İnternette yapılan alışverişlerde sıkça kullanılan yöntemlerden biri olan sanal kartlar ile tüketiciler, fiziksel kartlarının bilgilerini vermeden kolayca alışveriş yapabiliyor. Biz de bu nedenle birçok tüketicinin sıkça tercih ettiği yöntemlerden olan sanal kartlarla ilgili bilmeniz gerekenleri sıraladık.
İlk olarak “Sanal kart nedir?”, ve “Sanal kart ne demek?” gibi soruların cevabı ile başlayabiliriz.
Sanal Kart Nedir?
Bankalar ve ön ödemeli kart sağlayıcıları gibi finansal kuruluşlar, fiziksel POS cihazları ile çalışabilen kartlar üretir. Aynı zamanda üretilen kartların üzerinde yer alan CVV, son kullanma tarihi ve kart numarası gibi detaylarla POS cihazlarının dijitalleştirilmiş hali olan sanal POS’larla da alışveriş yapılabilir.
Sanal kartlar banka veya kredi kartlarının sanallaştırılmış haline verilen isimdir. Yani kartlar fiziksel olarak var olmaz, ama sanal olarak kart oluşturulup bilgiler finansal kuruluşlar tarafından saklanır. Oluşturulup saklanan bilgiler ile tıpkı banka veya kredi kartları gibi işlem yapılabilir.
Sanal kartlar; kredi, banka veya ön ödemeli kartlar gibi CVV, son kullanma tarihi ve kart numarasına sahiptir. Bankaların veya finansal kuruluşların internet ya da mobil bankacılık uygulamaları ile oluşturulabilir.
"Sanal kart nedir?" , "Sanal kart ne işe yarar?" ve "Sanal kart nasıl oluşturulur?" sorularına cevap verdiğimize göre şimdi "Sanal kart nasıl kullanılır?" ve " Sanal kart nerelerde kullanılır?" sorularını cevaplayalım.
Sanal Kart Nasıl Kullanılır?
Sanal veya sanallaştırılmış kartlar, sanal POS’lar ile gerçekleştirilen tüm işlemlerde kullanılabilir. Tüketiciler, fiziksel kartlarıyla yaptıkları internet alışverişlerinde olduğu gibi kart bilgilerini girerek alışveriş yapabilir.
Tüketiciler, sanal kartlarla alışveriş yaparken CVV, son kullanma tarihi ve kart numarasını girmelidir. Kart ile ilgili bilgiler ise internet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamaları aracılığı ile görüntülenebilir. Bilgilere erişmek için mobil veya internet bankacılığı uygulamalarında yer alan “Kartlar” sekmesine, ardından buradaki “Sanal Kart”a tıklanması gerekir.
Sanal Kart Nasıl Alınır ?
Sanal kartlar, bankalar veya ön ödemeli kart şirketleri aracılığı ile oluşturulabilir.Ön ödemeli sanal kart, dijital olarak oluşturulan ve belirli bir bakiye yüklendikten sonra harcama yapılmasına izin veren bir sanal kart türüdür. Sanal kart oluşturma prosedürleri, kuruluşların işleyişlerine göre değişiklik gösterir. Ancak birçok banka ya da finans kuruluşu için sanal kart oluşturma için en kolay yöntem, mobil bankacılık uygulamalarıdır.
Uygulamalar içerisinde genellikle kart başvurusu kısmı bulunur. Burada “Sanal Kart” şeklinde özel bir bölüm yer alır. Başvuru için bu kısımdan müracaat gerçekleştirilebilir. Online olarak yapılan işlem genellikle birkaç dakika içerisinde sonuçlanır ve sanal kart kullanıma hazır hale gelir.
Birçok banka ve finansal kuruluş, sınırsız sayıda sanal karta izin verir. Yani tüketiciler, istedikleri kadar kart oluşturabilir. Oluşturulan kartlarda limit veya bakiye bulunması kaydıyla da tüketiciler diledikleri kadar alışveriş yapabilir.
