Quick response veya Türkçesi ile çabuk tepki kavramının İngilizce kısaltması olan QR, günümüzde endüstriden sosyal medyaya, ödeme sistemlerinden online menülere kadar birçok alanda kullanılır.
QR kod ilk olarak otomotiv devi Toyota için geliştirildi. 1994 yılında Toyota'nın alt şirketi olan Denso Wave, üretim sırasında araçların takibini kolaylaştırmak için quick response teknolojisini geliştirdi. Böylece araç üretim sürecinde operasyonel yük hafifledi. Zaman ilerledikçe de başta Japonya olmak üzere ilk olarak Uzak Doğu ülkelerinde, daha sonra da dünya genelinde QR kod kullanımı yaygınlaştı.
Temel olarak QR kod; gelişmiş bir barkod türüdür, 2 boyutludur ve üzerinde kare formunda noktalar bulunur. Kare formundaki bu noktalar bütün olarak ele alındığında QR kodu oluşturan kişinin belirlediği bilgiye erişilebilir. Bilgi, bir aracın camı olabileceği gibi bir ödeme sayfasının adresi de olabilir.
QR Kod Nerelerde Kullanılır?
QR kodlar günümüzde en çok sosyal medya, güvenlik ve ödeme sistemleri gibi alanlarda kullanılır. Çoğunlukla bir internet sayfasına güvenli yönlendirme yapmak amacıyla şirketler ve kullanıcılar tarafından kullanılır.
Güvenlik için ise QR kodlar, genel olarak mobilden farklı platformlara erişim için tercih edilir. Bir kullanıcının telefonunda yüklü olan uygulamayı web veya PC gibi farklı bir araç üzerinden açabilmesi için QR kodu telefonu ile okutması gerekir. Böylece şifre girmeden güvenli şekilde farklı bir platforma erişim sağlanabilir.
QR kodların yaygın olarak kullanıldığı diğer bir alan ise ödeme sistemleridir. Sanal POS’lar aracılığıyla geliştirilen ödeme sistemleri ile işletmeler, sanal POS’un ödeme sayfasını kullanıcılara QR kod olarak gösterir. Kullanıcılar ise akıllı cep telefonları ile kodu tarayıp ödeme sayfasına ulaşabilir ve ödemeyi tamamlayabilir.
Paynet tarafından sunulan QR kod ile ödeme teknolojisi PayQR ile işletmeler, ödeme için QR kodları kolayca oluşturabilir. Müşteriler de QR kodu okutup ödemesini tamamlayabilir. Böylece kullanıcılar işletme ile herhangi bir bilgisini paylaşmalarına gerek kalmadan ödemelerini güvenli ve pratik bir şekilde tamamlayabilir.
QR Kod Nasıl Çalışır?
Oluşturulan herhangi bir QR kod tek başına çalışmaz. QR kodu bir kişi veya robotun okutması gerekir. Robotik sistemler genel olarak endüstriyel üretim sürecinde kullanılır. Örneğin otomotiv sektöründe robot, gelen aracın marka ve modelini QR kod ile tespit edip uygun parçayı ekler.
Okutma işlemi ise genellikle kullanıcılar tarafından yapılır. Kullanıcılar, oluşturulmuş bir QR kodu akıllı cep telefonlarının kameraları vasıtasıyla okutabilir. Okutulan QR kod, genellikle bir web sitesi sayfasına ulaşılmasını sağlar. Peki, QR kod nasıl oluşturulur?
QR Kod Nasıl Oluşturulur?
Herhangi bir QR kod oluşturucu uygulamayı bilgisayar, tablet veya cep telefonuna indirerek QR kod oluşturulabilir. Genellikle uygulamaların isimleri “QR Code Generator” veya “QR Kod Oluşturucu” şeklindedir.
Uygulama indirildikten sonra iletilmek istenen bilgi türüne göre seçim yapılır. Örneğin web sitelerinden birinin sayfası iletilecekse “URL”, “web sayfası” veya “internet sayfası” gibi isimlere sahip seçenek işaretlenir. Seçim yapıldıktan sonra web sayfasının linki yapıştırılır ve taranır. Böylece seçilen sayfaya gidebilecek QR kod, uygulama tarafından oluşturulur.
