İşletme Finansmanı: İşinizi Büyütmek İçin Doğru Yol Nedir?

İçindekiler

İşletme finansmanı, işletmenizin aktif olarak faaliyetlerine devam edebilmesini sağlayan temel gerekliliklerden biridir. Bankalardan, devlet kurumlarından, yatırımcılardan veya finans kuruluşlarından temin edebileceğiniz işletme finansmanları çoğunlukla nakdidir. Fakat nakdi olmayan finansmanlar da işletmenizin finansal geleceği için önemlidir. Peki, işletme finansmanı neden bu kadar önemlidir ve işletme finansmanı türleri nelerdir?

Neden İşletme Finansmanına İhtiyacınız Var?

Bir işletmenin sürdürülebilir büyümesi ve gelişimi için finansman sağlanması temel bir gerekliliktir. Finansmanı sadece işletme bütçesinden sağlamak ise her zaman yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda, işletmenizin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak için bankalar, yatırım fonları veya melek yatırımcılar gibi dış finansman kaynaklarına başvurmanız gerekir.

Küçük işletmeler için işletme finansmanı özellikle hızlı büyüme hedefleri için gerekirken halihazırda büyük işletmeler de yeni yatırımlarını ve nakit akışı yönetimlerini bu finansmanlarla yapar. Şimdi, işletme finansmanı ihtiyaçlarına biraz daha yakından bakalım.

1. Hızlı Büyüme

İşletme finansmanı, hızlı büyüme sağlamak için kritik bir rol oynar. Yeterli finansman desteği, işletmenin yeni pazarlara açılmasına, üretim kapasitesini artırmasına ve inovasyon projelerini hayata geçirmesine olanak tanır. Ayrıca finansman kaynakları, işletmenin nakit akışını düzenlemesine ve beklenmedik maliyetlerle başa çıkmasına yardımcı olur. Bu sayede işletme daha rekabetçi bir hale gelir ve sürdürülebilir büyüme sağlayarak uzun vadeli başarıya ulaşma şansını artırır.

2. Yeni Yatırımlar

İşletmenizi daha güçlü ve daha büyük bir markaya dönüştürmek için yeni yatırımlar yapabilmelisiniz. Mevcut finansal yapınız yeni yatırımlar için uygun değilse işletme finansmanına ihtiyaç duyarsınız. Yeni yatırımlar için maddi kaynağı işletme finansmanı ile karşılamak, söz konusu yatırımın başarılı olması halinde daha avantajlı olur. Yeni yatırımın getirisiyle finansmanın geri ödemesi kolayca yapılabilir.

Buna ek olarak, ürün stoklarını güncel tutmak için yapılan devamlı satın alımlar ve temel giderler de güçlü bir finansal kaynak gerektirir. Aynı zamanda piyasanın veya işletmenizin mevcut ekonomik durumuna bağlı olarak da işletme finansmanına ihtiyaç duyabilirsiniz.

3. Nakit Akışı Yönetimi

İşletmenizin mali yapısının bozulmaması için düzenli bir nakit akışı sağlamanız şarttır. Yüksek maliyetli ürünler, vadeli satışlar, yeni yatırımlar ve istihdamlar gibi unsurlar nakit akışının aksamasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda doğru bir nakit akışı yönetim stratejisi izlemeniz ve işletme finansmanı edinmeniz gerekir. İşletme finansmanı ile işletmenize, geri ödemesini kolay yapabileceğiniz bir şekilde nakit akışı sağlayabilirsiniz. Bu sayede nakit akışı yönetimini etkin hale getirmenin yanında likidite sorunlarını minimize edebilir ve finansal istikrarı koruyarak uzun vadeli mali hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Farklı İşletme Finansmanı Türleri

isletme-finansmani-turleri.jpg

İşletmenize finansman sağlayabileceğiniz pek çok yöntem vardır. Her yöntemin kendine göre artıları ve eksileri bulunur; fakat bu durum, işletmenizin türüne göre de farklılık gösterir. Bu nedenle alternatif finansman türlerini incelemenizde fayda var. Başlıca işletme finansmanı türlerini kredi, hibe, yatırımcı finansmanı ve faktoring şeklinde sıralayabiliriz.

1. Kredi

Ticari krediler, işletmelerin farklı finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kısa vadeli ve uzun vadeli olarak sınıflandırılabilir. Kısa vadeli ticari krediler arasında işletme sermayesi kredileri, faktoring, rotatif krediler, ihracat finansmanı ve kredi kartı taksitlendirme yer alır. Bu krediler, genellikle işletmenin günlük operasyonel giderlerini karşılamak, nakit akışını düzenlemek ve kısa süreli finansal ihtiyaçlarını gidermek için kullanılır.

