Temassız ödeme, müşterilerin sahip olduğu herhangi bir ödeme aracı ile POS arasında bağlantı kurularak ödeme alınmasını sağlayan sisteme verilen isimdir. Banka ve kredi kartları dışında akıllı telefonlar gibi mobil cihazlar vasıtasıyla da ödeme alınabilir.
Ülkemizde 2015 sonrasında yaygınlaşmaya başlayan temassız ödeme, özellikle pandemi döneminde ve sonrasında alışkanlık hâline geldi. Günümüzde ise hızlı ve pratik bir ödeme yöntemi olarak sıkça tercih ediliyor. Peki, temassız ödeme nedir ve nasıl yapılır?
Temassız Ödeme Nedir, Nasıl Çalışır?
Temassız ödeme, adından da anlaşılacağı üzere ödeme aracının, ödeme alma cihazıyla fiziksel temasa geçmeden işlemin tamamlanmasını ifade ediyor. Bu süreçte NFC (yakın alan iletişimi), RFID (radyo frekansı ile tanımlama) ve QR kod teknolojileri kullanılıyor. Temassız ödemenin gerçekleşmesi için ödeme aracının, ödeme alma cihazına birkaç cm yakınlıkta tutulması yeterli. Ödeme alma cihazı olarak POS cihazlarıyla birlikte mobil POS uygulaması yüklenen akıllı telefon ve tabletler de kullanılıyor.
Temassız ödemenin gerçekleşmesi için ödeme aşamasında temassız özellikli POS cihazına ilgili tutar girilir. Ardından temassız özellikli kredi kartı veya banka kartı cihaza yaklaştırılır. Birkaç saniye içinde cihazdan bir onay sesi duyulur veya onay ışığı yanar. Bu süreçte kullanıcının şifre girmesine gerek kalmaz. NFC üzerinden cep telefonu ile temassız ödeme yapılırken de süreç aynı şekilde işler. QR kod ile yapılan ödemelerde ise kullanıcının telefon kamerası ile ödeme cihazındaki kodu okutması gerekir.
Temassız Ödeme ile İşletmenizin Sağlayacağı 5 Avantaj
Temassız ödeme yöntemi ile ödeme almaya başladığınız takdirde önemli avantajlar elde edebilirsiniz. Müşteri memnuniyetinden güvenliğin artmasına kadar birçok farklı konuda avantaj sunan temassız ödeme, işletmenize gelen müşterilerin memnun ayrılmasına da yardımcı olur. Temassız ödeme avantajlarını kısaca şöyle sıralayabiliriz:
• Alternatif ve hızlı bir ödeme yöntemi olmasıyla müşteri memnuniyetini artırır.
• Daha geniş bir müşteri kitlesine hitap ettiği için satışlarınızı artırır.
• Nakit para alışverişine gerek kalmadığı için ödeme sırasındaki işlemleri hızlandırır.
• Belirli bir limite kadar şifre gerektirmediği için şifrenin gizliliği konusunda güvenliği artırır.
• Yeni nesil ödeme yöntemi olmasıyla modern bir işletme görüntüsü sunar.
Bunlara ek olarak temassız ödeme yöntemi, ödeme süreçlerini hızlandırdığı için kasa önündeki kuyruklara da engel olur. Böylece hem işletmeye hem de müşteriye zaman kazandırır.
Paynet ile Temassız Ödeme Alma Yöntemleri
Temassız ödeme sadece kartlı ödemeler için değil, cep telefonları ile yapılan ödemeler için de sunulabilen bir yöntemdir. Yani telefondan temassız ödeme yapabilmek de mümkündür. Aynı şekilde mobil cihazlar üzerinden temassız ödeme de kabul edilebilir. Peki telefondan temassız ödeme nasıl yapılır? Paynet’in sunduğu NFC ile ödeme alma, karekod ile ödeme alma, link ile ödeme alma ve mobil uygulama ile ödeme alma gibi çözümler sayesinde farklı yöntemlerle temassız ödeme alabilirsiniz.
NFC ile Ödeme Alma: PayPOS
Dünyada da giderek yaygınlaşan ödeme türlerinden biri olan NFC ile ödeme, NFC özelliği bulunan telefonlarla gerçekleştirilir. Mobil temassız ödeme gibi farklı adlandırmaları da bulunan bu yöntemde temassız POS olarak kullanılan cihaza, NFC ödeme özelliği aktifleştirilmiş akıllı cep telefonunun yaklaştırılması yeterlidir.
