3D Secure Doğrulama Hatası ve Güvenli Alışveriş Rehberi

İçindekiler

İnternetten güvenli alışveriş yapabilmeniz için geliştirilmiş birçok sistem bulunur. Bunlardan biri olan 3D Secure sistemi de kart bilgilerini şifreleyerek korumayı amaçlayan bir altyapıya sahiptir. Fakat bazı durumlarda 3D Secure hatası görebilirsiniz. Karşınıza çeşitli hata mesajları çıkabilir ve ödemeniz tamamlanmaz.

Bu konuda aklınıza takılabilecek “3D doğrulama hatası nedir, ‘3D Secure imzası geçersiz’ ne demek?” gibi soruları cevapladık.

Öncesinde 3D güvenli ödeme sistemine kısaca göz atalım.

3D Secure Nedir, Nasıl Çalışır?

3D Secure, çevrim içi alışveriş güvenliğini artırmak amacıyla geliştirilmiş bir kimlik ve kart doğrulama sistemidir. Bu sistem, alışveriş sırasında kullanıcıların kimliğini doğrulayarak kredi kartı veya banka kartı bilgilerinin kötü niyetli kişilerce kullanılmasını engellemeyi hedefler.

Hem işletmelerde hem de e-ticaret sitelerinde kullanılabilen 3D Secure sistemi, ödeme formuna yazılan kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV / CVC kodu gibi bilgilerin şifrelenmesine yarar. Şifrelenen bilgileri, alışveriş yapılan site de dahil olmak üzere herhangi bir üçüncü taraf göremez. Bilgiler doğrulama işlemi için bankaya iletilirken de 3D Secure sistemi ile korunur.

3D Secure Ne Demek?

3D Secure Güvenli Alışveriş Sistemi veya sık sık kullanılan şekliyle 3D Secure, Türkçeye “3 Boyutlu Güvenlik Sistemi” şeklinde çevrilebilir. 3D Secure ile tüketicinin kullandığı banka, alışveriş yapılan işletmenin bankası ve bu bankalar arasında iletişim kuran sistem olmak üzere 3 farklı alandan onay alındıktan sonra ödeme gerçekleşir. Katmanlı bir yapı olduğu için de üst düzey güvenlik elde edilir.

3D Secure Sistemi Nasıl Çalışır

3D Secure güvenli ödeme sistemi, kart bilgilerini kart sahibi ve banka arasında gizli tutmak üzere çalışır. Çalışma süreci ise şu şekildedir:

  1. Kullanıcı ödeme formuna bilgileri girerek ödeme yapar.
  2. 3D Secure doğrulama ekranı açılır.
  3. Bankadan kullanıcıya doğrulama kodu veya mobil uygulama bildirimi gelir.
  4. Kullanıcı, gelen kodu ilgili kutucuğa yazar veya mobil uygulama bildirimini onaylar.
  5. Onay sonrası ilgili tutar, kullanıcının kartından çekilir. 

3D Secure doğrulama ekranında ilgili kutucuğa kod yazılmazsa, hatalı kod girilirse, mobil uygulama bildirimi izin verilen sürede onaylanmazsa veya reddedilirse doğrulama işlemi başarısız olur ve karttan para çekilmez.

3D Secure Kullanımı ve Aktifleştirilmesi

3d secure kullanımı

3D Secure sisteminin kullanımı oldukça basittir ve öncesinde herhangi bir işlem ya da kurulum gerektirmez. Aktifleştirme süreci de mobil bankacılık uygulaması üzerinden saniyeler içinde yapılabilir.

3D Secure Nasıl Kullanılır?

Sanal POS sağlayıcılarının neredeyse tamamı kurulum sırasında 3D Secure sağlar. Yani işletmeler için ekstra işlem yapılması gerekmez. Kart kullanıcıları açısından da benzer bir durum söz konusudur. Bu sistem ile ödeme yapmak için kart kullanıcılarından kullanım izni veya 3D Secure banka onayı istenmez. Fakat bazı platformlarda kart sahibinin onayı üzerine 3D Secure aşaması pasif edilebilir. 

3D Secure Nasıl Aktif Edilir?

Banka ve kredi kartları, 3D koruması aktif bir şekilde gelir. Özel olarak talep edilmediği sürece 3D güvenli alışveriş sistemi her zaman aktiftir. Kapatma inisiyatifi ise kart sahibindedir. Bununla birlikte birçok alışveriş sitesinin ödeme ekranında da bu güvenlik korumasını aktif/pasif hâle getirme butonu bulunur.

Güvenli ödeme için sistemin sürekli aktif tutulması gerekir. Eğer güvenilirlik konusunda şüphe duyulmayan bir siteden alışveriş yapılıyorsa 3D Secure sistemi pasif bırakılabilir, SMS bekleme ve kod girme adımları atlanarak hızlı ödeme yapılabilir.

