Nakit akışı, işletmenizin kasasına giren ve çıkan paralar arasındaki ilişkiyi ifade eder. Mali gücünüzü istikrarlı bir şekilde yükseltebilmek için bu giriş çıkışları iyi yönetmeniz gerekir. Doğru bir nakit akışı yönetimi ile işletmenizin ekonomik yapısını iyileştirebilir ve büyüme konusunda güçlü adımlar atabilirsiniz. Peki, nakit akış yönetimi nedir ve işletmenin nakit akışı nasıl iyileştirilir?
Nakit Akışı Yönetimi Nedir?
Nakit akışı yönetimi; bir işletmenin nakit bazlı hesap hareketlerini takip etme, düzenleme ve planlama sürecidir. Bu süreçte nakit giriş çıkışları takip edilir ve elde edilen veriler doğrultusunda nakit ihtiyaçları için kaynak bulunması veya elde edilen nakit paranın harcanması konusunda yeni stratejiler geliştirilir. Nakit akışı yönetimi günlük, aylık, yıllık veya belirli iki tarih arasındaki dönemleri kapsayacak şekilde yapılabilir; fakat süreklilik sağlanması işletmeler adına her zaman daha faydalıdır.
Nakit Akışının İşletmeler İçin Önemi
Nakit akışı, bir işletmenin vereceği finansal kararlar açısından oldukça önemlidir. Bütçe planı ve yatırım girişimi gibi çeşitli konulardaki finansal kararların doğru verilebilmesi, nakit akışının aktifliğine bağlıdır.
Kasaya giren nakdin çıkandan daha fazla olması durumunda oluşan pozitif nakit akışı, yeni yatırım planlarının yapılabilmesi açısından fırsat yaratır. Pozitif nakit akışı, işletmenin elinde fazladan nakit bulundurabildiği bir ortamı ifade eder. Tam tersi durumda ortaya çıkan negatif nakit akışı ise bütçe planlamasının gözden geçirilmesini ve yeni nakit kaynaklar yaratılması gerektiğini gösterir. Özetlemek gerekirse nakit akışı, işletmelerin stratejik hedeflerine ulaşması ve bu süreçte finansal kaynak sorunu yaşamaması için önemlidir.
Ayrıca nakit akışının; finansal risklere karşı tedbir alma, maliyetleri azaltma, büyüme fırsatlarını değerlendirme, ödeme düzenini koruma ve finansal istikrarı sağlama gibi konular açısından önemli olduğunu da söyleyebiliriz.
Nakit Akışı Sorunlarının İşletmelere Olan Etkileri
Nakit akışı sorunu, işletmelerin finansal yapısı için ciddi zorluklara yol açar. Yeterli nakit akışının sağlanamadığı işletmelerde üretim, işletme ve personel gibi temel gider kalemlerini karşılamak için borçlanma gerekebilir. Özellikle faizlerin ve enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde böyle bir durumla karşılaşmak, işletmenin mali dengesini bozacağı için hedefleri gerçekleştirmek ve yeni yatırımlar yapmak zorlaşır.
Ayrıca nakit akışı sorunları kârlılığı da olumsuz yönde etkiler ve kazançta azalma başlar. Bu süreçte mal alış ve satış hedeflerinde de sapmalar oluşur. Tedarikçilerin nakit talebi karşılanamadığı için yeni mal almak zorlaşır ve stoklar gereğinden fazla azalır. Yeterli stok bulunmaması ise satışların düşmesini tetikleyebilir.
İşletmenizin Nakit Akışını Nasıl İyileştirirsiniz?
Nakit akışı kaynaklı sorunları önleyebilmek veya önceden tespit edip önlem alabilmek için nakit akışı yönetimine önem vermeli, işletmenizin nakit akışını iyileştirmelisiniz. Bu noktada nakit yönetim stratejinize ek olarak işletmenize nakit akışı sağlayabilecek bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Şimdi, söz konusu yöntemlere yakından bakalım.
Müşteri Ödemelerini Hızlandırma
Nakit akışını iyileştirmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri, müşteri ödemelerini hızlandırmaktır. Tahsilatların zamanında ve aksamadan gerçekleşmesi, nakit akışı konusunda problem yaşama ihtimalinizi azaltır. Bu nedenle müşterilerinize, ödeme konusunda hatırlatmalar yapabilirsiniz. Bir ödemenin vadesi yaklaştığında ve vade günü geldiğinde hatırlatma yaparak müşterilerinizi zamanında ödeme yapmaya teşvik edebilirsiniz.