Akıllı telefon, PayPOS yüklü mobil cihaza yaklaştığında kullanıcının seçtiği varsayılan ödeme aracı devreye girer. Yani kullanıcının önceden çeşitli ayarlamalar yapması gerekir. Ayarlamayla banka veya kredi kartları arasından dilediği seçeneği tercih edebilir. Cep telefonu ile temassız ödeme, birçok banka tarafından kullanılsa da aktif etme yöntemleri ve kart seçimi gibi detaylar farklılık gösterir.
Bu nedenle de temassız ödeme NFC ile yapılacaksa öncesinde mutlaka banka ile iletişime geçilmesi önerilir. Böylece herhangi bir sorun yaşanmadan temassız ödeme çözümlerinden yararlanılabilir.
Karekod ile Ödeme Alma: PayQR
QR kodlar, yaratıcı veya oluşturucu olarak ifade edebileceğimiz yazılımlar aracılığıyla birbirinden farklı olarak oluşturulan görsel kodlardır. Karekod gibi farklı şekillerde de ifade edilebilen QR kodlar, kullanıcıları bir ödeme sayfasına veya uygulama indirme sayfasına yönlendirebilir.
QR kod ile ödeme şeklinde ifade edilen temassız ödeme seçeneği ise aslında sanal POS’lardan yardım alarak oluşturulan sayfalara yönlendirme yapılmasını sağlar. Böylece kullanıcı yönlendirildiği sayfada banka veya kredi kartı, havale, EFT ya da çalıştığı bankanın uygulamasıyla ödeme yapabilir.Telefonla temassız ödeme yapmak isteyen tüketiciler için oldukça kullanışlı bir yöntemdir.
Ödeme işlemi için kasa veya POS cihazı ile bağlantılı bir yazılım özel bir QR kod oluşturur, kullanıcı akıllı telefonunun kamerası yardımı ile QR kodun bulunduğu alanı tarar. QR kod tanımlandığındaysa ödeme sayfasına ulaşılır. Kullanıcı burada kart, transfer veya banka uygulaması gibi seçeneklerden birini seçerek ödeme işlemini gerçekleştirebilir.
QR kod ile ödeme yöntemi hakkında bilinmesi gereken bir diğer nokta ise özel limitlerin olmamasıdır. Yani temassız kart ödemelerinde olduğu gibi 350 TL’lik ödeme limiti bulunmaz ve kullanıcılar o an ödeyebilecekleri en yüksek tutarı ödeyebilirler.
Son olarak ödeme için QR kod üretebilen sistemlerin tamamı, tüm ödeme yöntemlerini desteklemez. Örneğin bazı sistemler sadece banka ve kredi kartları ile ödeme yapılmasına yardımcı olur. Paynet'in temassız ödeme alma yöntemlerinden biri olan PayQR ise kart, havale, EFT ve banka uygulamaları ile ödeme gibi tüm yöntemleri destekler. Ayrıca PayQR, TCMB tarafından geliştirilen TR Karekod prosedürüyle de entegredir.
Link ile Ödeme Alma: Paylink
Tıpkı QR kod gibi link ile ödeme yöntemi de banka veya kredi kartlarına ek olarak havale veya EFT ya da banka uygulamaları gibi yöntemler, ödeme için tercih edilebilir. Sanal POS üzerinden çalışan bir çözüm olan link ile ödemede de kartlı temassız ödemelerden farklı olarak 350 TL’lik limit bulunmaz. Kullanıcılar bakiyelerinde bulunan tutarı aşmamak kaydıyla diledikleri gibi alışverişlerini yapabilirler.
Link ile ödeme yönteminde müşterilere ödeme sayfası link olarak SMS veya e-posta vasıtasıyla gönderilir. Müşteriler ödeme sayfasında banka uygulamaları, para transferi veya kart gibi seçeneklerden biri ile ödemelerini gerçekleştirebilirler. Böylece temassız ve uzaktan kredi kartı çekimi veya banka kartı çekimi bir şekilde gerçekleşir ve ödeme yapma konusunda müşteriler diledikleri araçtan faydalanabilirler.
Link ile ödeme yönteminde de bankalar veya ödeme kuruluşlarının tamamı, tüm ödeme çözümlerini sunmaz. Örneğin bazılarında sadece kart, bazılarında ise sadece havale veya EFT gibi para transferi yöntemi kullanılır. Paylink ise link ile ödeme yöntemi dahil tüm ödeme yöntemlerini destekler. Böylece müşteriler diledikleri ödeme yönteminden yararlanabilirler.
