Yapılan yeni bir düzenlemeyle birlikte, 7.000 TL ve üzerindeki alışverişlerde satıcılarla birlikte tüketicilere de ödemeyi belgeleme zorunluluğu getirildi. 18 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile hayatımıza giren bu uygulama sonrasında 7.000 TL ve üzerindeki alışverişler finansal kuruluşlar aracılığıyla ödenerek belgelenecek. Peki bu düzenleme kimleri ve hangi ödemeleri kapsıyor?
Kararın Amacı Nedir?
7.000 TL ve üzeri ödemelerde finansal kuruluş zorunluluğunun başlıca amacı, kayıt dışı ticareti önleyerek vergilendirme sürecini daha etkin yönetmektir. Tebliğin konusu “vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayı, belli kurumların kayıt ve belgeleri yardımıyla tespit etmek ve böylece kayıt dışılığı önlemek” şeklinde tanımlanmıştır. Bu kararla birlikte 7.000 TL’yi geçen ödemelerin ve tahsilatların kaydedilmesi zorunlu hale geldiği için ilgili devlet kurumlarının vergilendirme konusundaki takibi de kolaylaşacak.
Hangi Ödemelerde Banka veya Kredi Kartı Zorunluluğu Var?
Tüketicilere banka hesabından veya kredi kartı ile ödeme yapma zorunluluğu getiren karar sonrası hangi tür ödemelerin bu şekilde yapılacağı konusunda da soru işaretleri oluştu. Tek seferde 7.000 TL’yi aşan tutarların yanı sıra parçalı ödemeler de düzenlenen tebliğin kapsamında yer alıyor. Zorunluluğa dahil olan durumları ise şöyle açıklayabiliriz:
Tek Seferde 7.000 TL’yi Aşan Tutarlar
Kamu kurumları dışındaki işletmelerden yapılan her türlü alışverişte ve işletmelerin kendi aralarında yaptıkları alışverişlerde ödenecek tutarın 7.000 TL’yi geçmesi durumunda, ödemenin aracı finansal kuruluşlar kanalıyla yapılması zorunludur. Bu noktada alışveriş yapılan sektörün ve satın alınan ürün ya da hizmet türünün ne olduğu fark etmiyor.
Zorunluluk kapsamındaki ödeme örnekleri ise tebliğde “her türlü mal ve hizmete ilişkin tahsilat ve ödemeler” şeklinde belirtiliyor.
Aynı Günde Aynı Kişi veya Kurumlarla Yapılan İşlemler
Aynı gün içinde aynı tüketiciye veya işletmeye yapılan satışlarda, söz konusu gündeki toplam tutarın 7.000 TL’yi aşması durumunda da yeni düzenleme devreye girecek. Bu durumda, sadece belirlenen sınırı aşan işlemler için aracı finansal kuruluşlar kullanılacak.
Örneğin bir işletmenin, bir kişiye, aynı gün içinde, tutarları 2.500 TL, 2.500 TL, 2.000 TL ve 3.000 TL olan dört farklı satış yaptığını varsayalım. İlk üç satışta toplam tutar 7.000 TL’yi aşmadığı için bu ödemeler nakit olarak yapılabilir. Fakat 3.000 TL’lik dördüncü satış ile belirlenen sınır geçildiği için, dördüncü alışverişe ait ödemenin finansal kuruluşlar aracılığıyla yapılması gerekiyor.
Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler
Kısım kısım yapılan tahsilat ve ödemelerdeki toplam tutarın 7.000 TL’yi aşması durumunda da yeni düzenlemeye göre hareket edilecek. Yani farklı tarihlerde küçük tutarlarda ödemelerin yapılacağı durumlarda ödeme kısımları tek tek değil, toplu olarak değerlendirilecek.
Örneğin bir işletmenin, bir kişiye, 18.000 TL’lik bir ürün sattığını ve alışverişle ilgili tutarın 6 taksitte ödeneceğini varsayalım. Bu durumda tüketici her ay 3.000 TL öder ve bu aylık tutar 7.000 TL’nin altında kalır. Fakat 6 ay sonundaki toplam tutar 7.000 TL’yi geçtiği için, 3.000 TL’lik her bir taksitin de aracı finansal kuruluşlar üzerinden yapılması gerekiyor.
Tüccar, Esnaf ve Bireyler Bu Düzenlemeden Nasıl Etkileniyor?