Son olarak sanal veya sanallaştırılmış kartlar, tıpkı oluşturuldukları gibi tüketiciler tarafından kolayca iptal edilebilir. Genellikle kart oluşturulan menü içerisinde “Kart İptali” seçeneği bulunur. Bu alandan kart kolayca kapatılabilir veya pasif hale getirilebilir.
Kart iptal edildiğinde bir daha erişim sağlanamaz ve yeni sanal kart açılması gerekir. Ancak pasif hale getirme seçeneğinden yararlanılırsa gelecekte kart tekrar kullanıma açılıp aynı bilgiler ile işlem yapılabilir.
Sanal Kart ile Neler Yapılabilir?
Sanal kartlar, sanal POS’lar ve sanal POS’lar aracılığı ile geliştirilen ödeme çözümlerinde kullanılabilir. İşletmeler de sanal kart ile ödeme almak için Paynet gibi ödeme çözümleri sunan şirketlerden yararlanabilir. Sanal POS kurulumu gerçekleştiğinde şirketler, sanal veya fiziksel tüm kartlardan dijital ve kredi kartı uzaktan ödeme olarak ödeme alabilir.
İşletmelerin sanal kartlar ile ödeme alabildikleri diğer alanlar ise şöyle sıralanır:
- Link ile Ödeme Alma: Paylink gibi link ile ödeme çözümleri ile işletmeler, SMS veya e-mail yoluyla ödeme linklerini müşterilerine iletebilir. Müşteriler ise ödemeleri sanal veya fiziksel kartları ile yapabilir.
- QR Kod ile Ödeme: PayQR gibi QR kod ile ödeme çözümleri aracılığı ile işletmeler, ödeme için QR kod oluşturabilir. Oluşturulan QR kodları, müşteriler akıllı telefonlarının kameraları ile okutup sanal veya fiziksel kartları ile ödeme işlemini tamamlayabilir.
Bilinmesi gereken diğer bir husus ise kart saklama teknolojilerinin sanal kartlarla da aktif olarak kullanılmasıdır. Müşterilerin sanal kartları, PaynetPass ya da Paynet ile iletişime geçebilir.
Sanal Kart ile Taksitli Alışveriş Yapılır mı? Sanal Kartla Nasıl Alışveriş Yapılır?
Sanal kartların birçok farklı formu bulunur. Bu nedenle de tüm kartlar için taksitli alışveriş açık olmayabilir. Peki sanal kartla nasıl alışveriş yapılır?
Sanal kartların bir kısmı kartlara bağlı olarak çıkarılır. Banka veya finansal kuruluş, kredi ya da banka kartlarının sanal kopyaları olarak düşünülebilecek kartlardan sağlıyorsa sanal kart taksitlendirme ile alışveriş imkanı doğabilir. Burada da sanal kartın, kredi kartına bağlı olması gerekir.
Kredi kartına bağlı ve kredi kartının limitine sahip olan bir sanal kart ile taksitli alışveriş yapmak mümkündür. Sanal kart taksit ile kredi kartı taksitlerinin şartları ile aynıdır. Örneğin alınacak ürün için maksimum taksit sayısı üç ise sanal veya kredi kartı ile alımında maksimum üç taksit yapılır. Böylelikle, sanal kart ile taksitlendirme yapılmış olunur.
Sanal kartların, bonus ya da paracık gibi şekillerde ifade edilen ve alışveriş sonucunda verilen banka puanlarından da faydalanması mümkündür. Ancak alışveriş yapılmadan önce kart özelliklerinin incelenmesi ve kampanyaya konu kart alt yapısının, sanal veya sanallaştırılmış kartta olup olmadığı kontrol edilmelidir. Peki sanal kart limiti nedir?
Kredi kartına bağlı sanal kredi kartlarında dileyen kullanıcılar, bankanın verebildiği maksimum limit dahilinde ekstra limit belirleyebilir. Böylece kredi kartı limiti ile sanal olarak çıkarılan kartın limiti farklı olur. Ancak bankadan bankaya değişmekle beraber çoğunlukla ekstreler beraber kesilir.