3D Secure ile Güvenli Alışveriş ve Tahsilat İşlemleri

3d secure ile güvenli alışveriş

3D Secure hem güvenli ödeme hem de güvenli tahsilat konusunda faydalı bir sistemdir. Her iki tarafı da risklere karşı koruyan bu sistem, alışverişlerde şüpheli işlem risklerini en aza indirerek mali kayıp ihtimalini azaltır. Bu nedenle online ödeme güvenliği sağlamak isteyen her işletme ve e-ticaret sitesinin bu sisteme sahip ödeme altyapıları ile ödeme alması önemlidir.

3D Secure Sistemi ile Nasıl Tahsilat Yapılır?

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde ödemenin tamamlanacağı esnada tüketicinin ödeme ekranında 3D Secure şifresini girebileceği bir ekran açılır. Aynı anda tüketicinin cep telefonuna banka tarafından bir şifre gönderilmiş olur.

Tüketici cep telefonuna gelen bu şifreyi 3D Secure alanına girmelidir. Aksi takdirde alışveriş işlemi onaylanmaz. 3D Secure sistemi sayesinde kredi kartları ve banka kartları ile yapılan alışverişlerde kart hamili mutlaka işlemden haberdar olur.

3D Secure Güvenli mi?

3D Secure Sistemi, günümüzde kullanılan en güvenli ödeme onay sistemleri arasında yer alır. 3 katmanlı onay sistemi sayesinde 3D Secure ile kart kopyalama ya da bilgilerin çalınması gibi istenmeyen sorunlar yaşandığında bile ödemenin gerçekleşmesinin önlenmesi mümkündür. Bu sistemde hem bankadan hem de kart sahibinden alınan onayla çift aşamalı doğrulama gerçekleştirildiği için ödemenin güvenliği artar.

3D Secure Doğrulama Hatası

3d secure doğrulama hatası

Bazen ödeme aşamasında “3D güvenli doğrulama başarısız oldu” veya “3D Secure is not validated” gibi mesajlarla karşılaşılabilir. Böyle hata durumlarında işlem onaylanmayacağı için alışveriş tamamlanmaz. Peki, bu 3D ödeme hatası ne demektir ve karşımıza neden çıkar?

3D Secure Doğrulama Hatası Nedir?

3D Secure doğrulama hatası, yapılan ödemenin en az bir kaynaktan onaylanamadığını gösteren bir durumdur. Kart sahibi, ödeme yapılan banka, ödeme alan banka veya sistemin diğer bileşenleri arasında oluşabilecek herhangi bir aksama, doğrulamayı engelleyebilir. Bu durumda da 3D Secure doğrulama hatası ile karşılaşılır, ödeme ve tahsilat gerçekleşmez.

3D Doğrulama Hatası Neden Olur?

3D Secure doğrulama hatasının birden fazla nedeni vardır. Bu nedenlerin kaynağı; kart sahibi, kartın kullanım ayarları, bankanın sistemi ya da alışveriş yapılan sitenin ödeme altyapısı olabilir. Bazı hata sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

  • SMS ile gelen kodun eksik ya da yanlış yazılması
  • Doğrulama kodunun belirtilen süre içinde yazılmaması
  • Kartın son kullanım tarihinin yanlış yazılması
  • CVV / CVC kodunun yanlış yazılması
  • Kartın internet alışverişlerine kapalı olması
  • Kartın yurt dışı alışverişlerine kapalı olması (yurt dışı merkezli siteler için)
  • Kartın internetten alışveriş limitinin dolması
  • Kartta yetersiz bakiye bulunması
  • İlgili bankayla alışveriş sitesindeki sanal POS’un uyumsuz olması
  • Banka sistemindeki bir problemden dolayı bankadan cevap alınamaması
  • İnternet bağlantısının kopması

3D Secure Doğrulama Hatası Alındığında Ne Yapılmalı?

3D doğrulama işlemi başarısız olduğunda yapılması gereken işlem, karşılaşılan hataya göre değişir. Bazı hatalar “kart bakiyesi yetersiz”, “kart vadesi geçersiz” gibi açıklamalı mesaj olarak çıkar. Örneğin “kart bakiyesi yetersiz” mesajında karta para aktarılabilir ya da ödeme farklı bir kartla yapılabilir. “Kart vadesi geçersiz” mesajı ise son kullanma tarihinin yanlış yazılmış olduğunu gösterir.

Sayısal hata kodları ya da “3D doğrulama işlemi sağlanamadı” gibi açıklamasız hata mesajları ile karşılaşılıyorsa ilk olarak kartın kullanım izinlerini ve limitlerini kontrol etmek gerekir. Herhangi bir sorun görünmüyorsa banka ile iletişime geçilmelidir.

Ayrıca güçlü bir altyapıya sahip olmayan sanal POS’lar da 3D doğrulama hatalarına sebep olabilir. Bu nedenle farklı kartlar ile uyumlu, kesintisiz çalışabilen, güçlü ve güvenli bir sanal POS altyapısı edinmekte fayda vardır.

