Otomatik Ödeme Nedir?

İçindekiler

Geliştirilen finansal teknolojiler sayesinde ödeme yapmak, günümüzde zaman kaybı yaşatan bir eylem olmaktan çıkmış durumda. Abonelik ücretleri, servis-bakım ücretleri ve diğer tekrarlayan ödemeler finans kuruluşlarının verdiği hizmetler ile birlikte bir defaya mahsus verilen ödeme emirleri ile otomatik olarak yapılabiliyor. Tüketicilerin tekrar tekrar ödeme yapmasına, işletmelerin ise ödemeleri ayrı ayrı takip etmesine gerek kalmıyor.  

Küçük veya büyük fark etmeksizin tüm işletmeler, otomatik ödeme teknolojisi ve tahsilat sistemleri sayesinde kolayca düzenli ödeme alabilir. Peki, tam olarak otomatik ödeme nedir ve otomatik ödeme nasıl tahsil edilir?

Otomatik Ödeme Talimatı Nedir?

Otomatik ödeme talimatı, tekrarlanması gereken ödemeler için bankaya yetki vermeyi ifade eder. Herhangi bir platforma abone olunduğunda, genellikle aylık ödemeler yapılması gerekir. Otomatik ödeme talimatı verildiğinde, her ay yeniden ödeme bilgisi girip ödeme işlemi yapılmasına gerek kalmaz. 

Sistem her zaman aynı mantıkla çalışır. Bir ödeme tarihi ve ödeme sayısı belirlenir. Ödemeyi yapacak kullanıcı bir defaya mahsus kart bilgilerini girer. Her bir ödeme günü geldiğinde ödeme kayıtlı kart ile gerçekleştirilir. Kullanıcının tekrar tekrar ödeme yapmasına gerek kalmaz. Böylece ödemeler aksamadığı gibi zaman ve efor maliyeti de en aza indirilir.

Kredi kartları ile verilen otomatik ödeme talimatlarında çekilen tutar, kart ekstresine borç olarak yansıtılır. Banka kartı ile talimat verildiği takdirde ise ödeme tarihinde hesapta yeterli bakiye olması gerekir. 

Ayrıca düzenli ödeme, iptali ve düzenlemesi yapılabilen bir işlemdir. Yani işletme oluşturduğu düzenli ödeme emrini değiştirebilir veya durdurabilir. Aynı şekilde ödemeyi gerçekleştiren kullanıcılar da ödeme yaptığı kartın kapanması veya limit sorunu yaşaması durumunda kayıtlı kart bilgisini değiştirebilir.  

Bir işletmenin tekrarlayan ödemeleri kabul edebilmesi için otomatik tahsilat gerçekleştirebiliyor olması gerekir. Peki, otomatik tahsilat ne demek?

Otomatik Tahsilat Sistemi Nedir, Avantajları Nelerdir?

online-tahsilat-sistemi-nedir

Otomatik tahsilat sistemi, düzenli ödemeler kabul edebilmeyi sağlayan bir yazılım çözümüdür. Bayi ağı tahsilat çözümleri arasında da gösterebileceğimiz bu sistem, belirli tarihlerde tekrarlayan ödemeler alan (abonelik vb.) firmalar tarafından tercih ediliyor.

Online tahsilat sistemleri günümüzde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bunun sebebi, sistemin birçok avantajı beraberinde getirmesidir. Periyodik tahsilatlar için müşteriye ulaşma sürecini ortadan kaldıran bu sistem, müşteriyi de her bir ödeme için işletmeye gitme ya da para transferi gerçekleştirme gibi uğraşlardan kurtarıyor.  

Otomatik tahsilat sistemi, işletmeler için kolay tahsilat süreci, ödeme düzenleme ve tek ekrandan tahsilat takibi yapabilmek gibi avantajlar sunuyor.

Tahsilat Kolaylığı

Tahsilatların aksamasının en önemli sebeplerinden biri zamansızlıktır. Yoğun çalışan kişi ve kurumlar, düzenli ödeme yapmakta zorlanabilir. Aynı şekilde ödemeyi tahsil edecek işletmeler de iş takvimi arasında müşteriyle iletişime geçmekte güçlük yaşayabilir. Online tahsilat sistemi ise bu ve benzeri problemleri ortadan kaldırır, tahsilat kolaylığı sağlar. 