Müşterilerinize alternatif ve esnek ödeme planları sunarak da ödemeleri hızlandırabilirsiniz. Ödeme planlarını müşteri özelinde düzenleyebilir, müşteri profiline uygun bir ödeme yöntemi sunarak ödemelerdeki aksamaları en aza indirebilirsiniz. Ayrıca iskonto imkânınız bulunduğu takdirde erken ödeme yapan müşterilerinize indirim yaparak vade sürelerini de kısaltabilirsiniz.
Tedarikçilerle Anlaşma
Tedarikçilerle anlaşma yaparken mevcut nakit akış düzeninizi dikkate almanız da iyileştirme sürecinde size yardımcı olur. Özellikle müşteri ödemelerine paralel anlaşmalar yapmanız faydalı olabilir. Örneğin müşterilerinizden alacaklarınızı vadeli tahsil ediyorsanız, siz de tedarikçilerinizle vadeli ödeme yapma konusunda anlaşmaya çalışın. Böylece tahsilat ile ödeme arasında denge kurabilir ve nakit akışınızı iyileştirebilirsiniz.
Giderleri Azaltma
Giderleri azaltma çalışmaları sadece nakit akışı değil, genel finansal yapı için de gereklidir. Bu noktada gider azaltmayı daha az ödeme yapma gibi algılamamak gerekir. Örneğin üretim ve tedarik süreçlerindeki giderleri azaltmak, ürün kalitesini düşürebilir. Bu nedenle aynı kalitedeki ürünü daha uygun fiyata temin edebilen bir tedarikçi aramak daha faydalı bir yöntemdir.
İşletmede giderleri azaltmanın en etkili yollarından biri de ihtiyaç ve istek ayrımı yapabilmektir. Sürekli giderlerin dışında harcama yapmanız gerektiğinde bu harcamaya gerçekten ihtiyaç olup olmadığını iyi analiz etmeniz gerekir. Maddi ve operasyonel açıdan karşılığını almayacağınız harcamaları yapmaktan kaçınmalısınız.
İş sürecinde kullandığınız araçlar ve aldığınız hizmetler konusunda da sürekli araştırmalar yapabilir, niteliği düşürmeden harcamayı düşürebilecek yöntemleri değerlendirmelisiniz. Dijital ortamda mümkün olan işler için fiziki araçlar kullanmaktan kaçınıp maliyeti düşürebilir, fatura ve abonelik hizmetlerini gözden geçirebilirsiniz.
Tüm bu harcamaların durumunu görmek için rapor tutmayı da ihmal etmemelisiniz. Raporlar sayesinde azaltılabilecek giderleri daha kolay tespit edebilir, gerekli aksiyonları alabilirsiniz.
Kredi Kullanımı
Krediler, işletmeler için her zaman kullanışlı bir nakit kaynağıdır. Ödemenin vadeli yapılabilmesi ve uzun bir süreye yayılabilmesi, kredileri avantajlı bir borçlanma yöntemi yapar. Bu noktada yapmanız gereken, doğru bankalarla çalışmaktır. Uygun faizli ve esnek ödeme planlarına sahip kredi fırsatlarını takip etmeli, uzun vadede zarara uğramayacağınız kredi tekliflerini değerlendirmelisiniz.
Nakit akışı sağlamak sadece krediyi kullanmakla değil, kullandırmakla da mümkündür. PayKredi ile bireysel ve kurumsal müşterilerinize kredi ile ödeme yapma imkânı sunabilirsiniz. Böylece müşterileriniz nakit açısından problem yaşamadan alışveriş yapma fırsatı buldukları için sizi tercih ederler ve müşteri kaybının önüne geçerek nakit akışı sağlayabilirsiniz.
Kredi kullandırdığınız zaman müşterileriniz taksitli ödeme yaparken siz peşin tahsilat yaparsınız. Aynı durum, kredi kartı ile taksitli ödeme kabul ettiğinizde de ortaya çıkar. Dolayısıyla kredi kartı ile taksitlendirme yöntemini de nakit akışını iyileştirebilecek uygulamalar arasına ekleyebiliriz.
Bütçeleme ve Tahmin
Bütçeleme yapmak, nakit akışı konusundaki sorunları görebilme imkânı verir. Bu sayede olası problemlerin önüne geçebilir ve nakit akışı düzeninizin bozulmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca bütçeleme, size gelecek dönemler için tahmin fırsatı verir. Bu da nakit akışının hangi yönde gideceğini öngörebilmenizi sağlar.
