Mobil Ödeme ile Nasıl Satış Yapılır?

İçindekiler

Gelişen teknolojinin son yıllarda yaygınlaştırdığı terimlerden biri de “mobil”. Öyle ki bu terimi internet, iletişim, oyun, eğlence ve daha birçok alanda görebiliyoruz. Sıkça karşılaştığımız alanlardan biri ise alışveriş. Bu noktada hem alıcı hem de satıcı mobil alışveriş sürecine dahil olabilir.

Alışverişte mobil ödeme, ödeme alma ve yapma gibi ticaretin iki tarafını da ilgilendiren teknolojiler sunuyor. Özellikle fiziksel mağazalarda ve saha satışlarında, mobil ödeme alma sistemi önemli kolaylıkları beraberinde getiriyor. Ödeme alınan ya da yapılan aracın akıllı telefon veya tablet gibi mobil bir cihaz olması, mobil ödeme sistemlerinin temelini oluşturuyor.

Mobil ödeme sayesinde ürün ve hizmet satışlarınız için kolay tahsilat yapabilirsiniz. Fakat mobil ödeme alabilmek için geleneksel yöntemlerin biraz dışına çıkmanız, yeni nesil teknolojilerden faydalanmanız gerekiyor. Mobil ödeme ile satış yapmak için bu teknolojiyi destekleyen cihazlara ve yazılımlara ihtiyacınız var.

Mobil Ödeme Alabileceğiniz Cihazlar

Öncelikle işletmenizde akıllı telefon ve tablet gibi bir mobil cihaz bulunmalı. Bu aşamada mobil ödeme işlemleri için özel bir cihaz alabilir ya da şahsi cihazlarınızı kullanabilirsiniz. İkinci adım, mobil ödeme almanıza imkân veren bir ödeme sağlayıcısıyla anlaşmak. Kendi mobil uygulamanız veya ödeme sağlayıcısının hizmetinize sunacağı mobil uygulama üzerinden ödeme almaya başlayabilirsiniz.

Mobil ödeme ile satış yaptığınızda ödemeyi banka ve kredi kartı ile alabilirsiniz. Ödeme alma işlemini, banka ve kredi kartlarında bulunan temassız özelliği ile mobil cihazınızdaki NFC teknolojisini eşleştirerek tamamlayabilirsiniz. Cihazın NFC özelliğinin açık olması hâlinde müşterinin temassız kartı cihaza yaklaştırması, ödeme için yeterli olur.

Ödeme sağlayıcısının mobil uygulamasında bulunan fonksiyonlar dahilinde, mobil ödeme ile satış yaparken kart bilgilerini manuel olarak da girebilirsiniz. Tıpkı online alışverişlerde olduğu gibi kart numarasını, son kullanma tarihini ve CVC/CVV kodunu mobil uygulamanın ilgili ekranına girebilirsiniz. Ardından müşteriye iletilen kod ile doğrulama yaparak satış işlemini tamamlayabilirsiniz.

Ekstra bir cihaz kullanmadan da mobil ödeme alabilirsiniz. Bunun için link ile ödeme alma yöntemini kullanabilirsiniz. Oluşturacağınız ödeme linkini müşterinize SMS, e-posta veya WhatsApp gibi kanallardan göndererek ödeme yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Mobil Ödemede Kullanılan Ödeme Yöntemleri

Kart bilgilerini manuel olarak girmek ve sonrasında doğrulama sürecini beklemek zaman aldığı için çoğunlukla temassız ve NFC teknolojileri tercih edilir. Bununla birlikte mobil ödeme ile alışveriş sürecinde kullanılan ödeme araçları banka ve kredi kartlarıyla sınırlı değildir.

Kartların bağlı olduğu banka ve cüzdan uygulamaları üzerinden de mobil ödeme alabilirsiniz. Bu aşamada müşteriniz için Paylink üzerinden bir ödeme linki oluşturup tercih ettiğiniz iletişim kanalı üzerinden göndermeniz yeterli. Mobil ödeme yapmak için linke tıklayan müşteriniz, “e-Cüzdan ile Öde” seçeneği üzerinden ödemeyi tamamlayabilir.

Müşterinizin tercih ettiği ödeme aracı ne olursa olsun mobil ödeme ile satış yapabilmeniz için kullanışlı, fonksiyonel, hızlı ve güvenli bir ödeme altyapısına ihtiyacınız vardır. Bu ihtiyacınızı Paynet’in mobil ödeme sistemi CepPOS ile karşılayabilir, uygulama üzerinden mobil ödeme ile satış yapabilirsiniz.

Mobil Ödeme Sistemi Nedir?

mobil-odeme-sistemi-nedir

Mobil ödeme sistemi; cep telefonu, tablet, el terminali gibi mobil cihazlar ile ödeme almayı ve ödeme yapmayı mümkün kılan finansal teknolojidir. Bu sistemde ödeme kaydedici cihazlar ve fiziksel ödeme araçları olmadan, sadece mobil cihazlar kullanılarak tahsilat süreci tamamlanır. Peki, mobil ödeme ne işe yarar?

Mobil Ödeme Ne İşe Yarar?

Mobil ödeme, nakit paraya olan ihtiyacı minimuma indirir. Müşterilerinizin nakit parası olmasa bile onlardan ödeme alabilir, para üstü verme zahmetine girmeden hızlı ve kolay bir şekilde işlemi tamamlayabilirsiniz. Aynı şekilde fiziksel kredi ve banka kartları olmadan da ödeme alabilirsiniz.

Ayrıca mobil ödeme sayesinde sahada POS taşıma zahmetinden de kurtulursunuz. Saha personelleriniz POS cihazı taşımak yerine akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden ödeme alabilir. Bununla birlikte mobil ödeme kabul ederek mağazanızda da ödeme süreçlerini hızlandırabilir, uzun kasa kuyrukları oluşmasının önüne geçebilirsiniz.