Ödeme için QR kod isteniyorsa süreç biraz daha farklıdır. Güvenlik ve her işletmenin uyumlu olarak hareket edebilmesi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından geliştirilen TR Karekod dikkate alınmalıdır.
TR Karekod ile ödeme sistemlerinde kodların kullanımı belirli bir standarda oturtulmuştur. Standart dahilinde oluşturulan QR kodlar, çalışanlar tarafından müşterilerle paylaşılabilir. Müşteriler, kodu okutup ödemeyi tamamlayabilir.
QR Kod Hangi Bilgileri İçerir?
QR kodlar, aslında kriptoloji kullanılan barkodlardır. Yani görünürde bir bilgi bulunmaz. Sadece QR kod çözüldüğünde gidilen adreste bilgiler mevcuttur. Ayrıca kodlar, görünüm itibarıyla standarttır. Yani dikkatlice bakılmadığı sürece farkları kolayca anlaşılmaz. Kod okuyucu ise en ufak detaya kadar inceler ve kodu çözümleyip doğru adrese yönlendirme yapar.
QR Kod Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
QR kod kullanmanın en büyük avantajı, küçük bir alan ile sınırsız bir bilgiye erişim sağlayabilmesidir. Örneğin devasa bir açık kütüphanenin web sitesi linki, QR kod haline getirilebilir ve kodu okutan herkes kütüphaneye erişebilir. QR kodun diğer avantajları şöyle sıralanır:
- Hızlı ve kolayca kullanılabilecek bir yapıdadır.
- Klasik barkod sistemine göre çok daha fazla veri saklar.
- Çoğu telefonda herhangi ekstra bir uygulama olmadan, telefon kamerası ile kodlar kolayca okutulabilir.
- Fiziksel olarak basılan QR kodlar, barkodların aksine aşınsalar bile uzun süre çalışmaya devam eder.
- Reklam kampanyalarında paylaşılarak kullanıcıların istenen sayfaya kolayca erişmesini sağlar.
Kısacası QR kodlar, birçok farklı alanda efektif olarak kullanılabilir. Sorunsuz bir yapıda olmaları ve QR kod oluşturma işleminin çok kolay olması gibi sebeplerle de kullanımı oldukça yaygındır.
QR Kod ile Ödeme Almak ve Ödeme Yapmak Güvenli mi?
QR kod, ödeme süreçlerini çok kolay ve hızlı bir hale getirir. Bununla birlikte güvenlik detaylarına da dikkat etmek gerekir. QR kod ile ödeme almanın ve ödeme yapmanın güvenli olup olmadığını gösteren detayların başında bu sistemin altyapısını sunan ödeme kuruluşu gelir. İşletmenizde QR kod ile güvenli ödeme almak ve müşterilerinize güvenli ödeme deneyimi sunmak için Paynet’in PayQR hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Paynet sadece PayQR için değil; CepPOS’tan PayPOS’a, Çoklu Ödeme Alma’dan Tedarikçi Ödemeleri’ne kadar tüm hizmetleri için güvenli altyapı sunar. Böylece işletmeler tüm finansal ihtiyaçlarını güvenli ve pratik sistemler üzerinden karşılar.
QR Kod Nedir, Ne İşe Yarar?
Quick response veya Türkçesi ile çabuk tepki kavramının İngilizce kısaltması olan QR, günümüzde endüstriden sosyal medyaya, ödeme sistemlerinden online menülere kadar birçok alanda kullanılır.
QR Kod Nerelerde Kullanılır?
Karekodlar günümüzde en çok sosyal medya, güvenlik ve ödeme sistemleri gibi alanlarda kullanılır. Karekod çoğunlukla bir internet sayfasına güvenli yönlendirme yapmak amacıyla şirketler ve kullanıcılar tarafından kullanılır.
QR Kod Nasıl Çalışır?
Oluşturulan herhangi bir QR kod tek başına çalışmaz. QR kodu bir kişi veya robotun okutması gerekir. Robotik sistemler genel olarak endüstriyel üretim sürecinde kullanılır. Örneğin otomotiv sektöründe robot, gelen aracın marka ve modelini karekod ile tespit edip uygun parçayı ekler.
6 dakika