Son olarak kredi veya banka kartına bağlı olarak oluşturulup sanal kopya olarak nitelendirilen kartların bilgileri, bağlı oldukları kartlardan tamamen farklıdır. Bu sayede işlem yapıldığında banka veya kredi kartının bilgileri, şirketlerle paylaşılmamış olur.
Sanal Kart Borcu Nasıl Ödenir? Sanal Karttan Hesaba Para Aktarma Nasıl Yapılır?
Sanal kartların çeşitlerine göre borç ödeme de değişiklik gösterebilir. Bazı kartlar, avans hesabı olmayan banka kartları veya ön ödemeli kartlar gibi sadece içerisinde nakit para bulunursa çalışır. Bu nedenle de ekstre borcu olmaz. Kullanıcı sadece karta para aktardığı takdirde harcama yapabilir. Peki sanal karttan hesaba para aktarma nasıl yapılır?
Sanal banka kartı adı verilen türdeyse banka kartının hesabına bağlı bir sanallaştırılmış kart üretilir. Üretilen kart, banka hesabına bağlıdır. Eğer banka hesabında harcanabilir bakiye bulunuyorsa sanal karttan para çekme işlemini gerçekleştirebilir. Sanal karttan hesaba para aktarılabilir.
Kredi kartına bağlı olan sanallaştırılmış kartların borcu ise doğrudan kredi kartı ekstresine yansıtılır. Yani ikinci ekstre ile karşılaşılmaz.
"Sanal kart borcu nasıl ödenir?" sorusunu cevapladığımıza göre sanal kart kullanırken bilmeniz gerekenleri inceleyelim.
Sanal Kart Kullanırken Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Sanal pos nerelerde kullanılır? Kart kullanımının genelinde olduğu gibi güvenilir olmayan sitelerden veya güvenilir olmayan sağlayıcılardan elde edilen sanal POS’lar ile alışveriş yapılmaması önemlidir.
Paynet gibi ödeme çözümleri sunan sağlayıcıların güvenli olup olmadığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan “Ödeme Kuruluşları” listesinden kontrol edilebilir. Listede yer alan kuruluşlar, TCMB onaylıdır ve işlemler düzenlemelere uygun olarak gerçekleşir.
Sanal kart kullanımı ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu ise devamlı işlemler için açık tutulması gerekliliğidir. Aylık, üç aylık veya yıllık gibi periyotlarla ödeme alınan bir işlemde kullanılması durumunda, kart kapatılırsa sanal karttan para çekme işlemi gerçekleştirilemez. Bu nedenle de bazı durumlarda tüketiciler, yararlandıkları kampanyalardan feragat etmiş olabilir.
Son olarak bilinmesi gereken bir diğer husus ise ön ödemeli kart sağlayıcıları ile alınan sanal veya sanallaştırılmış kartlar ile ilgilidir. Şirketler, kimlik doğrulaması gibi bazı işlemler yapılmadığı takdirde kartların limitini yükseltmez. Bu nedenle de internet üzerinden büyük hacimli işlemler yapılamaz.
Kimlik doğrulaması, telefon kaydı ve bir dizi farklı güvenlik işlemi gerçekleştirildiğindeyse limitler önemli ölçüde artar.
Sanal Kart Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Sanal kartların en büyük avantajı, anında oluşturulup iptal edilebilmesidir. Ayrıca birçok kuruluş, kart aidatı gibi ödemeler talep etmez. Öne çıkan diğer avantajlar ise şöyle:
- Sanal kart limiti, BDDK ve bankaların belirlediği kurallar aşılmamak kaydıyla kredi kartından bağımsız olarak atanabilir.
- Sanal kartların limiti için 100 TL gibi özel kısıtlamalar belirlenebilir. Böylece güvenli olmayan sitelerde yapılan alışverişlerde bile sorun yaşanmaz.