Ödemeyi ve tahsilatı yapacak tarafların bir kere anlaşma sağlaması, uzun süreli bir ödeme düzeni için yeterli olur. Ödeme tarihi, tutar ve ödeme sayısı belirlendikten sonra, her bir ödeme gününde otomatik olarak tahsil edilen ödeme tutarı işletmenin hesabına aktarılır. Bu işlem için iki tarafın da ekstra bir işlem yapmasına gerek kalmaz.

Düzenlenebilir Ödemeler

Abonelik tipindeki tekrarlayan ödemelerde tutar sabittir. Örneğin bir yıllık abonelik için 12 ay boyunca aynı tutar tahsil edilir. Ödenecek tutarın sabit olmadığı durumlarda ise her dönem için farklı bir tutarın tahsil edilmesi gerekebilir.

Online tahsilat sisteminin bu konuda da bir avantajı bulunur. Tarafların anlaşması durumunda vade ve tutar gibi detaylar, tekrarlayan ödeme talimatını durdurmadan düzenlenebilir. Bu da değişken tutarlı ödemelerin bile otomatik tahsil edilmesine imkân tanır. 

Tek Ekrandan Tahsilat Takibi

Ödemelerin otomatikleşmesi kadar dijitalleşmesi de büyük bir avantajdır. Online tahsilat sistemlerinde bulunan tek ekrandan takip avantajı, müşterilerden tek tek ödeme onayı almak ya da banka hesaplarını tekrar tekrar kontrol etmek gibi uğraşları ortadan kaldırır. Otomatik olarak tahsil edilen ödemeler tek bir ekrandan görülebilir. 

Otomatik tahsilatın getirdiği bu avantaj, takip süreçlerine ayrılan zamanı önemli ölçüde azaltır. Ödeme kayıtları ve takibi için farklı bilgisayar programları kullanmaya gerek kalmaz. Bununla birlikte matbu evrak takibine de ihtiyaç olmayacağı için zamandan tasarruf sağlanır.

Paynet Düzenli Ödeme Sisteminin Sunduğu Avantajlar

duzenli-odeme-sistemi

Paynet Düzenli Ödeme, ileriye dönük tekrarlayan ödemelerin planlanmasını ve kolayca tahsil edilmesini sağlayan bir sistemdir. Paynet üye iş yerleri, bu sistem sayesinde tek bir ödeme emriyle uzun vadeye yayılan ödemeleri otomatik olarak tahsil edebilir. Sistemin öne çıkan avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

●    Tekrarlayan ödeme sürecinin başlaması için tek bir SMS onayı yeterli olur, uzun süren prosedürlere gerek kalmaz. 
●    Paynet düzenli ödeme çözümünü ister online veya mobil platformlarınıza entegre edebilir, ister Paynet platformları üzerinden hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
●    Uzun vadeli ödemelerde yaşanabilecek değişiklikler doğrultusunda tutar ve vade konusunda değişiklik yapılabilir, tahsilatlar aksamaz.
●    Düzenli Ödeme Sistemi ile yapılan otomatik tahsilatlarda hem müşteri hem de üye iş yeri bildirim alır, finansal süreç takibi karmaşık hâle gelmez.
●    Üye iş yeri ödemeyi tek çekim maliyetleri üzerinden alırken bu durum müşterinin kart limitini olumsuz etkilemez ve müşteri, yetersiz limit sorunlarıyla karşılaşmaz.
●    Alınan ödemeler, online tahsilat sistemi PayPortal’da tek bir ekran üzerinden takip edilebilir. Böylece zaman kaybı yaşanmaz. 

Paynet Düzenli Ödeme, bu avantajlarla tahsilat süreçlerinizi kolaylaştırır. Uzun vadeye yayılan tahsilat süreçleri, müşterilerinizle bağlarınızı kuvvetlendirmenize ve satış hacmini artırmanıza da katkı sağlar. Paynet Düzenli Ödeme sistemine geçiş yaparak otomatik tahsilat yapabilir, sorunsuz nakit akışı sağlayabilirsiniz.

5 dakika