz bir şekilde ilgili yerlere yazıp 3 bölümlü site doğrulama ekranına ulaşın.
  8. İlk bölümde sitenize ait bir ETBİS karekodu oluştuğundan emin olun.
  9. İkinci bölümde yer alan kod grubunu kullanarak karekodunuzu e-ticaret sitenize ekleyin.
  10. Karekodu sitenize yerleştirdikten sonra kayıt ekranına geri dönüp üçüncü bölümdeki “Sitenizin doğrulamasını başlatın” butonuna tıklayın ve kayıt işlemini tamamlayın.

ETBİS Kaydı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ kapsamında ETBİS kaydı yapma zorunluluğu bulunan firmalar, e-ticarete başladıkları andan itibaren sisteme kayıt olmalıdır.

Sisteme kayıt olmayan ve gerekli bildirimleri yapmayan firmalara, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında para cezası kesilir. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ETBİS cezası, 2024 yılı için 79.230 TL ila 396.150 TL arasında olacak şekilde uygulanacaktır.

ETBİS Bildirimi Nedir?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne kayıt zorunluluğu bulunan firmaların başlıca sorumluluğu, periyodik olarak sisteme bilgi aktarmaktır. Tebliğ ile belirlenen bilgiler, aylık olarak sisteme bildirilmelidir. Ayrıca bildirim zorunluluğu, sadece sisteme kayıtlı olan firmalar için değildir. ETBİS’e kayıt zorunluluğu bulunmayan fakat bildirim zorunluluğu bulunan firmalar da mevcuttur. Söz konusu firmaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Bankalar
  • Ödeme ve elektronik para kuruluşları
  • Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları ve altyapı sağlayıcıları
  • Bankalararası Kart Merkezi (BKM)
  • Kargo ve lojistik firmaları

ETBİS Bildirimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bildirim zorunluluğu kapsamındaki firmalar, aylık olarak ETBİS’e bildirim yapmak durumundadır. Bu noktada firmalara tanınan süre, bir sonraki ayın son günü olarak belirlenmiştir. Yani nisan ayına ait bildirimler, 31 Mayıs gecesi saat 23.59’a kadar yapılmalıdır.

ETBİS Bildirimi Nasıl Yapılır?

ETBİS bildirimleri internet üzerinden dijital bir bildirim dosyası ile yapılır. Bu süreçte herhangi bir kağıt belgeye ihtiyacınız yoktur. ETBİS bildirimi yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. E-devletteki Elektronik Ticaret Bilgi Platformu (ETBİS) sayfası üzerinden veya “eticaret.gov.tr” adresinden sisteme girin.
  2. “Aylık Bildirim İşlemleri” menüsüne gidin.
  3. Firmanızın niteliğine göre bildirimci türünü seçin ve örnek “.csv” dosyasını bilgisayarınıza indirin.
  4. Örnek belge üzerinde gerekli düzenlemeleri yaparak bildirim dosyanızı hazırlayın.
  5. Ardından sistemdeki “Bildirim Yap” butonu ile işleminize devam edin.
  6. Bildirim ekranındaki “Bildirim Dosyası” başlığı altındaki “Yükle” butonuna tıklayıp “.csv” uzantılı dosyanızı sisteme yükleyin.
  7. “Kaydet” butonuna tıklayarak işlemi sonlandırın ve ETBİS bildirim işlemini tamamlayın.

ETBİS Bildirimi Hangi Bilgiler İçin Yapılır?

Bildirim dosyanızın içermesi gereken bilgiler de Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ ile belirlenmiştir. Tebliğe göre bildirmeniz gereken bilgiler şöyledir

  • E-ticaret türü
  • E-ticaret ortamında sunulan ürün ve hizmetlerin türü
  • E-ticaret ortamında ikinci el satışı yapılıp yapılmadığına dair bilgi ve ikinci el satış yapılıyorsa ilgili ürünlerin türü
  • E-ticaret ortamında sunulan ödeme yöntemleri
  • Ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınan sanal POS ve benzeri hizmetlerle ilgili bilgiler
  • E-ticaret dışındaki ticari faaliyetler
  • E-ticaret altyapısı hizmeti sağlayıcısına ait bilgiler
  • Müşteri bilgilerinin ve kişisel verilerin kayıtlı bulunduğu ülke ve adres bilgileri
  • E-ihracat yapılıyorsa ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmi
  • Kargo ve lojistik işletmecilerinden alınan hizmetlerle ilgili bilgiler
  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresi
  • Bakanlıkça talep edilen diğer bilgiler

ETBİS Kaydı Ücretli midir?

Sistemi kullanması gereken işletmeler için ETBİS kayıt ücreti veya abonelik ücreti yoktur. Aynı şekilde bildirim yapmak ve bildirim için online platformu kullanmak da tamamen ücretsizdir.

ETBİS’e kayıt olarak e-ticaret firmanızın yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğini müşterilerinize gösterebilirsiniz. Güvenilir bir firma olduğunuzu göstermenin bir diğer yöntemi ise Güven Damgası almaktır. Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan Güven Damgası uygulaması ile ilgili detaylı bilgilere “E-Ticarette Güven Damgası Nedir?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

ETBİS, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin kısaltması olup Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen kayıt ve takip sistemini ifade eder. 

ETBİS site sorgulama işlemleri için E-Ticaret Bilgi Platformu’nda yer alan “Kayıtlı Site Sorgulama” sayfası kullanılabilir.

ETBİS tek seferlik kayıt gerektiren bir sistem olup firmanın gerekli şartları taşıması durumunda ömür boyu geçerliliğini korur. ETBİS bildirimleri ise aylık olarak yapılır.

ETBİS ücretsiz bir sistemdir ve kayıt, üyelik, abonelik, platform kullanımı ve bildirim yapma gibi işlemler için herhangi bir ücret ödenmez.

5 dakika