Dijitalleşen Dünyada Finansal Güvenlik: Siber Saldırılara Karşı Korunma

İçindekiler

Dijital dünyada hemen her işi kolay ve hızlı bir şekilde yapmak mümkün. Fakat bu süreçte kişisel ve finansal verilerinizi büyük bir hassasiyetle korumalısınız. Çünkü hem masaüstü hem de mobil cihazlarda güvenlik problemleri ve finansal riskler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi durumlardan maddi zarar görmemek için de siber güvenlik ve siber saldırılar hakkında bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Şimdi, bu detaylara yakından bakalım.

Finansal Güvenlik Nedir?

Finansal güvenlik, ekonomik gücün ve maddi kaynakların geleceğe yönelik bir şekilde korunmasını ifade eder. Günümüzde finansal yönetimin önemli ölçüde dijitale taşındığını varsaydığımızda ise finans güvenliği ile siber güvenliği bir arada ele alabiliriz. Dolayısıyla finansal güvenliği sağlarken sadece ekonomi yönetimine değil, siber güvenliğe de önem vermeniz, kaynaklarınızı ve bilgilerinizi siber saldırılara karşı korumanız gerekiyor. Peki, finansal verilerinizi siber saldırılardan nasıl korursunuz?

Finansal Güvenliğinizi Siber Saldırılara Karşı Nasıl Koruyabilirsiniz?

Finansal kaynaklarınızı yönettiğiniz ve alışveriş yaptığınız cihazlar, uygulamalar veya internet siteleri, siber saldırılarla karşılaşabilir. Kullandığınız sistemin güvenli olması bu saldırılardan olumsuz şekilde etkilenmenizi önler, fakat siz de bireysel önlemler almalısınız. Kötü amaçlı yazılımlara, virüslere ve phishing (oltalama) gibi girişimlere karşı her zaman tedbirli olmalısınız. Bu konuda sizin için birkaç öneri hazırladık. İşte, siber saldırılardan korunma yöntemleri:

Güçlü Şifreler Kullanın

Güçlü şifreler kullanmak, internet ortamındaki bilgilerinizi korumanızın en temel kuralıdır. Söz konusu finansal veriler olduğunda ise şifrenin önemi daha da artıyor. Çünkü bu şifreler güvenlik doğrulamaları için kullanılıyor. Dolayısıyla siber saldırılara karşı riskleri azaltmak için mutlaka güçlü şifreler kullanmalısınız.

Güçlü bir şifre seçmek için yaratıcı olmalı, şifrenizde herhangi bir kişisel bilginize yer vermemelisiniz. Bu noktada kimlik numarası, telefon numarası, doğum tarihi, il plaka kodu gibi tahmin edilmesi kolay bilgileri şifrelerinizde kullanmamalısınız. E-postanızdan sosyal medya hesaplarınıza, internet bankacılığından alışveriş sitelerine kadar tüm şifrelerinizi güçlendirmelisiniz.

Kişisel Bilgilerinizi Koruyun

Kişisel bilgileriniz, finansal güvenlik açısından hassas veriler içerebilir. Örneğin bankacılık işlemlerinde sıkça sorulan “anne kızlık soyadı” gibi kişisel bilgilerinizi internet ortamında açıkça dile getirmemelisiniz. Aynı şekilde kredi kartı son kullanma tarihi ve CVV kodu gibi sadece kart sahibi tarafından bilinebilecek bilgileri de gizlemeli, üçüncü taraflarla paylaşmamalısınız.

Bu konuda dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de kişisel bilgi paylaşım izinleri. Üye olduğunuz siteler veya kullandığınız uygulamalar, sizden veri paylaşım izni ister. Bu izin taleplerinin içeriğini dikkatle incelemeli ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK)’na aykırı bir durum görmeniz halinde talebe onay vermemelisiniz.