Uzun vadeli ticari krediler ise ticari gayrimenkul kredileri, ekipman ve araç kredileri, proje finansmanı kredileri, yatırım kredileri, ipotekli ticari krediler ve leasing (finansal kiralama) gibi türleri içerir. Bu krediler, işletmelerin büyüme ve genişleme projelerini finanse etmek, büyük yatırımlar yapmak ve uzun vadeli stratejik hedeflere ulaşmak için kullanılır. Bu şekilde, ticari krediler işletmelerin hem kısa hem de uzun vadeli finansal ihtiyaçlarını karşılayarak sürdürülebilir büyüme ve gelişimlerine katkıda bulunur.

Kredileri bankalar ve devlet kurumları dışında diğer finansal kurumlardan da alabilirsiniz. Bu süreçte tedarikçi finansmanı gibi alternatif çözümlerle işletmelere özel hizmet veren finans kuruluşlarından da ihtiyaçlarınız doğrultusunda finansman kaynakları bulabilirsiniz.

2. Hibe

İşletmelerin en çok takip ettiği finansman türlerinden biri de hibelerdir. Hibe genellikle devlet kurumları tarafından verilen ve geri ödenmeyen finansmanlardır. Geri ödenmeyecek olması, işletmeniz açısından oldukça avantajlıdır. Geri ödemesiz hibelerin yanında düşük faizli devlet destekli işletme finansmanı imkânlarını da değerlendirebilirsiniz. Bu noktada hibe alabilmek için çeşitli kriterleri taşımanız ve kurumlar tarafından belirlenen şartları karşılıyor olmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

3. Yatırımcı Finansmanı

Yatırımcı finansmanı, bulunması çoğu zaman kolay olmasa da bulunduğunda büyük avantajlar getiren bir işletme finansmanı türüdür. İşletmenizi destekleyecek bir yatırımcı bulmanız halinde yatırımcı sizi finanse eder. Bu tür finansmanlar genellikle proje bazlıdır. Yani yeni bir ürün veya teknoloji geliştirmeniz halinde yatırımcıların dikkatini çekebilir, yatırımcı finansmanı bulabilirsiniz.

4. Faktoring

Faktoring, işletmeniz açısından her zaman avantajlı olmasa da acil durumlara çözüm getiren bir işletme finansmanı türüdür. Faktoring sistemi ile alacaklarınızı garanti altına alabilir ve vadesi gelmeyen ödemeleri tahsil edebilirsiniz. Henüz vadesi gelmemiş alacaklarınızı faktoring firmasına devredebilir, belirli bir komisyon karşılığında vadesi gelmeden tahsilat yapabilirsiniz.

İşletme Finansmanı Başvurusu Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşletmeniz için finansman ararken detaylı bir araştırma yapmayı ihmal etmemelisiniz. Tüm alternatifleri değerlendirmeli, işletmenize uygun en iyi işletme finansmanı kredisini veya finans kaynağını bulmalısınız. Buna göre “İşletme finansmanı nasıl alınır, nasıl seçilir?” sorusuna cevap verelim.

1. Finansal Durumunuzu Gözden Geçirin

İlk adımınız, finansal durum değerlendirmesi yapmak olmalıdır. Aldığınız finansmanı geri öderken sorun yaşamamak adına finansal durumunuza uygun hareket etmeniz gerekir. Finansal durumunuza uygun olmadığı takdirde işletme finansmanı kullanmanın riskleri (yüksek faiz, kredi notunun düşmesi, yasal takibe düşmek vb.) ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle hem mevcut hem de gelecekte olması beklenen finansal durumunuzu mutlaka gözden geçirmelisiniz.

2. Bir İş Planı Hazırlayın

Aldığınız işletme kredisini en verimli şekilde kullanabilmeniz için iş planı yapmalısınız. Finansman kullanma amacınızı, kullandıktan sonraki hedeflerinizi ve ödeme planınızı önceden hazırlamalısınız. Böylece hem finansmandan maksimum verim alırsınız hem de finansal yapınızı zora sokmadan geri ödemelerinizi yaparsınız.