3D Secure Sisteminin Avantajları

3d secure sisteminin avantajları

3D Secure sistemi, online tahsilat sürecinin tüm tarafları için avantajlı bir güvenlik katmanıdır. Buna göre sistemin firmalara ve kart sahiplerine sağladığı faydalara ayrı ayrı bakalım.

3D Secure (Güvenli Ödeme) Sisteminin Firmalara Faydaları

İşletmelerde 3D Secure güvenliğinin olması hem müşteri memnuniyetini artırmak hem de firmaların dolandırıcılık gibi risklerden korunmasını sağlamak için kritik öneme sahiptir. 3D Secure sistemi, bu alanda etkili bir çözüm sunarak firmalara birçok avantaj sağlar.

3D Secure sistemine sahip ödeme altyapısı kullanmanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • 3D Secure sistemi bulunan firmalar her zaman daha güvenli alışveriş deneyimi sunar.
  • Güvenli bir ödeme altyapısı sunmak, müşteriler tarafından daha fazla tercih edilmeyi sağlar.
  • Kart sahibinin bilgisi dışında işlem yapılması engellenir.
  • Şüpheli işlem bildirimine bağlı iade taleplerinin oluşmasını önler.
  • 3D Secure kullanılmasının ardından oluşabilecek şüpheli işlem bildirimlerinin bankanın sorumluluğunda olmasını sağlar.
  • Dolandırıcılık risklerinin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Tüm bu faydalarla birlikte güvenli alışveriş yapma imkânı vermesinden dolayı müşteri memnuniyetini artırır.
  • Müşteri memnuniyetinin yüksek olması hem sadık müşteri sayısını hem de satışları ve kazancı olumlu yönde etkiler.

3D Secure Sisteminin Kart Sahibine Faydaları Nelerdir?

3D Secure Sistemi ile kart sahipleri, internet üzerinden ödeme ile ilgili tereddüt yaşamadan güvenli alışveriş yapabilir. Çünkü ödeme işlemini yapan kişi ile kart sahibinin aynı kişi olduğu veya ödemenin kart sahibinin izniyle yapıldığı 3D Secure ile ispatlanmış olur. Ayrıca bu sistem, kart sahiplerine dolandırıcılık risklerinin önüne geçme ve maddi kayıpları önleme gibi faydalar da sunar.

3D Secure Kullanmak Neden Önemli?

3D Secure, güvenli bir şekilde internetten alışveriş yapabilmek adına önemlidir. Bu sistem, kredi kartı ve banka kartı bilgilerinin çalınmasını önlemeyi ve kart sahibi doğrulaması olmadan alışveriş yapılmasını engellemeyi hedefler.

Eğer herhangi bir ödeme işlemi yapılmıyorsa ve yine de telefona 3D doğrulama kodu geliyorsa kart bilgilerini başkası kullanmaya çalışıyor demektir. Yani bu sistem, kayıp ve çalıntı kartların kötü niyetli bir şekilde kullanılmaması için de önemlidir.

Tüketiciler açısından ciddi bir önem taşıyan 3D Secure sistemi, işletmede ve e-ticarette ödeme güvenliği için de aynı öneme sahiptir. Ayrıca bu sisteme sahip ödeme altyapısı kullanan işletmelerin müşterilerine güvenli ödeme imkânı sunarak memnuniyeti artırma fırsatları da olur.

Siz de güvenli tahsilat yapmak için tüm banka ve kredi kartlarıyla uyumlu olan Paynet Sanal POS’u kullanabilir; müşteri memnuniyetini iyileştirerek satışlarınızı ve kazancınızı artırabilirsiniz.

3D Secure Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

3D Secure ödeme, online ödemenin bu güvenlik katmanı aktifken yapılmasını ifade eder. 3D ile ödeme yapılabilmesi için tüm doğrulama adımlarının başarılı bir şekilde tamamlanması gerekir.

3D Secure, mobil bankacılık uygulaması ve internet bankacılığı kanalları üzerinden kapatılabilir.

3D Secure kullanılmadığı takdirde kart bilgilerinin gizliliği riske atılabilir. Olası bir kayıp/çalıntı durumunda da kart sahibinin doğrulama yapması gerekmeden online ödeme yapılma ihtimali doğar.

3D Secure aktifleştirme işlemi, mobil bankacılık uygulaması ve internet bankacılığı kanallarındaki ilgili menülerden kolayca yapılabilir.

3D Secure şifresi, kart sahibinin ödemeyi onaylaması için bankada kayıtlı telefon numarasına gönderilen bir doğrulama kodudur.

3D Secure kodunun gelmediği durumlarda sistemde hata olma ihtimaline karşı bir süre bekledikten sonra işlem tekrar denenmelidir. Sorunun devam etmesi durumunda banka ile iletişime geçilmeli veya bankada kayıtlı telefon numarası güncellenmelidir.

7 dakika