Yazılımlarınızı Güncel Tutun

Amacı fark etmeksizin kullandığınız her uygulama, program, cihaz ve işletim sisteminin arka planında bir yazılım vardır. Söz konusu yazılımın sağlayıcısı ise zaman zaman güncellemeler gönderir. Bu güncellemeleri düzenli olarak yapmanız da dijital ortamdaki finansal güvenliğiniz için önemlidir. Çünkü her yazılım, kendi içerisinde bir güvenlik katmanına da sahiptir.

Yazılım sağlayıcıları, kötü amaçlı yazılımlardan gelen saldırılara karşı koruma sağlayabilmek için uygulamalardaki güvenlik katmanlarını da günceller. Dolayısıyla yazılım güncellemelerini düzenli bir şekilde yapmanız, güvenlik katmanını da güçlendirerek sizi siber saldırılara karşı korur.

Antivirüs Programı Kullanın

Finansal güvenliğinizi siber saldırılara karşı koruyabilmek için mutlaka antivirüs programlarından faydalanmalısınız. Çünkü kullandığınız cihazlara kolayca virüs girebilir. Bu virüsler finansal verilerinizi ele geçirerek maddi zarara uğramanıza sebep olabilir. Ama aynı şekilde bu virüslere karşı güvenliği sağlamak da kolaydır. Doğru çalışan bir antivirüs programı ile virüslerin imha edilmesini sağlayabilirsiniz.

Güvenlik Duvarı Kullanın ve Güvenli Ağları Tercih Edin

Finansal verileriniz için siber saldırı riskini minimuma indirmenin bir diğer yolu da güvenlik duvarı kullanmaktır. Güvenlik duvarı, ağ güvenliği sağlar ve üçüncü tarafların ağ üzerinde kötü niyetli etkinlikler gerçekleştirmesini önler.

Güvenlik duvarı kullanıyor olsanız bile riski biraz daha azaltmak için bağlanacağınız ağları da dikkatli seçmelisiniz. Özellikle ortak kullanım alanlarındaki açık ağlardan faydalanırken daha hassas davranmalısınız. Çünkü Wi-Fi üzerinden de siber saldırılar yapılabilir. Bu nedenle mecbur kalmadıkça ortak ağlara bağlanmamalı, sadece güvenli ağları tercih etmelisiniz.

Güvenli Ödeme Sistemleri Kullanın

Güvenli Ödeme Sistemleri Kullanın

Güvenli finansal işlemler için ödeme sistemlerine de dikkat etmelisiniz. İster satıcı ister tüketici olun, her iki durumda da güvenli ödeme sistemlerini kullanmalısınız. Çünkü ödeme sistemleri; banka, e-ticaret sitesi ve tüketici arasında bir köprüdür. Bu sistemin güvenli olmaması ise finansal açıdan problemli durumların doğmasına yol açabilir. Dolayısıyla bir e-ticaret sitesi kurarken de bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken de ödeme sistemini kontrol etmeli ve sadece güvenilir olan sağlayıcıların sistemlerini kullanmalısınız.

Paynet, Güvenli Ödeme Sistemleri ile Finansal Güvenliğinizi Korur

Paynet, güçlü ve güvenli altyapısıyla finansal güvenliğinizi koruyan ödeme sistemleri sunar. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası lisansına ve uluslararası geçerliliği bulunan PCI-DSS (Ödeme Kartları Sektörü Veri Güvenliği Standartları) sertifikasına sahip Paynet, sürekli geliştirdiği altyapısıyla güvenlik düzeyini en üst seviyede tutar. Sahtecilik koruması ile güvenli bir şekilde tahsilat yapmanızı sağlarken 3D Secure gibi güvenlik katmanlarına uyum sağlayarak tüketicilerin de güvenli bir şekilde ödeme yapmasına imkân tanır.

Dijitalleşen dünyada finansal güvenliği sağlamak ve siber saldırılara karşı korunmak için Paynet’i tercih edin.

4 dakika