Paynet Mobil Uygulama: CepPOS
Paynet tarafından geliştirilen ve eşine sık rastlanılamayacak bir ödeme çözümü daha bulunur. CepPOS adı verilen çözümde mağaza çalışanları veya teslimat gerçekleştiren kişiler, akıllı telefonlarına indirdikleri uygulama vasıtasıyla müşterilerin kartlarını kamera ile görüntüler. Görüntüleme işlemi tamamlandığındaysa müşteri ödemesini yapabilir.
Paynet Cep POS ile müşteriler, Paylink veya PayQR gibi ödeme yöntemlerinden de yararlanabilir. Yani müşterilere diledikleri temassız ödeme yöntemi ile ödeme yapma seçeneği sunulabilir.
Banka & Kredi Kartı ile Temassız Ödeme
Banka ve kredi kartları ile temassız ödeme, Türkiye’de en yaygın kullanılan yöntemdir. Temassız kartlar aracılığı ile ödeme alınmasını sağlayan yöntemde temassız yazar kasa POS’ları, mobil POS cihazları veya CepPOS kullanılır. Tüketici temassız ödeme kısmına kartını yaklaştırarak ödemeyi gerçekleştirebilir.
Kullanıcıların aklına “Temassız kart nasıl kullanılır?” veya “Temassız kart nerelerde kullanılır?” gibi sorular gelebilir. Temassız özelliğine sahip POS cihazı bulunan tüm işletmelerde temassız kartlar kullanılabilir. Ayrıca toplu taşıma araçları gibi günlük hayatta alınan birçok hizmet için de temassız kartlarla ödeme yapılabilir.
Son olarak temassız banka kartı veya kredi kartı kullanan kullanıcıların, temassız ödeme özelliğini aktif hale getirmesi gerekebilir. Bazı bankalar bunu talep etmezken bazı bankalar ise temassız ödeme açma işlemini kart sahibinin inisiyatifine bırakır. Bu nedenle de tüketicilerin kasada kalmamak için önceden bilgi edinmesi gerekir.
Cep telefonu, tablet, kiosk veya el terminali gibi NFC/temassız özelliği bulunan tüm Android cihazlarınız ile işletmenizde ve saha satışlarınızda tek çekim veya taksitle temassız ödeme almak için Paynet’e hemen başvurun.
FAQ
Temassız ödeme nedir?
Temassız ödeme, ödeme aracı ile ödeme alma cihazı arasında fiziksel bir bağlantı kurulmadan yapılan ödemelere verilen isimdir. Hem kartlı hem de mobil ödemeler için kullanılabilen bu yöntemde bağlantı; RFID, NFC ve QR kod gibi sistemler üzerinden sağlanır.
Temassız ödeme nasıl yapılır?
Temassız ödeme yapmak için tüketici; temassız özelliği açık kartını veya NFC özellikli akıllı telefonunu, ödemenin alınacağı POS cihazına veya mobil POS’a yaklaştırır. QR kod ile ödeme yönteminde ise telefonun kamerası ile POS’taki QR kodun okutulması yeterlidir. Ödeme işlemi birkaç saniyede tamamlanır.
Temassız ödeme güvenli mi?
Temassız ödemede tüm kontrol tüketicide olduğu için bu yöntem güvenli olarak kabul edilebilir. Telefonla yapılan ödemelerde cihazın şifre ile açılması, kartlı ödemelerde ise temassız limitinin bulunması, bu konuda alınmış güvenlik önlemleridir.
Temassız ödeme limiti nedir?
Temassız ödeme limiti, bir kart ile temassız ve şifresiz olarak tek seferde kaç TL’lik ödeme yapılabileceğini belirleyen yasal bir düzenlemedir. Belirlenen limitin üzerindeki temassız işlemler ise şifre girilerek tamamlanır. Söz konusu limit, yetkili kurumlar tarafından dönemsel olarak güncellenerek artırılabilir veya azaltılabilir.
Temassız ödeme hangi bankalarda var?
Temassız ödeme, Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların hemen hepsinde vardır; fakat bu bankalara ait tüm kartlarda yoktur. Yeni nesil kartlar temassız özelliğe sahip olacak şekilde geliştirilirken eski tip kartlarda bu özellik bulunmayabilir.
15 dakika