Yenilikçi Ödeme Teknolojileri

İçindekiler

Fintech dünyası büyüdükçe ticaretteki taraflar için alışveriş deneyimini iyileştiren teknolojiler de artıyor. Özellikle ödeme konusunda geliştirilen teknolojiler hem girişimciler hem de tüketiciler için işleri önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Söz konusu yenilikçi ödeme teknolojileri; ödeme sürecini daha hızlı, güvenli ve kolay hâle getiriyor. Peki, ödeme konusunda hangi teknolojiler öne çıkıyor?

Güvenli Ödeme Sistemleri

Güvenlik, ödeme konusunda her zaman ön planda olan bir konu. Dolayısıyla bu konudaki teknolojiler üzerinde sıkça çalışmalar yapılıyor. Özellikle e-ticarette güvenli ödeme sisteminin var olması büyük önem taşıyor. Güvenli ödeme sistemleri için geliştirilen başlıca teknolojiler ise ödeme koruma sistemi ve 3D Secure sistemi. Şimdi, bu sistemlere yakından bakalım.

Ödeme Koruma Sistemi / GeT

Ödeme koruma sistemi veya kısaca ÖKS, daha çok sanal pazar yerlerinde kullanılan bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde hem alıcı hem de satıcı, mali açıdan daha güvenli bir deneyim yaşıyor. ÖKS ile ödeme sırasında banka veya kredi kartından çekilen tutar, doğrudan satıcıya aktarılmaz. Bunun yerine havuzda bekletilir.

Ücret havuz hesabında beklerken satıcı, ürünü hazırlayıp kargoya verir. Kargoyu teslim alan tüketici ise ürünü kontrol eder ve herhangi bir problem olmaması durumunda alışverişi onaylar. Tüketiciden onay alındıktan sonra havuz hesabındaki ücret, satıcının hesabına aktarılır. GeT (Güvenli E-ticaret) olarak da bilinen bu sistem sayesinde taraflar mali açıdan bir problem yaşamaz.

3D Secure Sistemi

3D Secure veya 3D güvenli ödeme sistemi, tüketicilerin satın alma deneyimlerini güvenli hâle getiren bir teknoloji. Online alışverişte kart bilgilerini koruma altına alan bu sistem, bilgilere üçüncü tarafların erişmesini engeller ve kart sahibinin onayı olmadan ödemenin tamamlanmasına izin vermez.

3D Secure ile ödeme yapıldığı sırada kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodu gibi bilgiler, şifrelenerek bankaya iletilir. Banka ise kart sahibine SMS ile bir doğrulama kodu gönderir. Ödeme, kart sahibinin ilgili kodu 3D Secure sayfasına yazmasıyla tamamlanır. Aksi hâlde karttan herhangi bir ücret alınamaz.

Güvenlik alanındaki teknolojilerle birlikte ödeme yöntemlerinde de çeşitlilik artıyor. Peki, son yıllarda yaygınlaşan yenilikçi ödeme yöntemleri hangileri?

Yeni Nesil Ödeme Yöntemleri

Yeni Nesil Ödeme Yöntemleri

Yenilikçi ödeme teknolojileri, hem geleneksel ticaretteki hem de e-ticaretteki ödeme alışkanlıklarını değiştirdi. Öyle ki havale, EFT gibi para transferi yöntemleri, artık eski nesil sınıfında değerlendiriliyor. Yeni nesil ödeme yöntemlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Mobil ödeme
  • Blockchain tabanlı ödeme
  • NFC ile temassız ödeme
  • Biometrik ödeme
  • Link ile ödeme

Mobil Ödeme Nedir?

Mobil ödeme teknolojisi, ödemeyi alırken de yaparken de mobil cihazların kullanılmasını kapsıyor. Bu süreçte satıcı mobil cihazları ödeme alma istasyonu olarak kullanabiliyor. Tüketici ise kart ve nakit paraya ihtiyaç duymadan mobil bir cihaz üzerinden ödeme yapabiliyor.

Bu teknoloji genellikle mobil uygulama üzerinden çalışıyor. Satıcı, cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazları bir mobil uygulama yardımıyla POS cihazına dönüştürüyor. Tüketiciler ise banka veya dijital cüzdan uygulamaları sayesinde ödeme yapıyor. Ödeme sürecinde NFC ve QR koddan yararlanılıyor. Tüketici ödemeyi yaparken satıcının mobil cihazında yer alan QR kodu kamerasına okutuyor ya da NFC özelliğini aktifleştirerek cihazını, satıcının mobil cihazına yaklaştırıyor. Her iki yöntemde de ödeme temassız bir şekilde yapılıyor.

Blockchain Tabanlı Ödeme Nedir?

Blockchain (blokzincir), kripto paraların ortaya çıkmasıyla yaygınlaşan bir teknoloji olsa da aslında kullanım alanı oldukça geniş. Ödeme ise ana kullanım alanlarından biri. Günümüzde son tüketiciler, blockchain tabanlı ödeme sistemlerini yaygın bir şekilde kullanmıyor. Fakat ödeme kuruluşları, güvenlikle ilgili süreçlerde bu teknolojiye sıkça başvuruyorlar.

Ödeme kuruluşları; işlem sürelerini kısaltma, kimlik doğrulama, veri depolama, fon transferlerini düzenleme gibi süreçlerde, işlemlerin arka planında blockchain tabanlı sistemleri kullanıyorlar.