- Tüketiciler, kart bilgilerini paylaşmak istemiyorsa sanal banka veya kredi kartları ile kolayca alışveriş yapabilir. Ayrıca kartlarını alışveriş sonrasında hemen iptal edebilirler.
- Sanal, kredi veya banka kartları ile yapılan alışverişlerin tamamında benzer kampanyalar uygulanır. Bu nedenle de tüketiciler puan gibi kazançlarından ödün vermezler.
- Sanal olarak kart açma ve kapatma gibi tüm işlemler bankaların ya da ön ödemeli kart kuruluşlarının kontrolü altında gerçekleşir. Bu nedenle de güvenlik açığı yaşanmaz.
Sanal Kart Güvenilir mi?
Sanal, banka veya kredi kartları ile yapılan işlemlerde 3D Secure gibi güvenlik önlemlerine uyulması gerekir. Bunun dışında kart bilgilerinin farklı kişilerle paylaşılmaması ve SSL sertifikası olan sitelerin tercih edilmesi önerilir.
Bir sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığı ise URL denen site adından anlaşılır. URL’de “https://” ibaresi yer alıyorsa ve adres çubuğunun başında asma kilit işareti bulunuyorsa sitenin SSL sertifikası vardır.
Kısacası sanal kartlar ile yapılan alışverişler, tüketiciler güvenlik protokolleri olarak ifade edilen bilgi paylaşımı gibi konulara dikkat ettiği sürece güvenlidir.
Sanal Kart Nedir?
Sanal kartlar banka veya kredi kartlarının sanallaştırılmış haline verilen isimdir. Yani kartlar fiziksel olarak var olmaz, ama sanal olarak kart oluşturulup bilgiler finansal kuruluşlar tarafından saklanır.
Sanal Kart Nasıl Kullanılır?
Sanal veya sanallaştırılmış kartlar, sanal POS’lar ile gerçekleştirilen tüm işlemlerde kullanılabilir. Tüketiciler, fiziksel kartlarıyla yaptıkları internet alışverişlerinde olduğu gibi kart bilgilerini girerek alışveriş yapabilir.
Sanal Kart Nasıl Alınır ?
Sanal kartlar, bankalar veya ön ödemeli kart şirketleri aracılığı ile oluşturulabilir. Kartların oluşturulma prosedürleri, kuruluşların işleyişlerine göre değişiklik gösterir. Ancak birçok banka ya da finans kuruluşu için sanal kart oluşturmada en kolay yöntem, mobil bankacılık uygulamalarıdır.
Sanal Kart ile Neler Yapılabilir?
Sanal kartlar, sanal POS’lar ve sanal POS’lar aracılığı ile geliştirilen ödeme çözümlerinde kullanılabilir. İşletmeler de sanal kartlarla ödeme almak için Paynet gibi ödeme çözümleri sunan şirketlerden yararlanabilir. Sanal POS kurulumu gerçekleştiğinde şirketler, sanal veya fiziksel tüm kartlardan dijital olarak ödeme alabilir.
Sanal Kart ile Taksitli Alışveriş Yapılır mı?
Sanal kartların birçok farklı formu bulunur. Bu nedenle de tüm kartlar için taksitli alışveriş açık olmayabilir.
Sanal Kart Borcu Nasıl Ödenir?
Sanal kartların çeşitlerine göre borç ödeme de değişiklik gösterebilir. Bazı kartlar, avans hesabı olmayan banka kartları veya ön ödemeli kartlar gibi sadece içerisinde nakit para bulunursa çalışır. Bu nedenle de ekstre borcu olmaz. Kullanıcı sadece karta para aktardığı takdirde harcama yapabilir.
Sanal Kart Güvenilir mi?
Sanal, banka veya kredi kartları ile yapılan işlemlerde 3D Secure gibi güvenlik önlemlerine uyulması gerekir. Bunun dışında kart bilgilerinin farklı kişilerle paylaşılmaması ve SSL sertifikası olan sitelerin tercih edilmesi önerilir.
7 dakika