Müşterilerinizin “Mobil ödeme ile ne yapabilirim?” gibi sorularına cevap verebilmek adına mobil ödemenin kullanım alanlarına göz atalım.

Mobil Ödeme Kullanım Alanları Nelerdir?

Mobil ödeme servisinin kullanım alanı oldukça geniştir. Tüketiciler giyim, teknoloji, gıda gibi temel veya özel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tüm sektörlerde mobil ödeme kullanabilirler. İşletme sahipleri ise hizmet verdikleri sektör ve işletmenin büyüklüğü fark etmeksizin bu sistemden faydalanabilir.

Mobil ödeme almak için maliyet yaratan yazılımlara ve cihazlara ihtiyacınız olmaz. Sadece mobil uygulama aracılığıyla bu teknolojiyi kullanmak mümkün. Dolayısıyla kullanım alanı, ihtiyaçlarınız doğrultusunda genişler. Fiziksel mağazanızda, sahada, yolculuk sırasında, evinizde, ofisinizde, müşterinizin evinde veya ofisinde mobil ödeme alabilirsiniz.

Mobil Ödeme Sisteminin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

mobil-odeme-sisteminin-avantajlari

Mobil ödeme, alışveriş süreçlerini hem alıcı hem de satıcı için kolaylaştırır. Bu teknolojinin getirdiği avantajlar, işletmeniz adına oldukça faydalıdır. Mobil ödeme sisteminin avantajlarını birkaç başlıkla açıklayabiliriz.

Mobil Ödeme Sistemleri ile Satışlarınızı Artırabilirsiniz

Ödeme yöntemleri konusunda çeşitlilik sunmanız, tüketiciler ve iş ortakları tarafından tercih edilme ihtimalinizi artırır. Mobil ödeme alarak ödeme sürecini pratik hâle getirebilir ve müşterilerinizin ödeme yapmasını kolaylaştırabilirsiniz. Böylece tahsilatın ertelenmesinin önüne geçebilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.

Müşteri Memnuniyetini Artırabilirsiniz

Mobil ödeme ile satış yapmanız, müşterileriniz tarafından da memnuniyetle karşılanacaktır. Teknolojik gelişmelerle birlikte değişen alışveriş alışkanlıkları, artık daha hızlı ve kolay olmayı gerektiriyor. Bu tip imkânlar sunduğunuzda hem müşteri memnuniyeti hem de tekrarlayan alışveriş oranı artar.

Her Yerde Satış Yapabilirsiniz

Mobil ödeme sistemi sayesinde zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde mobil satış yapabilirsiniz. Sahada çalışırken ya da seyahat ederken ödeme alabilmek oldukça faydalıdır. Bu sistemde, yoğunluk sebebiyle işletmenize gelemeyen müşterilerinizin yanına giderek de ödeme alabilirsiniz.

İş yerinde, evde, restoranda yemek yerken ya da yürüyüş yaparken mobil satış yapabilmek, işletmenize fayda sağlar. Buna ek olarak mobil ödemede gün ve saatin de önemi yoktur. Hafta sonları ve tatil günleri de dahil olmakla birlikte 7/24 satış yapabilirsiniz.

Zaman Kazanabilirsiniz

Mobil ödeme ile satış yapacağınız uygulamalar son derece hızlı çalışır. Temassız ödeme kabul edebileceğiniz için tahsilat işlemini anlık olarak tamamlayabilirsiniz. İlgili karta ait temassız limiti aşılmadığı sürece şifre girmeye de gerek olmayacağı için zamandan tasarruf edersiniz.

Mobil Ödeme Güvenli mi?

mobil-odeme-guvenli-mi

Mobil ödeme, klasik fiziksel POS cihazlarından yapılan işlemler kadar güvenlidir. Müşteri ve işletme açısından herhangi bir güvenlik riski taşımaz. Tabii bu noktada hangi sağlayıcıdan ödeme hizmetleri aldığınız da önemli. Mobil ödeme için çalışacağınız ödeme kuruluşunun güvenlik sertifikalarına sahip ve TCMB onaylı olmasına dikkat etmelisiniz. 

Paynet CepPOS ile Ödeme Almayı Kolaylaştırın

Paynet CepPOS ile akıllı telefonlarınız üzerinden ödeme alın, ödeme süreçlerini hem kendiniz hem de müşterileriniz için kolaylaştırın. Saha operasyonlarında mobil ödeme alabilmek için, cep telefonunuza veya tabletinize Paynet CepPOS'u yüklenemeniz yeterli. Bu sayede fiziksel POS cihazı taşımanıza gerek kalmadan tüm banka ve kredi kartlarından anlık ödemeler alırsınız. 

CepPOS ile her zaman her yerde ödeme alabilirsiniz. Ayrıca taşınabilir POS cihazlarının oluşturacağı maliyet de ücretsiz olan CepPOS ile ortadan kalkar. Üstelik tek bir tahsilat için farklı kartların kullanılmasına izin veren CepPOS ile çoklu ödeme alabilir veya taksitli satış yapabilirsiniz.

Paynet CepPOS uygulamasına ek olarak PayPOS edinebilir; cep telefonu, tablet, kiosk veya el terminali gibi Android cihazlarınız üzerinden NFC ile temassız ödeme de alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak bayi tahsilatlarınızı da mobil cihazlardan yönetebilirsiniz. Bayi ağı bulunan bir ana firmaya sahipseniz Paynet Bayi Ağım ile tüm finansal süreçleri tek ekrandan ve hatta dilerseniz mobilden yönetebilirsiniz.

14 dakika