NFC ile Temassız Ödeme Nedir?

Temassız ödeme teknolojisi hayata geçirildiğinden bu yana ödeme süreçlerini önemli ölçüde kolaylaştırdı. Teknoloji, pandemi sürecindeki hijyen önlemleri kapsamında hemen her tüketicinin başvurduğu bir yöntem olarak yaygınlaştı. NFC (Near Field Communication / Yakın Alan İletişimi) teknolojisiyle birleşmesi ise ödeme deneyimini başka bir seviyeye taşıdı.

Banka ve kredi kartlarıyla temassız ödeme yapmak artık oldukça yaygın. Fakat tüketiciler, NFC teknolojisi sayesinde kart kullanmadan da temassız ödeme yapabiliyor. Cep telefonu, tablet, akıllı saat gibi bu teknolojiyi barındıran hemen her cihaz, NFC ile temassız ödeme yaparken kullanılabiliyor.

Biyometrik Ödeme Nedir?

Geleceğin en yaygın ödeme teknolojilerinden biri olacağı düşünülen biyometrik ödeme, günümüzde de dolaylı şekilde kullanılıyor. Parmak izi, göz tanıma, yüz tanıma gibi biyometrik yöntemler, kimlik doğrulaması için birçok alanda kullanılıyor. Aynı şekilde bazı banka ve cüzdan uygulamalarında da ödeme esnasında biyometrik yöntemlerle doğrulama yapılıyor.

Biyometrik ödeme yönteminin doğrudan kullanımı yaygınlaştığında tüketiciler; parmak izi, göz tanıma ve yüz tanıma yöntemleriyle ödeme yapabilecek. Bu teknolojinin, biyometrik verilerin paylaşımı ile ilgili güvenlik risklerini ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesinden sonra en yaygın ödeme yöntemleri arasına girmesi bekleniyor.

Link ile Ödeme Nedir?

Son yılların en popüler yenilikçi ödeme teknolojilerinden biri de link ile ödemedir. Link ile ödeme, tüketicinin doğrudan ödeme kuruluşuna ait bir ekran üzerinden ödeme yapmasını mümkün kılıyor. Bu da e-ticaret siteleri konusunda güvenlik şüphesi duyan tüketicilerin gönül rahatlığıyla ödeme yapmasını sağlıyor.

Link ile ödeme sadece online alışverişte değil, mağazalarda ve saha satışlarında da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Fiziksel mağazada online ödeme almak isteyen satıcılar, link ile ödeme servisi üzerinden oluşturdukları linki müşterileriyle paylaşabiliyor. Böylece e-ticaret sitesi olmayan işletme sahipleri de online ödeme alabiliyor.

Yenilikçi Ödeme Teknolojileri ile Müşteri Sadakatini Artırın

odeme-teknolojileri-le-musteri-sadakatini-artirin

Yenilikçi ödeme teknolojileri tüketiciler için kolay ve daha güvenli ödeme deneyimi sunuyor. İşletme sahipleri ise bu teknolojilerin getirdiği kolaylıklar sayesinde müşteri sadakatini artırabiliyor. E-ticaret sitenizde ve işletmenizde bu teknolojileri kullanarak siz de müşteri sadakatini artırabilirsiniz.

Farklı, kolay, güvenli ve alternatif ödeme yöntemleri sunduğunuz zaman daha geniş bir müşteri kitlesine hitap edersiniz. Buna ek olarak mevcut müşterilerinizin ödeme alışkanlığı değiştiğinde söz konusu müşterilerinizi kaybetmezsiniz. Dolayısıyla ödeme konusundaki trendleri takip etmeniz ve yenilikçi teknolojileri geç kalmadan müşterilerinize sunmanız hem rekabet gücü hem de müşteri sadakati konusunda etkili olacaktır.

Yenilikçi ve Kolay Ödeme Yöntemleri Paynet'te!

Yenilikçi ödeme teknolojilerini müşterilerinize sunarak sadakati artırmak ve sektörde daha güçlü bir şekilde rekabet edebilmek için Paynet’in çözümlerinden faydalanabilirsiniz. Paynet’in yenilikçi ve kolay ödeme yöntemleri sayesinde hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme almaya başlayabilirsiniz.

Paynet ile sanal POS, mobil uygulama, NFC, QR kod ve link gibi birçok teknoloji üzerinden ödeme alabilirsiniz. Müşterileriniz ise banka kartı, kredi kartı, sanal kart, dijital cüzdan veya mobil cihaz kullanarak ödeme yapabilir. Ayrıca dilerseniz müşterilerinize alışveriş kredisi kullanma, kart saklama, düzenli ödeme yapma ve çoklu ödeme yapma gibi fırsatlar da sunabilirsiniz.

Paynet ödeme sistemlerinin size sunacağı en önemli faydalardan biri de güvenli ödeme alabilmektir. PCI-DSS sertifikasına sahip Paynet’in güçlü altyapısı sayesinde hem güvenli hem de kesintisiz şekilde ödeme alabilirsiniz. Müşterilerinize alternatif güvenli ödeme yöntemleri sunmak ise işletmenizi daha ileri taşımanız konusunda faydalı olur.

Güvenli bir ödeme altyapısı için hemen Paynet’e başvurun, yenilikçi ve kolay ödeme yöntemleri ile müşteri memnuniyetini artırın.

 

5 dakika