7.000 TL ve üzeri nakit ödeme yasağı, mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler dışındaki her türlü işlemi kapsıyor. Yani tüccardan esnafa, işletmelerden toptancılara kadar tüm vergi mükelleflerinin bu düzenlemeye uyması gerekiyor. Bununla birlikte yeni düzenleme, bireylere yani nihai tüketicilere de sorumluluk yüklüyor. Öyle ki düzenlemeye uyulmaması halinde her iki tarafa da ceza kesilecek.
Vergi Usul Kanunu değişikliği ile birlikte banka hesabı veya kredi kartı ile ödeme zorunluluğu kapsamına giren alışverişlerde ödemeyi ve tahsilatı aracı finansal kuruluşlar üzerinden yapmayan işletmelere ve bireylere, ayrı ayrı, 5.000 TL’den az olmamak kaydıyla söz konusu işleme ait tutarın %10’u kadar ceza kesilecek. Yani 50.000 TL’ye kadar olan alışverişlerde 5.000 TL ceza kesilirken tutar arttıkça ceza da artacak.
Banka Hesabı veya Kredi Kartı Bulunmayanlar Ne Yapmalı?
Banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan tüketiciler de 7.000 TL ve üzeri ödemeleri aracı finansal kuruluşlar üzerinden yapmak zorunda. Bu noktada çözüm olarak banka şubeleri, PTT şubeleri ve ATM’ler kullanılacak. Tüketici, satıcının hesabının bulunduğu bankaya veya ilgili bankanın ATM’sine giderek ya da PTT şubelerinden ödemeyi yapacak. Böylece işlem belgelenecek ve alışveriş tamamlanacak.
Yabancılar ve/veya Türkiye Mukimi Olmayanlar Ne Yapacak?
Yabancılar ve Türkiye’de ikamet etmeyenlerin 7.000 TL ve üzerindeki işlemlerde nakit ödeme yapma hakkı bulunuyor. Fakat yabancılara ve Türkiye’de ikameti bulunmayanlara yapılan satışlar, satışı yapan işletme tarafından belgelendirilmek zorunda. Böyle bir durumda işletme, faturaya alıcının pasaport numarasını yazacak. Alışveriş tarihini takip eden ilk iş gününün sonuna kadar bir aracı finansal kuruma bu işlemi bildirecek ve finansal kuruluşun hazırlayacağı belge ile bu işlem de tebliğ kapsamında belgelenecek.
Paynet Finansal Hizmetleri ile Ödemelerinizi ve Tahsilatlarınızı Kolayca Yapabilirsiniz
Paynet ile yeni tebliğe uygun bir şekilde ödeme ve tahsilat yapabilirsiniz. Yasal mevzuatlara uygun hizmetler veren Paynet, yeni düzenlemelere göre gerekli güncellemeleri yaparak hukuka uygun bir finansal yapıya sahip olmanıza yardımcı olur. Güvenilir tahsilat yöntemleri sunan Paynet’in NFC ile ödeme alma çözümü PayPOS sayesinde cep telefonu, tablet, kiosk veya el terminali gibi NFC/temassız özelliği bulunan cihazlarınız üzerinden, VUK tebliğine uygun bir şekilde ödeme alabilirsiniz.,
Paynet’in Açık Bankacılık çözümü ile de yasal mevzuatlara uygun ödemeler yapabilir, gelen tahsilatları anlık olarak izleyebilirsiniz. Farklı bankalarda bulunan hesaplarınızı Paynet Açık Bankacılık ile tek bir uygulama içerisine toplayabilirsiniz. Böylece ödemelerinizi aynı uygulamanın içerisindeki istediğiniz hesaptan yapabilir, tahsil ettiğiniz tutarları da anında ekranınızda görebilirsiniz. Hemen Paynet’e gelin, güvenli ödeme sistemi çözümleri ile nakit akışınızı gönül rahatlığıyla yönetin.
Nakit tahsilat sınırına 7.000 TL dahil mi?
Nakit tahsilat sınırına 7.000 TL dahil değildir fakat 7.000 TL’yi aşan her türlü tahsilat için aracı finansal kurumlar üzerinden ödeme yapılması gerekir.
Kaç paraya kadar elden ödenir?
Elden nakit ödeme yapılabilecek en yüksek tutar 7.000 TL’dir. Banka hesabı veya kredi kartı kullanma zorunluluğu, bu tutarın aşıldığı alışverişler için geçerlidir.
Kaç liraya kadar nakit tahsilat makbuzu kesilir?
Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte nakit tahsilat makbuzu düzenlemek için üst sınır 7.000 TL olarak belirlenmiştir.
4 dakika