3. Farklı Finansman Seçeneklerini Araştırın

İşletmenize kaynak olabilecek bütün finansman seçeneklerini araştırmalısınız. Birlikte çalışabileceğiniz bankaları, finans kuruluşlarını, yatırımcıları gözden geçirmeli ve geri ödemesiz hibe seçeneklerinin şartlarını öğrenmelisiniz. Edindiğiniz bilgiler doğrultusunda alması ve ödemesi en kolay işletme finansmanını tespit etmelisiniz.

4. Karşılaştırma Yapın ve En İyi Seçeneğe Yönelin

Son olarak en iyi seçeneği bulmak için imkânlar dahilindeki finansman seçenekleri arasında karşılaştırma yapmalısınız. Bu süreçte “Hangi belgeler işletme finansmanı için gereklidir, hangi kurum kolay finansman sağlar, hangi finansmanın faizi düşüktür, hangisi esnek ödeme planına sahiptir?” gibi çeşitli soruların cevaplarına bakmalısınız. Ardından işletmeniz için uygun olan, esnek ödeme planına sahip, uygun faizli işletme finansmanı seçeneklerinden birine başvurun.

İşletme Finansmanı Kullanmanın Faydaları

İşletme finansmanı kullanarak birçok avantaja sahip olabilir, uzun vadede işletmenize faydalı getiriler sağlayabilirsiniz. Peki, işletme finansmanı kullanmanın avantajları nelerdir?

1. Hızlı Büyüme

Yeni kurulan veya yılların deneyimine sahip bir işletmeniz olabilir. Her iki durumda da hızlı büyüme planları yapabilirsiniz. Normal hızda büyüme için bütçeniz yeterli olabilir; fakat hızlı büyüme, yüksek bütçeli yatırımlar ve girişimler gerektirir. İşletme finansmanı kullanarak gereken bütçeyi hazırlayabilir, işletmenizi hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz.

2. Rekabet Avantajı

Faaliyet gösterdiğiniz sektörde çetin bir rekabet ortamı varsa birçok konuda dikkatli davranmanız gerekir. Rekabet gücünüzü artırmak için ise finansal yapınızı güçlendirmeniz gerekir. Bu noktada işletme finansmanı, işletmenizin finansal gücünüzü artırarak rekabet avantajı sağlama fırsatı sunar.

3. Artan Kârlılık

Ticaret hayatınız boyunca çeşitli fırsatlarla karşılaşırsınız, fakat bazen mali durumunuz bu fırsatlardan faydalanmanıza imkân vermez. Böyle fırsatlarla karşılaştığınızda işletme finansmanı kullanarak avantajlı konuma geçebilir, gerekli yatırımları yaptıktan sonra satışlarınızı artırabilirsiniz. Satışlarla birlikte artan kârlılık ile de işletmenizin geleceğini daha sağlam planlayabilirsiniz.

4. Finansal Esneklik

Ticari hayatınızı sürdürülebilir hale getirebilmeniz için, esnek bir finansal yapıya ihtiyacınız vardır. Bu aşamada işletme finansmanı; ürün tedariki, işletme giderleri, personellere sunulan yan haklar gibi finansal kaynağınızı yönelttiğiniz durumların dışında, yatırım fırsatlarını değerlendirebilmeniz ve beklenmedik maliyetleri karşılayabilmeniz için de finansal esneklik imkânı yaratır.

Size en uygun finansmanı bulmak için Paynet’in işletmelere özel finansman çözümlerine göz atabilirsiniz. PayKredi, bayi tahsilatı ve tedarikçi ödemesi gibi işletmenizin nakit akışını sürekli hale getirecek finansman çözümleri Paynet’te!

Küçük işletmeler için en iyi finansmanlar arasında hibe programları ve krediler gösterilebilir. En iyi finansmanı bulmak için detaylı araştırma yapılması ve işletmenin finansal durumunun göz önünde bulundurulması önemlidir.

İşletme finansmanı kredisi almanın şartları, kredi başvurusu yapılan banka ve finans kuruluşuna göre değişiklik gösterir. Temel şartlardan biri kredi notunun risk teşkil etmeyecek seviyede olmasıdır.

İşletme finansmanı kullanırken finansmanın faiz oranı, vade sayısı ve taksit tutarlarının işletmenin finansal yapısına uygun olup olmadığına mutlaka dikkat edilmelidir.

Devlet kurumları, bankalar, finans kuruluşları ve faktoring firmaları işletmeler için finansman sunan kuruluşlardır. 

İşletme finansmanı faiz oranları, yasal sınırlar çerçevesinde kalmak şartı ile finansmanın alınacağı kuruluşa, finansman tutarına, vade sayısına ve finansmanın alınacağı döneme göre değişiklik gösterir.

6 dakika