Genel bütçelemenin yanında spesifik konularda da bu planları yapmalı, bütçe çalışmalarını kısa ve uzun dönemlere göre ayırmalısınız. İşletmeler arasında 3 aylık 4 çeyrekten oluşan yıllık bütçe planlama yöntemi yaygındır. Fakat siz bunu işletmeniz özelinde yeniden şekillendirebilirsiniz. Bütçeleme yapmanız gereken başlıca konular ise şöyledir:
- Genel ve geleneksel bütçeleme
- Gelir ve gider bütçeleri
- Proje ve faaliyet bütçeleri
- Ham madde, üretim ve tedarik bütçeleri
- Satış ve pazarlama bütçeleri
- Finansman ve yatırım bütçeleri
Teknolojiyi Kullanma
Günümüzün iş teknolojileri, işletmelerde maliyetleri azaltacak ve gelir istikrarı konusunda fayda sağlayabilecek noktadadır. Bu doğrultuda teknolojiden uzak durmamalı, iş süreçlerinde mümkün olduğu sürece bu imkândan yararlanmalısınız. Üretim, yönetim, satış, faturalandırma, personel takibi, müşteri ilişkileri ve benzer birçok alanda teknolojiden yararlanabilir; iş süreçlerini daha verimli hale getirerek nakit akışını engelleyebilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.
Nakit akışı yönetimi konusunda da teknolojiden faydalanabilirsiniz. Tahsilat takibi ve nakit akışı yönetimi yazılımı gibi teknolojilerden faydalanarak işletmenizin finansal durumunu doğru bir şekilde takip edebilir, raporlayabilir ve analiz edebilirsiniz.
Paynet ile Nakit Akış Yönetimi
Paynet’in işletmenize özel çözümleri ile işletmenizin tahsilat kabiliyetlerini arttırarak nakit akışını hızlandırabilir ve sağlıklı bir nakit akışı yönetimi yapabilirsiniz. Ödeme, tahsilat ve nakit yönetimi konusunda işlerinizi kolaylaştıracak çözümler sunan Paynet’i bir nakit akış platformu olarak kullanabilir, nakit akışı sorunlarının oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Paynet ile müşterilerinize kartlı ödeme (Sanal POS ya da NFC ile temassız ödeme), link üzerinden ödeme ve kredi ile ödeme imkanı sunabilir; müşteri kaybını önleyerek işletmenize daha fazla nakit akışı sağlayabilirsiniz. Paynet Bayi Ağım çözümü ile bayilerinizin de bu çözümlere tek noktadan ulaşmasını ve onların da kendi müşterilerinden kolayca ödeme almasına imkan sunabilirsiniz. Ayrıca Tedarikçi Ödemeleri ile tedarikçilerinize tek noktadan kolay ödeme yapabilirsiniz. Tüm süreci online tahsilat ve raporlama sistemi PayPortal üzerinden takip edebilir ve nakit akışınızı kolayca yönetebilirsiniz.
Paynet’in işletmenize özel avantajları sayesinde enerjinizi tahsilata değil, büyümeye harcayın. Bu fırsatlardan faydalanmak için hemen Paynet’e başvurun.
FAQ
İşletme faaliyetlerinden nakit akışı nedir?
İşletme faaliyetlerinden nakit akışı; bir işletmenin alış, satış, üretim, yönetim ve benzeri faaliyetleri sonucu kasasına nakit bazlı girdi sağlamasıdır.
Nakit akışı neden önemlidir?
Nakit akışı; işletmelerin mevcut ve gelecekteki stratejilerini sorunsuzca yönetebilmesi, hedeflerine ulaşabilmesi ve bu süreçte finansal açıdan sorunlar yaşamaması için önemlidir.
Nakit akış yönetimi nedir?
Nakit akış yönetimi; işletmelerdeki nakit akışının izlenmesini, yönetilmesini, düzenlenmesini ve raporlanmasını kapsayan, bunun sonucunda da sorunsuz ve istikrarlı nakit akışı sağlanmasına yardımcı olan bir süreçtir.
Nakit akışı nasıl kontrol edilir?
Nakit akışı, işletmenin gelir ve gider konusunda izleyeceği stratejiler ile kontrol altına alınabilir. Süreç kontrolü ve takibi ise online tahsilat sistemleri üzerinden yapılabilir.
6 dakika